Coneix l’equip

El fact-checking a l’AFP

El servei de fact-checking de l’AFP és un departament de l’Agència France-Presse, una agència de notícies multicultural i multilingüe que proporciona una cobertura de l’actualitat precisa, equilibrada i imparcial, a tot arreu i a qualsevol moment en el qual ocorrin les notícies i fent un seguiment de forma continuada.

Per abordar la propagació de la desinformació a internet, l’AFP va crear un equip específic de fact-checking i investigació digital l’any 2017, basada en la seva experiència amb el guardonat projecte col·laboratiu CrossCheck, creat per a les eleccions franceses d’aquell any. Des de llavors, el servei de fact-checking de l’AFP ha crescut fins al punt de convertir-se en la principal organització mundial de verificació, amb més de 100 periodistes dedicats a aquesta tasca a desenes de països de tot el món. 

Els periodistes de fact-checking de l’AFP vigilen contingut en línia en 24 idiomes i treballen amb les oficines locals de l’agència per garantir una cobertura precisa i completa que inclogui el context polític i cultural rellevant. Realitzen verificacions en alemany, anglès, àrab, bengalí, birmà, búlgar, castellà, català, coreà, eslovac, finès, francès, grec, hindi, hongarès, indonesi, malai, neerlandès, polonès, portuguès, romanès, serbi, tailandès i txec. Els articles són editats per unitats regionals, mentre l’equip mundial és dirigit des de la seu central de l’AFP a París.   

El nostre equip

Producció mundial

Phil Chetwynd, director de la informació internacional, França

Phil Chetwynd és el responsable de l’estratègia editorial de l’AFP i dels 1.700 periodistes de l’agència. Es va unir a ella l’any 1996 i, des de llavors, ha treballat en uns 20 països i ha exercit, entre d’altres, les funcions de cap de redacció per la regió Àsia-Pacífic i de redactor en cap mundial.

Grégoire Lemarchand, responsable de la investigació digital, cap de redacció mundial adjunt, França

Grégoire Lemarchand dirigeix la xarxa mundial d’investigació digital de l’AFP des del 2017, i la seva estratègia de xarxes socials des del 2012. Abans d’això, fou redactor esportiu i corresponsal a Roma.

Sophie Nicholson, cap de redacció adjunta per a la investigació digital, França

Sophie Nicholson dirigeix l’equip mundial d’investigació digital i el desenvolupament de la plataforma de formació en línia i de sèries de vídeos educatius de l’AFP. Anteriorment, fou corresponsal a Ciutat de Mèxic, des d’on va cobrir Amèrica Llatina. Va començar la seva carrera a la ràdio i televisió a la BBC a Londres.

Julie Charpentrat, cap de redacció adjunta per la investigació digital, França

Julie Charpentrat es va convertir en cap de redacció adjunta per a la investigació digital el 2022, després de més de dos anys analitzant informació falsa i enganyosa sobre qüestions de salut i la pandèmia de covid-19. A l’AFP ha cobert diverses àrees, com negocis, economia, ocupació i qüestions familiars. Va ser corresponsal a San Francisco i a Nova York i reportera de vídeo.

Elodie Martínez, coordinadora internacional de la formació en investigació digital, França

Elodie Martínez va assumir el càrrec de coordinadora de la formació en investigació digital el 2022. Abans d’això, va ser responsable d’investigació digital per a Amèrica Llatina i Espanya i també fou coordinadora de l’equip multimèdia i de xarxes socials en castellà.

Natalie Handel, coordinadora de vídeo d’investigació digital, França

Natalie Handel coordina la producció de vídeo sobre investigació digital. Es va unir a l’AFP el 2009, va treballar durant una dècada com a reportera de vídeo als Estats Units i França i després va passar a ser redactora de ciència, salut i medi ambient. Es va unir a l’equip d’investigació digital el 2021.

Cristina Abellan-Matamoros, periodista de vídeo per a la investigació digital, França

Cristina Abellan-Matamoros és reportera de vídeo a l’equip d’investigació digital des del 2023. Elabora contingut audiovisual principalment en castellà i portuguès, però també col·labora amb la producció en anglès i francès. Va començar a treballar a l’AFP el 2019, com a productora per a l’AFPTV Live. Abans d’això, va treballar a Euronews i Storyful.

Myriam Adam, periodista de vídeo per a la investigació digital, França

Myriam Adam és reportera de vídeo a l’equip d’investigació digital a París. Prèviament, va treballar com a reportera audiovisual d’informació general a França, on va cobrir esdeveniments com la pandèmia de covid-19 i les protestes de les “armilles grogues”. També va treballar a Nicòsia, on va cobrir països de l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica.

Jacqueline Pietsch, gerent informàtica de projectes, investigació digital, França

Jacqueline Pietsch supervisa el desenvolupament tècnic de l’equip. Des que va entrar a l’AFP, el 1996, ha ocupat diversos llocs, com el de responsable de la producció de televisió en anglès, el de corresponsal als Països Baixos i el de redactora de vídeo responsable per al Sud-est Asiàtic.

Marie Bohner, responsable de desenvolupament i associacions, investigació digital, França

Marie Bohner treballa en el desenvolupament de l’equip d’investigació digital. Gestiona les col·laboracions amb altres organitzacions de fact-checking. El 2017 va coordinar el projecte CrossCheck France en representació de First Draft, i va ser responsable internacional de col·laboracions fins al 2021.

Denis Teyssou, responsable del Medialab de l’AFP, França

Denis Teyssou és responsable d’innovació del projecte Horizon vera.ai (2022-2025), finançat per la Unió Europea, i fundador del plugin de verificació InVID-WeVerify, fruit dels projectes europeus InVID (2016-2018) i WeVerify (2018-2021).

Bertrand Goupil, enginyer arquitecte de solucions del Medialab de l’AFP, França

Bertrand Goupil és el principal responsable tècnic del plugin de verificació InVid-WeVerify, i participa, a través del Medialab de l’AFP, en projectes finançats per la Unió Europea (InVID, WeVerify, vera.ai) per lluitar contra la desinformació i crear eines pels fact-checkers.

 

Llatinoamèrica i Espanya

Alguns països i entorns són més hostils que altres en l’exercici del periodisme. Per això, tot i que tractem de ser tan transparents com sigui possible sobre el nostre personal, alguns dels periodistes del nostre equip a Llatinoamèrica no apareixen en el següent llistat, per salvaguardar la seva seguretat. 

Leila Macor, responsable de verificació digital en castellà i portuguès, Uruguai

Leila Macor és la cap dels equips d’investigació digital de l’AFP per Amèrica Llatina i Espanya, que cobreixen la desinformació que circula en castellà, català i portuguès. Des que es va incorporar a l’AFP el 2005, ha treballat a la taula d’edició a Montevideo i va ser corresponsal a les costes Est i Oest dels Estats Units.

Alejandro Rincón, coordinador editorial en castellà, Colòmbia

Alejandro Rincón és editor i coordinador editorial a l’equip de verificació en castellà. Abans d’ingressar a l’AFP el 2021, va dirigir l’expansió a Llatinoamèrica d’EFE Verifica, la unitat de fact-checking de l’agència espanyola de notícies. A més, ha treballat per a diversos mitjans colombians, cobrint tecnologia, economia i cultura.

Anella Reta, coordinadora editorial en portuguès, Uruguai

Anella Reta és editora i coordinadora a l’equip de verificació en portuguès. Des que es va unir a l’AFP el 2004, ha treballat com a editora pel servei d’infografia en castellà, editora sénior a la taula de Montevideo i corresponsal a Sao Paulo. Es va incorporar a l’equip de verificació digital el 2019.

Sonia González, coordinadora editorial en castellà, Espanya 

Sonia González és coordinadora editorial en castellà, així com editora del blog en català. Abans d’unir-se a l’equip d’investigació digital de l’AFP el 2019, va treballar a taules d’edició regionals i en els serveis de multimèdia i infografia de l’agència a Madrid, Montevideo i París.

Nadia Nasanovsky, coordinadora de la formació en investigació digital per a Amèrica Llatina, Uruguai

Nadia Nasanovsky lidera el programa de periodisme digital a l’Amèrica Latina. Va ingressar a l’AFP el 2019 com a reportera de fact-checking a Buenos Aires. Abans d’això, va treballar com a verificadora i periodista en diversos mitjans argentins.

Ana Prieto, editora, Argentina

Ana Prieto és editora a l’equip en castellà. Anteriorment, va ser redactora d’investigació digital de l’AFP a Argentina, va treballar com a fact-checker a Radio Ambulante i va col·laborar amb diversos mitjans regionals, entre ells Revista Ñ, Orsai, Univisión i El Nuevo Herald.

Denise Mota, editora, Uruguai  

Denise Mota és editora dels equips en castellà i en portuguès. Abans d’unir-se a l’AFP el 2021, es va dedicar a l’edició a mitjans d’investigació del Brasil.

Cecília Sorgine, editora, Brasil

Després de diversos anys com a redactora d’investigació digital, Cecília Sorgine treballa ara com a editora a l’equip en portuguès. Abans d’incorporar-se a la unitat de verificació, va treballar pels serveis de text i multimèdia de l’AFP en aquest idioma.

Maria Clara Pestre, editora, Brasil

Després d’exercir com a redactora d’investigació digital, Maria Clara Pestre és una de les editores a l’equip en portuguès. Prèviament al seu ingrés a l’AFP el 2019, va treballar al servei en portuguès de Reuters i el lloc web de tecnologia de Globo.com.

Miguel Bravo, editor, Mèxic

Miguel Bravo és editor a l’equip en castellà. Des del 2019, va treballar com a redactor de la unitat de verificació de l’AFP i, abans d’això, va ser reporter per a diversos mitjans mexicans, especialitzat en camps com govern, salut i economia.

Adrià Laborda, redactor, Espanya

Adrià Laborda és redactor en castellà i català, amb seu a Barcelona. Abans d’incorporar-se a l’AFP el febrer de 2021, va treballar com a reporter a la radiotelevisió pública autonòmica de Catalunya i com a redactor en mitjans locals de Barcelona.

Axl Hernández, redactor, Xile

Axl Hernández és redactor en castellà. A l’AFP des del 2022, va treballar anteriorment com a reporter al diari El Mercurio, verificant informació falsa i enganyosa sobre la covid-19 i els esclats socials recents a Xile.

Bárbara Medina, redactora, Xile

Bárbara Medina és redactora en castellà. Abans d’unir-se a l’AFP el 2022, va cobrir política com a reportera de la Televisió Nacional de Xile i va participar de la iniciativa de fact-checking de la Universidad Católica a Santiago, ensenyant tècniques de verificació.

Martín Rachinsky, redactor, Argentina

Martín Rachinsky és redactor en castellà. Té experiència com a reporter en mitjans de notícies en línia i va treballar com a productor de ràdio per diverses emissores a Argentina.

Manuela Silva, redactora, Uruguai

Manuela Silva és redactora en castellà i professora de redacció a la Universidad de Montevideo. Abans de la seva arribada a l’AFP el 2021, va treballar en una agència regional i en un projecte uruguaià de fact-checking.

Natalia Sanguino, redactora, Espanya

Natalia Sanguino és redactora en castellà a Madrid. Treballa per l’AFP des de fa més de 15 anys, durant els quals també va ser redactora del servei multimèdia en castellà, on es dedicava a l’edició de textos, infografies i vídeos.

 

Àfrica

Alguns països i entorns són més hostils que altres en l’exercici del periodisme. Per això, tot i que tractem de ser tan transparents com sigui possible sobre el nostre personal, alguns dels periodistes del nostre equip a Àfrica no apareixen en el següent llistat, per salvaguardar la seva seguretat.

Nina Lamparski, responsable de verificació digital per a Àfrica, França

Nina Lamparski dirigeix l’equip d’investigació per a Àfrica. Es va unir a l’AFP, procedent de la BBC, com a corresponsal a Viena el 2015. Al llarg de la seva carrera, en la qual ha treballat en mitjans digitals, ràdio i premsa escrita, ha cobert Sidney, Nom Pen, Londres i Brussel·les.

Gaëlle Faure, responsable adjunta d’investigació digital per a Àfrica, França

Gaëlle Faure és responsable adjunta de la unitat d’investigació digital per a Àfrica des del 2020. Abans va ocupar càrrecs de redacció i edició a mitjans francesos i estatunidencs, centrats en investigació i verificació.

Brett Horner, editor sénior per a Àfrica, Sud-àfrica

Brett Horner va entrar a l’AFP el 2019 i contribueix a supervisar la investigació digital a l’Àfrica. És un periodista amb més de 20 anys d’experiència i prèviament fou redactor en cap de dos diaris regionals i un lloc d’informació a Sud-àfrica.

Célia Lebur, editora, França

Célia Lebur es va unir a l’equip d’investigació digital el 2022, com a editora pels països francòfons d’Àfrica. Va començar a treballar a l’AFP com a reportera el 2012, primer a Gabon i després a Nigèria, des d’on va escriure sobre països de l’Àfrica central i occidental.

Fikayo Owoeye, redactor, Nigèria

Fikayo Owoeye escriu sobre informació falsa i enganyosa a Nigèria. Abans d’això va ser periodista a Reuters Nigèria, especialitzat en economia, medi ambient i polítiques governamentals. També va dirigir el servei d’empreses en el diari digital TheCable.

James Okong'o, redactor, Sud-àfrica

James Okong'o escriu des de Johannesburg sobre la informació falsa i enganyosa que circula a països anglòfons d’Àfrica. Abans d’això treballava a PesaCheck, l’organització local més gran de fact-checking, i va ser redactor i productor de continguts a la Johanniter International Assistance and Echo Network Africa, a Kènia.

Marin Lefèvre, periodista, França

Marin Lefèvre escriu sobre la informació falsa i enganyosa difosa en els països subsaharians francòfons. L’any 2019 va obtenir la beca Google News Initiative, després d’haver col·laborat amb mitjans francesos i internacionals a França i el Regne Unit.

Mary Kulundu, redactora, Kènia

Mary Kulundu cobreix la desinformació en els països d’Àfrica oriental. Va ser reportera per a llocs d’informació d’actualitat a Kènia, té un Màster en Periodisme Digital i va investigar com les redaccions kenianes gestionen la informació falsa i enganyosa en la seva cobertura de notícies d’última hora.

Monique Ngo Mayag, redactora, Senegal

Monique Ngo Mayag escriu sobre informació falsa i enganyosa per l’AFP des del 2019, primer a Gabon i després al Senegal. Abans d’unir-se a l’AFP, Monique va treballar durant gairebé una dècada com a redactora per a mitjans privats camerunesos i en investigació digital per a un mitjà en línia.

Suy Kahofi, redactor, Costa de Marfil

Suy Kahofi va començar a treballar a l’oficina de l’AFP a Abidjan el 2022. Abans d’això, va treballar durant gairebé dues dècades per mitjans nacionals i internacional a Costa de Marfil i altres països d’Àfrica. Fou periodista multimèdia a BBC Afrique i va començar a verificar informació falsa i enganyosa el 2016.

Tendai Dube, redactora, Sud-àfrica

Tendai Dube escriu sobre informació falsa i enganyosa a l’AFP des del 2018. Abans, va formar part del servei internacional de CNBC Àfrica i Reuters.

Tonye Bakare, redactor, Nigèria

Tonye Bakare cobreix la desinformació des de Nigèria. Va ser guardonat amb el Premi Sigma per a Periodisme de Dades i, abans del seu ingrés a l’AFP, va dirigir l’equip d’informació digital internacional a The Guardian Nigèria. També va col·laborar amb Business Eye, on va cobrir informació borsària i telecomunicacions.

 

Àsia-Pacífic

Alguns països i entorns són més hostils que altres en l’exercici del periodisme. Per això, tot i que tractem de ser tan transparents com sigui possible sobre el nostre personal, alguns dels periodistes del nostre equip a Àsia-Pacífic no apareixen en el següent llistat, per salvaguardar la seva seguretat.

Rachel Blundy, responsable d’investigació digital per a Àsia-Pacífic, Hong Kong

Rachel Blundy dirigeix l’equip d’investigació digital d’Àsia-Pacífic. Originària de Londres, prèviament va exercir diversos rols de redacció i producció digital a diaris del Regne Unit. 

Charlotte Mason, responsable adjunta d’investigació digital per a Àsia-Pacífic, Hong Kong

Charlotte Mason contribueix a dirigir l’equip d’Àsia-Pacífic. Es va unir a l’AFP el 2018 com a redactora i editora a París i després va escriure sobre informació falsa i enganyosa a Àfrica, Europa i Amèrica del Nord. Prèviament a això, havia col·laborat amb diversos mitjans del Regne Unit i França.

Sophia Xu, coordinadora de la formació en investigació digital per a Àsia-Pacífic, Hong Kong

Sophia Xu dirigeix el programa de formació digital a la regió d’Àsia-Pacífic. Ha capacitat a centenars de periodistes i estudiants sobre periodisme digital a conferències i universitats de tota Àsia.

Jake Soriano, editor, Filipines

Jake Soriano és editor a l’equip Àsia-Pacífic. Es va unir a l’AFP el 2019, com a redactor en investigació digital a l’oficina de Manila. Abans havia treballat en projectes de fact-checking a Filipines.

Jeff Li, editor, Hong Kong

Jeff Li és editor a l’equip d’Àsia-Pacífic. Va ingressar a l’AFP el 2022 i va treballar anteriorment com a periodista a la BBC, on va cobrir l’actualitat de Hong Kong i la Xina.

Nattakorn Ploddee, editor, Tailàndia

Nattakorn Ploddee és el responsable de la producció en tailandès i participa en els tallers d’investigació digital de l’AFP. Abans d’entrar a l’agència, el 2019, va ser presentador de notícies internacionals.

Qadaruddin Shishir, editor, Bangladesh

Qadaruddin Shishir coordina la producció en bengalí. Prèviament a la seva arribada a l’AFP, treballava com a editor en diversos mitjans de Bangladesh.

Richard Pyne, editor, Hong Kong

Richard Pyne és editor a l’equip d’Àsia-Pacífic. Abans d’unir-se a l’AFP el 2022, va ser reporter, locutor i editor a Ràdio Televisió Hong Kong.

Sumit Dubey, editor, Índia

Sumit Dubey és editor per l’equip d’investigació a Nova Delhi. Abans d’unir-se a l’AFP el 2022, va exercir com a periodista en diversos diaris de l’Índia.

Taejun Kang, editor, Corea del Sud

Taejun Kang és editor d’investigació digital a Corea del Sud. Abans d’entrar a l’AFP, va ser periodista a BBC Monitoring i el Financial Times a Hong Kong.

Yenni Kwok, editor, Hong Kong

Yenni Kwok supervisa la cobertura dels equips d’investigació digital a Malàisia i Indonèsia. Anteriorment, va ser periodista i editora en diversos mitjans internacionals.

Zoe Low, editora, Hong Kong

Zoe Low és editora de l’equip Àsia-Pacífic. Abans d’unir-se a l’AFP el 2022, va ser reportera al South China Morning Post. 

Anuradha Prasad, redactora, Índia

Anuradha Prasad verifica la informació falsa i enganyosa que circula a l’Índia, tant en anglès com en hindi. Va treballar abans com a corresponsal pel lloc de fact-checking indi Alt News.

Ara Eugenio, redactora, Filipines

Ara Eugenio és redactora d’investigació digital a Filipines. Es va unir a l’AFP el 2022, després d’exercir com a periodista multimèdia a Summit Media.

Clara Ip, redactora, Hong Kong

Clara Ip és redactora d’investigació digital, dedicada especialment a la informació falsa i enganyosa que circula a la Xina, Hong Kong i Taiwan. Es va unir a l’AFP el 2020.

Devesh Mishra, redactor, Índia

Devesh Mishra cobreix la desinformació que circula a l’Índia. Abans d’incorporar-se a l’AFP, fou reporter pel lloc web de verificació BOOM Live a Nova Delhi i formador pel programa FactShala de la Google News Initiative.

Faith Brown, redactora, Filipines

Faith Brown és redactora de l’equip de verificació a Filipines. Va ser corresponsal a Manila per la cadena japonesa NHK abans d’unir-se a l’AFP.

Gemma Holliani Cahya, redactora, Indonèsia

Gemma Holliani Cahya és redactora a Jakarta. Previ al seu ingrés a l’AFP el 2022, va exercir com a reportera per The Guardian, Los Angeles Times i The Jakarta Post.

Johnny Lieu, redactor, Austràlia

Johnny Lieu és redactor a Sidney. Va treballar com a periodista pel mitjà estatunidenc de tecnologia Mashable i pel canal de televisió australià Network Ten, abans d’ingressar a l’AFP el 2019.

Kate Tan, redactora, Austràlia

Kate Tan és redactora a Sidney. Es va incorporar a l’AFP procedent de Storyful i anteriorment va treballar com a corresponsal de tenis a Pequín.

Lakna Paranamanna, redactora, Sri Lanka

Lakna Paranamanna és redactora a Colombo. Abans d’unir-se a l’AFP el 2019, va treballar com a reportera pel Daily Mirror de Sri Lanka i altres diaris en anglès.

Lucille Sodipe, redactora, Filipines

Lucille Sodipe escriu sobre la informació falsa i enganyosa que circula a Filipines. Es va unir a l’AFP el 2020 i abans va treballar a la producció de documentals per a la televisió durant més d’una dècada. També va ser reportera i editora a l’organització filipina de verificació Vera Files. 

Masroor Gilani, redactor, Pakistan

Masroor Gilani és un dels redactors d’investigació digital que es va incorporar a l’AFP com a corresponsal al Pakistan el 2003, després de treballar a Associated Press i al diari The Muslim.

Mohammad Ali Mazed, redactor, Bangladesh

Mohammad Ali Mazed és redactor en Dacca. Prèviament, va exercir com a reporter pel lloc de verificació BOOM Live a Bangladesh i ha dirigit sessions de formació sobre fact-checking i alfabetització mediàtica.

Moses Ompusunggu, redactor, Indonèsia

Moses Ompusunggu escriu sobre informació falsa i enganyosa a Indonèsia. Abans d’unir-se a l’AFP el 2018, va ser periodista de medi ambient i política a The Jakarta Post.

Panisa Aemocha, redactora, Tailàndia

Panisa Aemocha cobreix la desinformació a Tailàndia. Prèviament al seu ingrés a l’AFP el 2022, va escriure sobre negocis i política per a BBC World Service a Londres.

Safrin La Batu, redactor, Indonèsia

Safrin La Batu escriu sobre la informació falsa i enganyosa que circula a Indonèsia. Fou reporter d’investigació a The Jakarta Post abans d’ingressar a l’AFP.

Shim Kyu-seok, redactor, Corea del Sud

Shim Kyu-seok és un redactor que monitoreja la desinformació a Corea del Sud. Abans d’incorporar-se a l’AFP el 2021, fou periodista de política interior a Corea del Nord i Corea del Sud per a Korea JoongAng Daily.

Uzair Rizvi, redactor, Índia

Uzair Rizvi és redactor a Nova Delhi. Prèviament a la seva arribada a l’AFP el 2018, va exercir com a periodista multimèdia per a The Hindustan Times i va ser becari de la Fundació Thomson Reuters.

Wasi Anjum Mirza, redactora, Hong Kong

Wasi Anjum Mirza és una redactora de l’equip de verificació de l’AFP que monitoreja la desinformació al Pakistan i l’Afganistan. 

 

Europa

Bronwen Roberts, responsable d’Investigació Digital per a Europa, França

Bronwen Roberts dirigeix l’equip de verificació a Europa. Des que es va unir a l’AFP el 1998, ha sigut corresponsal, editora i directora d’oficina, en llocs com Sud-àfrica, Hong Kong, París i l’Afganistan. Es va incorporar a la unitat de verificació el 2020.

Juliette Montesse, responsable adjunta d’Investigació Digital per a Europa, Regne Unit

Juliette Montesse és la responsable adjunta de l’equip de verificació a Europa. Periodista de l’AFP des del 2010, va cobrir informació judicial i de la perifèria parisenca abans d’unir-se a la unitat de verificació el 2020.

Estelle Péard, editora, França

Estelle Péard treballa per a l’AFP des del 2010. Abans d’integrar-se a l’equip d’investigació digital d’Europa com a editora el 2021, va exercir com a corresponsal d’economia a Alemanya, va cobrir conflictes socials a França i va editar notícies.

Eva Wackenreuther, editora, Àustria

Eva Wackenreuther és responsable de la cobertura en alemany. Prèviament a incorporar-se a l’AFP el 2020, va treballar com a reportera i va cofundar un blog de fact-checking.

Jastinder Khera, editor, Àustria

Jastinder Khera és editor a l’equip d’Europa. Es va unir a l’AFP el 2018, on ha treballat també en el servei general de notícies. A més, va ser productor d’alguns dels principals programes de ràdio de la BBC i a BBC World TV.

Laura Mannering, editora, Espanya

Laura Mannering ha treballat com a editora per a Europa des del 2021. Es va incorporar a l’AFP el 2012 com a part de l’equip d’edició d’Àsia-Pacífic i posteriorment va ser cap de l’oficina de Hong Kong i Taiwan durant quatre anys. Anteriorment, va treballar per a diaris i revistes al Regne Unit.

Sally Mairs, editora, Espanya

Sally Mairs, qui va ingressar a l’AFP el 2016, és editora de l’equip d’Europa i membre de l'Òrgan de Govern de l’European Fact-Checking Standards Network Project (EFCSN). Fou cap adjunta de l’oficina de l’AFP als Balcans Occidentals i corresponsal al Sud-est Asiàtic.

Simon Morgan, editor, França

Simon Morgan és editor per a Europa. Es va incorporar a l’AFP el 1998 i va treballar com a redactor a Frankfurt i Viena. Es va traslladar a la taula d’edició en anglès de la seu central de París el 2017 i es va unir a l’equip d’investigació digital el 2022.

Anna Hollingsworth, redactora, Finlàndia

Anna Hollingsworth escriu sobre la informació falsa i enganyosa que circula a Finlàndia. Abans d’unir-se a l’AFP el 2022, va treballar en projectes d’atracció d’audiència a The Times i Sunday Times a Londres, on també escrivia sobre salut, canvi social i cultura.

Charlotte Steenackers, redactora, Bèlgica

Charlotte Steenackers cobreix la desinformació als Països Baixos. Va ser periodista independent al Líban i Brussel·les abans d’arribar a l’AFP el 2022. També va estar vinculada amb Reuters i Le Soir.

Ede Záborszky, redactor, Àustria

Ede Záborszky escriu sobre la informació falsa i enganyosa difosa a Hongria. Prèviament al seu ingrés a l’AFP el 2021, va treballar per a Index.hu, un dels majors i més antics llocs de notícies d’aquell país, i com a freelance pel servei hongarès de Radio Free Europe (RFE/RL).

Feliks Todtmann, redactor, Alemanya

Feliks Todtmann cobreix la informació falsa i enganyós a Alemanya, Àustria i Suïssa. Abans d’incorporar-se a l’AFP el 2022, va treballar a Märkische Allgemeine Zeitung a Potsdam i Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) a Hannover i Berlín.

Jan Russezki, redactor, Alemanya

Jan Russezki escriu sobre informació falsa i enganyosa a Alemanya, Àustria i Suïssa. Va ingressar a l’AFP el 2020, després de treballar com a redactor a Märkische Allgemeine Zeitung, que forma part de RND.

Katarina Subasic, redactora, Sèrbia

Katarina Subasic es va incorporar a l’equip de verificació digital el 2020 per a cobrir Sèrbia, Croàcia, Montenegro i Bòsnia i Hercegovina. Ha treballat per a l’AFP des del 1998 com a reportera i editora, cobrint Sèrbia i els Balcans Occidentals.

Ladka Mortkowitz, redactora, República Txeca

Ladka Mortkowitz cobreix la desinformació a la República Txeca. Abans d’ingressar a l’AFP el 2020, va ser reportera per a diversos mitjans internacionals, entre ells Bloomberg News i The New York Times. Durant les dues últimes dècades ha informat des de Praga, París i Berlín.

Maja Czarnecka, redactora, Polònia

Maja Czarnecka escriu sobre la informació falsa i enganyosa que circula a Polònia. Es va unir a l’equip de verificació el 2019, després d’exercir com a periodista de text i vídeo de l’AFP a Varsòvia, cobrint notícies polítiques, socials, econòmiques i culturals.

Marie Genries, redactora, Bèlgica

Marie Genries és una periodista que cobreix la Bèlgica francòfona i Suïssa. Es va unir a l’AFP el 2020 i anteriorment va treballar com a investigadora OSINT i verificadora pel canal francès France 24.

Marion Dautry, redactora, Sèrbia

Marion Dautry cobreix Sèrbia, Croàcia, Montenegro i Bòsnia i Hercegovina. Abans d’incorporar-se a l’AFP el 2020, va treballar com a corresponsal freelance per a mitjans de comunicació francesos i anglòfons cobrint l’actualitat dels Balcans Occidentals.

Natalia Sawka, redactora, Polònia

Natalia Sawka segueix la desinformació que es difon a Polònia i treballa amb l’AFP des del 2019. Abans d’això, va col·laborar amb el diari polonès Gazeta Wyborcza, encarregant-se de les notícies nacionals. També participa en els programes de formació de l’AFP. 

Paula Căbescu, redactora, Àustria

Paula Căbescu escriu sobre la informació falsa i enganyosa distribuïda a Romania. A l’AFP des del 2021, ha treballat en el lloc web romanès de fact-checking Factual i pel projecte local de periodisme d’investigació Să Fie Lumină.

Petros Konstantinidis, redactor, Grècia

Petros Konstantinidis cobreix la desinformació a Grècia i Xipre. Abans d’incorporar-se a l’AFP el 2022, va treballar com a editor de notícies a Eleftherostypos.gr i per a France 24 a París. També col·labora com a reporter d’investigació pel diari grec TA NEA.

Robert Barca, redactor, República Txeca

Robert Barca escriu sobre la informació falsa i enganyosa que circula a Eslovàquia. Va treballar com a editor en el lloc web del setmanari eslovac .týždeň, com a reporter a Denník N i com a fotògraf de reportatges per a diversos mitjans de comunicació. Va ingressar a l’AFP al 2020 i participa en activitats de formació de l’agència.

Rossen Bossev, redactor, Àustria

Rossen Bossev cobreix la desinformació a Bulgària. Abans d’unir-se a l’AFP el 2021, va exercir durant 15 anys com a periodista a Capital, cobrint temes judicials, policials i de drets humans.

Saladin Salem, redactor, Alemanya

Saladin Salem escriu sobre la informació falsa i enganyosa a Alemanya, Àustria i Suïssa. A l’AFP des del 2021, va realitzar un màster en periodisme transnacional a París i Magúncia.

Théophile Bloudanis, redactor, Grècia

Théophile Bloudanis verifica la desinformació que es difon a Grècia i Xipre. Abans d’unir-se a l’equip el 2022, va treballar com a periodista pel diari local suís Le Journal du Jura i per a l’AFP com a fotògraf.

 

Els Estats Units i el Canadà

Arthur MacMillan, responsable de verificació digital a Nord-amèrica, Estats Units

Arthur MacMillan dirigeix l’equip d’investigació digital dels Estats Units. Es va incorporar a l’AFP com a redactor a Hong Kong el 2007. Com a corresponsal, ha informat des de països com l’Iran, Sud-àfrica, l’Iraq i el Pakistan, així com des dels Estats Units.

Marisha Goldhamer, responsable adjunta d’investigació digital per a Nord-amèrica, Estats Units

Marisha Goldhamer supervisa la producció des del Canadà i coordina als periodistes a Montreal i Washington. A l’AFP des del 2003, ha treballat en el servei multimèdia i a les estratègies de presència a les xarxes socials de l’agència.

Daniel Funke, editor, Estats Units

Daniel Funke es va incorporar a l’AFP com a editor d’investigació digital el 2022 després de treballar com a reporter i editor a USA Today, PolitiFact, la International Fact-Checking Network i el Poynter Institute for Media Studies. Té experiència, a més, cobrint desinformació, fact-checking, política i tecnologia.

Juan Ignacio Berro, editor, Mèxic

Juan Ignacio Berro és un editor encarregat de seguir la desinformació que circula en castellà als Estats Units. Es va unir a l’AFP el 2021 com a redactor d’investigació digital a Uruguai, on anteriorment va treballar com a periodista a El Observador.

Rob Lever, editor, Estats Units

Rob Lever es va unir a l’equip d’investigació digital dels Estats Units el 2021 després de treballar en diversos llocs a l’oficina de l’AFP a Washington. Es va incorporar a l’agència el 1992 i ha exercit com a redactor d’economia, editor del servei general i reporter-editor de tecnologia i mitjans de comunicació.

Bill McCarthy, redactor, Estats Units

Bill McCarthy escriu sobre la informació falsa i enganyosa que es difon als Estats Units. Es va incorporar a l’AFP el 2022 després de treballar com a reporter per a PolitiFact, on va cobrir mitjans de comunicació, política dels EUA i desinformació. A més, va dirigir la verificació de comentaristes polítics.

Manon Jacob, redactora, Estats Units

Manon Jacob cobreix la desinformació als Estats Units, inclosos mites i al·legacions falses i enganyoses sobre el canvi climàtic. Forma part de l’AFP des del 2018, quan va ingressar al programa de beques de periodisme de l’agència. Anteriorment, va treballar per a Reuters i Politico Europe.

Naharia S. Alonso, redactora, Estats Units

Nahiara S. Alonso escriu sobre la informació falsa i enganyosa que circula als Estats Units en castellà. Es va incorporar a l’AFP el 2022 després de treballar com a reportera financera a Espanya a El País i Newtral.

Natalie Wade, redactora, Estats Units

Natalie Wade va ingressar a l’AFP com a guanyadora de la beca de fact-checking de la National Association of Black Journalists (NABJ) el 2021. Escriu sobre una àmplia varietat d’informació falsa i enganyosa que es difon en anglès als Estats Units.

Valentín Díaz, redactor, Mèxico

Valentín Díaz escriu sobre la informació falsa i enganyosa en castellà que es distribueix als Estats Units. A l’AFP des del 2022, va treballar anteriorment com a coordinador digital per a El Comercio a l’Equador.

 

França

Alexis Orsini, redactor, França

Alexis Orsini escriu sobre la informació falsa i enganyosa difosa a França. Va treballar com a verificador pel diari 20 Minutes i es va unir a l’AFP el 2022.

Emilie Beraud, redactora, França

Emilie Beraud cobreix la desinformació a França. Abans d’incorporar-se a l’AFP el 2022, va exercir com a reportera de cultura i salut a France Télévision. També va treballar a la redacció parenca de France 24, cobrint l’actualitat internacional del Líban, Tunísia i Sudan.

Chloé Rabs, redactora, França

Chloé Rabs cobreix la informació falsa i enganyosa a França. Es va incorporar a l’AFP el 2022 després de finalitzar un màster en periodisme. També escriu per a publicacions franceses com Libération i Alternatives Economiques, especialitzant-se en temes de salut i medi ambient.

Claire-Line Nass, redactora, França

Claire-Line Nass escriu sobre la informació falsa i enganyosa que es difon a França. Abans de sumar-se a l’AFP el 2021, va formar part de l’equip de fact-checking del diari francès Libération i va cobrir diversos temes relacionats amb la desinformació.

Gaëlle Geoffroy, redactora, França

Gaëlle Geoffroy verifica la desinformació a França. A l’AFP des del 2002, ha exercit en diverses funcions a la seu central de París, entre elles la cobertura d’economia, informació general i política. També va ser corresponsal econòmica a Washington.

Julie Pacorel, redactora, França

Julie Pacorel s’especialitza en desinformació sobre temes de salut. Abans d’incorporar-se a l’equip el 2022, va treballar per l’AFP a Marsella, on va cobrir temes de política, delinqüència i biodiversitat a la regió mediterrània. Anteriorment, va exercir com a periodista independent a Sud-amèrica per a mitjans francesos com Libération.

Juliette Mansour, redactora, França

Juliette Mansour escriu sobre la informació falsa i enganyosa a França. Ha treballat en investigació i fact-checking a les unitats de verificació Le Vrai du Faux, del mitjà franceinfo, i Les Décodeurs, del diari Le Monde, a més de cobrir notícies internacionals pel servei web de Le Parisien. Va ingressar a l’AFP el 2020.

Nathan Gallo, redactor i investigador, França

Nathan Gallo escriu sobre la desinformació a França i és assistent d’investigació a l’Institut d’Estudis Polítics de París (Sciences Po). Prèviament a la seva incorporació a l’AFP el 2021, va ser reporter a La Correspondance de la Presse, cobrint el sector dels mitjans de comunicació i la tecnologia, i assistent d’investigació a l’Institut Reuters. 

 

Orient Mitjà

Alguns països i entorns són més hostils que altres en l’exercici del periodisme. Per això, tot i que tractem de ser tan transparents com sigui possible sobre el nostre personal, els periodistes del nostre equip a l’Orient Mitjà no apareixen en el següent llistat, per salvaguardar la seva seguretat.