La foto de les joves estudiants en minifaldilla es va realitzar a l’Iran, no a l’Afganistan

Una imatge de dones joves amb llibres sobre la falda i, algunes amb una faldilla per sobre dels genolls, ha sigut compartida 500 vegades a les xarxes socials des del passat 17 d’agost amb l’afirmació que es va realitzar a l’Afganistan en els “anys 70” o “ans que aplegaren es talibans”. No obstant això, la imatge correspon a una escena universitària a l’Iran.

“Dones d'Afganistan, visiblement oprimides pel comunisme, ans que aplegaren es talibans”, diu una de les publicacions a Facebook que assegura que la imatge retrata un període regit pel “comunisme”. La foto també circula a Twitter amb missatges que l’ubiquen en els “anys 70”.

Contingut difós en castellà a Facebook (1, 2), Twitter (1, 2) i Instagram també afirma que la foto que mostra és a l’Afganistan.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Twitter feta el 24 d’agost de 2021

Missatges similars també s’han reproduït en portuguès i en anglès.

El mem va començar a circular pocs dies després que els talibans s’apoderessin de gairebé tot el territori afganès, aprofitant la retirada de les tropes estatunidenques, i assaltessin el palau del govern a Kabul el 15 d’agost passat.

Joves estudiants… a Iran

Gràcies a una cerca inversa de fotografies a Google i a Yandex es van trobar nombroses publicacions que il·lustren la vida quotidiana a Iran abans de la Revolució Islàmica de 1979.

Per exemple, el lloc web de l’autor d’origen grec Kaveh Farrokh, especialitzar en història iraniana, publica la mateixa imatge en una entrada de juliol del 2020 titulada “El vell Teheran: anys 60 i 70”.

Image
Captura de pantalla del lloc web de Kaveh Farrokh feta el 20 d’agost de 2021

D’acord amb les dades que aporta la llegenda de la fotografia, aquesta mostra estudiants de la universitat de Teheran i es troba en el llibre de 1971 “The land of kings” de R. Tarverdi i Ali Massoudi.

La foto també apareix en aquesta galeria digital de la publicació Foreign Policy, amb l’epígraf “Universitat de Teheran el 1971. La Universitat de Teheran es va obrir a les dones el 1934 (...) molt abans que la majoria de les universitats dels Estats Units integressin a les dones. (...) No obstant això, malgrat l’obertura de l’època, el 1977, només el 35 per cent de les dones de Teheran sabien llegir i escriure”.

El 2015, la imatge també va ser publicada a la pàgina de la CNN Turquia amb el títol “La vida quotidiana a Iran abans de la Revolució Islàmica de 1979”.

L’Afganistan l’any 1971

El mem pretén fer referència al període de la revolució Saur, de caràcter comunista, que va donar lloc a la República Democràtica d’Afganistan i fou el preludi de la posterior ocupació soviètica. Aquest moviment va buscar donar suport a un règim que li era favorable i reprimir la insurgència islamista i nacionalista que rebutjava les reformes revolucionàries.

No obstant això, la revolució Saur va tenir lloc el 1978 i l’Exèrcit Roig va entrar a Kabul el 1979. La fotografia que circula data del 1971, una època en la qual l’Afganistan estava a les ordres de Mohamed Zahir Shah, l’últim rei del país, enderrocat l’any 1973 pel seu cosí i cunyat, l’exministre Mohamed Daud.

D’acord amb l’article de 2012, “La situació de l’educació de les dones a l’Afganistan” de la professora de la universitat de Kabul Humaira Haqmal, durant la dècada de 1960, abans de l’enderrocament de Mohamed Zahir Shah i de la instauració de la República Democràtica d’Afganistan, “un gran nombre de nens i nenes afganesos va tenir accés a les escoles. Van estudiar junts a la universitat i van sortir a l’estranger per a cursar estudis superiors”. També assenyala que hi va haver “centenars de milers de dones instruïdes”, educant-se en un “ambient democràtic a la capital i en les províncies d’Afganistan”.

Afegeix que a la dècada de 1980 les dones representaven el 70% del professorat i el 40% dels metges, així com el 50% dels treballadors del sector públic.

Però amb l’arribada del règim talibà el 1996 se’ls hi va impedir estudiar i treballar, sortir de les seves cases si no eren acompanyades per algun home de la seva família. També van ser obligades a dur el burca (vel integral) en públic.

Haqmal assenyala que després de la caiguda dels talibans el 2001, les dones van sortir del seu aïllament polític i van recuperar l’accés a l’educació i a la feina, en especial en els centres urbans. Amb la tornada dels talibans al poder el 15 d’agost, moltes afganeses temen tornar a perdre els seus drets.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres