La foto de l’homenatge a Nova York a les víctimes de l’atemptat a Barcelona i Cambrils és de 2017

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Publicacions compartides més de 1.700 vegades a les xarxes socials des del passat 17 d’agost asseguren que el Departament de Policia de Nova York va recordar a les víctimes del doble atemptat a Catalunya de 2017 en el seu quart aniversari, projectant a les pantalles de la seva façana la bandera de Barcelona en forma de cor. No obstant això, la foto que reprodueixen no és de 2021, sinó que correspon a l’homenatge de l’endemà de la tragèdia. A més, les pantalles no depenen de la policia novaiorquesa.

“Bonic detall a les víctimes des del Departament de Policia de Nova York en l’Aniversari dels atemptats de Barcelona / Cambrils !! Gràcies!!”, diu una de les publicacions a Facebook (1) i a Twitter (1, 2).

Contingut difós en castellà a les xarxes socials i en llocs web (1) també afirmen que la foto mostra el tribut de la policia de Nova York per l’aniversari del doble atemptat de 2017 que va deixar un balanç de 16 víctimes mortals.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook realitzada el 23 d’agost de 2021

Una cerca inversa de la imatge a Google va mostrar com a resultat un article del 20 d’agost de 2017 del diari La Vanguardia que titula en castellà “Times Square rendeix homenatge a Barcelona”. En aquest s’afirma que “Times Square s’ha despertat amb l’escut de Barcelona en forma de cor com a mostra de suport a les víctimes”. El text de 2017 recopila imatges de tributs, entre els quals es reprodueix la mateixa foto que circula durant el record a les víctimes en el quart aniversari de la tragèdia.

Una comparació de captures de pantalla realitzades el 20 d’agost de 2021. A l’esquerra, un dels articles de 2021 sobre l’aniversari del doble atemptat, i a la dreta, l’article de La Vanguardia de 2017 després de la tragèdia

A més, el Departament de Policia de Nova York va negar ser el responsable del missatge. Contactat per AFP Factual per correu electrònic el passat 20 d’agost, la institució va assegurar que “no és propietària de les pantalles publicitàries” i va redirigir a l’equip de verificació a The Times Square Alliance. No obstant això, aquest organisme “sense ànim de lucre que treballa per a promocionar i incentivar Times Square” tampoc és propietari de les pantalles publicitàries, ni s’encarrega de programar les projeccions. Aquestes “són gestionades per empreses individuals”, van explicar a AFP Factual. En “el cas de la fotografia viral, correspon a l’empresa Branded Cities Thomson Reuters”, va assenyalar la portaveu de The Times Square Alliance.

Doble atemptat a Catalunya

El passat 17 d’agost es va commemorar el quart aniversari dels atemptats protagonitzats per una cèl·lula gihadista que va envestir amb una furgoneta a desenes de persones a les Rambles de Barcelona el 17 d’agost de 2017. Més tard, a Cambrils, altres cinc membres de la mateixa banda van apunyalar a diversos vianants abans de ser abatuts per la policia. El doble atemptat va deixar un balanç de 16 morts i 140 ferits.

A finals de maig de 2021, la justícia espanyola va condemnar a 53 i 46 anys de presó als dos supervivents de la cèl·lula gihadista. Un altre col·laborador va rebre una pena de vuit anys.