No hi ha registre de queixes per ofenses respecte a les festes de Moros i Cristians de València

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 20 de setembre de 2021 a les 17:17
  • 3 minuts de lectura
  • Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
La captura de pantalla d’una piula que assegura que diverses associacions musulmanes han demanat a la Generalitat valenciana la suspensió de les festes tradicionals de Moros i Cristians s’ha compartit desenes de vegades des del passat 6 de setembre. No obstant això, el govern autonòmic va dir a AFP Factual que no havia rebut cap petició per a anul·lar aquesta celebració i que la Conselleria de Sanitat està treballant per a garantir les mesures sanitàries durant els actes. D’altra banda, la portaveu del centre islàmic de València va afirmar a l’AFP que tampoc tenia constància d’aquesta suposada queixa formal. 
 

“#URGENT Associacions musulmanes a València demanaran al Govern valencià que NO se celebri la festa tradicional de Moros i Cristians. ‘Ens ofenen”, diu el missatge en castellà, repiulat més de 2.450 vegades i compartit desenes de vegades en català (1, 2, 3) i en castellà (1, 2).

Un contingut similar en el qual s’anunciava la cancel·lació de la festa de Moros i Cristians per “respecte als musulmans” circula com a mínim des del 2018. Per exemple, aquest article va ser fruit d’una “innocentada” en el Dia dels Sants Innocents el 28 de desembre. 

La festa de Moros i Cristians és una celebració que commemora la reconquesta cristiana d’Espanya, que va finalitzar amb la caiguda del regne de Granada al segle XV. Les desfilades inclouen balls que simbolitzen la lluita històrica pel territori entre els seguidors de la religió cristiana i la musulmana. Malgrat que se celebra en molts dels pobles de les províncies d’Alacant, València i Castelló, cada regió introdueix alguns elements propis i ho festeja en dates diferents. 

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 17 de setembre de 2021

La piulada de El Puntual 24H, feta el 6 de setembre a les 13H09, no menciona en quin moment es va formular la suposada petició formal per part de les associacions musulmanes, ni quines pretenen suspendre la festa tradicional de Moros i Cristians. Malgrat que el missatge inclou una cita, la piulada tampoc assenyala qui va dir aquesta afirmació en contra de la celebració autonòmica.

En el portal de El Puntual 24H no hi ha cap entrada des del 5 de maig passat, ni cap que abordi aquesta presumpta queixa per part d’entitats musulmanes de València.

Portaveus del govern autonòmic van assegurar a AFP Factual: “NO hem rebut cap petició per a suspendre aquesta celebració”, en referència a la festa tradicional de Moros i Cristians.

Després de la suspensió o l’ajornament (1) d’aquesta festa popular per la situació sanitària en diverses localitats de la Comunitat Valenciana l’any 2020 i durant la primera meitat del 2021, els encarregats de premsa van afirmar a l’equip de verificació de l’AFP: “Confirmem que sí que està previst que se celebrin les festes i, per això, s’està treballant des de la Conselleria de Sanitat amb les entitats representants de la festa per a establir les mesures sanitàries oportunes que permetin celebrar unes festes segures”.

El passat 13 de setembre, la Generalitat valenciana va publicar una sèrie de normes i recomanacions per a la celebració dels actes de Moros i Cristians previstos el 9 d’octubre de 2021 a València, que inclouen l’obligatorietat de l’ús de mascareta, fins i tot a l’aire lliure i control de l’aforament. Tampoc es permet “el ball ni en interiors ni exteriors” i queda prohibit tota classe de cavalcada, entre altres restriccions.

Davant d’aquestes mesures, la premsa local va informar que la federació organitzadora es planteja suspendre la desfilada per les exigències sanitàries. 

D’altra banda, Mariam Barouni, portaveu del Centre Cultural Islàmic de València (CCIV) va dir a l’AFP: “No tenim cap constància que la comunitat musulmana sol·liciti que no se celebrin les festes”.

El missatge viral va acompanyat de la foto d’una desfilada en un ambient festiu. Els resultats d’una cerca inversa d’imatges a Google indiquen que aquesta va ser publicada en el diari El País el 19 d’agost del 2019. 

L’AFP ja ha verificat altres afirmacions publicades en el compte de Twitter El Puntual 24H (1, 2).

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres