Sobre l’AFP
AFP Comprovem és un departament de l’Agència France-Presse, una agència de notícies multicultural i multilingüe que proporciona una cobertura de l’actualitat precisa, equilibrada i imparcial, a tot arreu i a qualsevol moment que ocorrin les notícies i de forma continuada.
Com estableix el seu estatut, l’AFP és independent i lliure d’influències polítiques, comercials o ideològiques. Aquests compromisos estan reflectits a la Carta de l’agència i a les seves bones pràctiques editorials, detallades aquí.
Direcció i governança
L’AFP té un estatut particular establert a la legislació francesa que l’obliga a vetllar per l’exactitud i l’objectivitat de la informació que proporciona i a evitar caure sota el control de cap grup ideològic, polític o econòmic. Com s’especifica a l’estatut fundacional de l’agència, aquesta compta amb un organisme de supervisió, el Consell Superior, encarregat de garantir la continuïtat de l’agència i de vigilar el compliment de les seves obligacions fonamentals.
L’AFP també compta amb un Consell d’Administració, encarregat de la gerència de l’agència i de l’elecció del seu president-director general. Aquesta instància està encapçalada pel president-director general, Fabrice Fries, i conformada també per cinc representants de la premsa francesa, tres delegats governamentals designats pels Ministeris de Cultura, Assumptes Exteriors i Economia; dos membres del sector audiovisual francès, tres representants del personal de l’agència i cinc experts externs anomenats pel Consell Superior.
La declaració anual d’ingressos i despeses de l’AFP està supervisada per una Comissió Financera, encarregada d’analitzar si l’estimació econòmica pot conduir a un pressupost equilibrat.
Els membres del Consell Superior, el Consell d’Administració i la Comissió Financera estan enumerats aquí.
El Comitè Executiu de l’AFP, que gestiona les operacions diàries de l’agència, està encapçalat pel president-director general (actualment, Fabrice Fries), el director de la informació internacional (Phil Chetwynd) i la directora general (Dalila Zein). L’organigrama complet es pot consultar aquí.
Direcció editorial
La cobertura editorial de l’AFP està liderada pel director de la informació internacional, Phil Chetwynd; la redactora en cap central, Sophie Huet-Trupheme; i el redactor en cap central adjunt, Chris Otton.
El servei de fact-checking està supervisat pels caps editorials de verificació digital que treballen a la seu central de l’agència a París i pels responsables regionals, que estan a Beirut, Hong-Kong, Johannesburg, Montevideo i Washington DC. Són:
Responsable de la investigació digital, cap de redacció mundial adjunt: Grégoire Lemarchand;
Caps de redacció adjuntes: Sophie Nicholson i Julie Charpentrat;
Responsables regionals: Rachel Blundy (Àsia-Pacífic), Leila Macor (Amèrica Llatina i Espanya), Nina Lamparski (Àfrica), Bronwen Roberts (Europa), Khaled Soubeih (Orient Mitjà i Nord d’Àfrica) i Arthur MacMillan (Estats Units i Canadà).
Pot trobar més informació sobre els editors i l’equip complet de fact-checking de l’AFP aquí.
Col·laboracions i finançament
Els ingressos de l’AFP provenen de diverses fonts, com mitjans de comunicació, plataformes d’internet i l’Estat francès.
El 2021, l’AFP va registrar un volum de negocis de 309,5 milions d’euros. Pot llegir més detalls aquí.
A continuació apareixen especificades les principals fonts de finançament de l’AFP. L’agència manté una estricta independència editorial en el seu compliment de les condicions dels contractes.
Finançament de l’Estat francès
L’AFP té un contracte amb l’Estat francès que es compon d’un acord per a proporcionar els serveis de l’AFP als departaments i les missions del govern francès a l’estranger, i una compensació pel cost de la missió d’interès públic de l’agència. Això està establert a l’estatut de 1957 que garanteix la independència de l’AFP de l’Estat i d’altres influències.
Subscripcions de mitjans de comunicació
L’AFP rep ingressos de milers de mitjans de comunicació subscrits als seus serveis de text, multimèdia, fotografia, vídeo i infografia arreu del món.
Alguns clients a Europa són la BBC, Brut, Deutsche Welle, France Télévisions, Funke Mediengruppe, Le Monde, Rai, Tamedia, The Times i Unidad Editorial. A les Amèriques, són clients de la producció informativa Caracol TV, Infobae, El Comercio, The New York Times i Radio-Canada, entre d’altres. Al Jazeera, Al Arabiya, Al Nahar i Sky News Arabia són exemples de clients a la regió de l’Orient Mitjà, mentre que, a l’Àfrica, alguns dels subscriptors de l’AFP són Radiodiffusion Télévision Ivoirienne, Nation Media Group i Arise News. Entre els clients a la regió d’Àsia-Pacífic es troben South China Morning Post, SPH Media, Mediacorp, The Times of India, NHK i News Corp.
L’AFP va signar amb Google a finals del 2021 un acord sobre els drets afins pel que el gegant d’internet paga pel seu ús de contingut de l’agència de notícies. L’agència va signar uns altres dos pactes amb la plataforma amb una durada de cinc anys. Un d’ells finança el desenvolupament d' “històries”-contingut visual en format vertical, pensat per a telèfons intel·ligents- i l’altre és un contracte per a formar periodistes i estudiants de periodisme de tot el món en tècniques d’investigació.
Per aquest últim, l’AFP va crear un curs en línia d’investigació digital per a periodistes, i publica tutorials en format vídeo per a difondre trucs d’investigació a internet. Com a part d’aquest treball amb la Google News Initiative, l’AFP també va elaborar fact-checks i va col·laborar amb mitjans de comunicació per a combatre la desinformació sobre les eleccions franceses del 2022.
Meta
L’AFP té un acord comercial amb Meta a través del seu programa de verificació de dades externa, i per això la companyia tecnològica retribueix a l’agència per utilitzar les seves verificacions a les seves plataformes de xarxes socials. Com a part d’aquesta col·laboració, l’equip de fact-checking de l’AFP investiga el contingut assenyalat com a potencialment fals o enganyós a Facebook i Instagram.
L’AFP també col·labora amb WhatsApp, propietat de Meta, a través de canals de contacte gratuïts coneguts com a “tiplines” per a combatre la desinformació al Brasil, Mèxic, Estats Units (en castellà), França, Alemanya i l’Índia.
TikTok
L’AFP, així com una desena d’organitzacions de fact-checking, és remunerada per TikTok a Àsia i Oceania, Europa, Orient Mitjà i a països de parla hispana d’Amèrica Llatina per verificar vídeos que potencialment continguin informació falsa, amb finalitat de moderació interna. Si els equips de l’AFP comproven que la informació és errònia, els vídeos són retirats de TikTok.
Unió Europea
Des del 2021, l’AFP s’ha involucrat en projectes col·laboratius entre mitjans de comunicació europeus, investigadors i altres experts cofinançats per la Comissió Europea i altres institucions europees per a lluitar contra la desinformació. En concret, l’AFP rep finançament de la Unió Europea per la seva participació en diversos grups de fact-checking i investigació que pertanyen a la xarxa European Digital Media Observatory (EDMO): DE FACTO a França; CEDMO a la República Txeca, Polònia i Eslovàquia; EDMO BELUX a Bèlgica i Luxemburgo; HDMO-Lakmusz a Hongria; GADMO a Alemanya i Àustria; BROD a Romania i Bulgària; ADMO a Croàcia i Eslovènia; i MedMO a Grècia, Xipre i Malta.
L’AFP també col·labora amb els següents projectes, pels quals rep finançament de la Unió Europea:
- EFCSN, un projecte per a desenvolupar i aplicar un codi d’estàndards professionals per a organitzacions independents de fact-checking europees;
- Vera.ai, un projecte d’investigació i desenvolupament centrat en l’anàlisi de la desinformació i en les eines i serveis basats en la intel·ligència artificial;
- A European Perspective, un projecte que reuneix mitjans públics que comparteixen notícies en línia per a donar una visió renovada de les qüestions paneuropees;
- MediaNumeric, un programa de formació en dades i verificació de desinformació per a estudiants europeus i joves professionals;
- The European Newsroom, un projecte que reuneix a agències de notícies de tota Europa per a cooperar en diversos camps, entre ells la lluita contra la desinformació;
- Transmixr, un consorci que explora nous modes de dissenyar experiències mediàtiques;
- L’European Data News Hub, una plataforma de periodisme de dades i informació sobre qüestions europees;
- L’Observatori narratiu europeu, un projecte que reuneix a periodistes i investigadors per a analitzar com sorgeixen les narratives a Europa o com circula la desinformació.
L’AFP també ha participat juntament amb l’Agència de Premsa Austríaca (APA) en un projecte finançat per l’European Media and Information Fund (EMIF) per a proporcionar capacitacions en verificació a l’agència de premsa nacional d’Ucraïna, Ukrinform. L’EMIF fou desenvolupat per l’European University Institute i la Fundació Calouste Gulbenkian.
Factstory
Factstory és una filial de l’AFP que proporciona contingut a mesura per a les empreses i institucions. Opera com una entitat diferent de la seva empresa matriu, l’AFP, i la seva producció està etiquetada com a Factstory.
Informació legal
Agence France-Presse és un organisme autònom dotat de personalitat civil inscrita en el Registre Mercantil de París amb el núm. 775.658.354.