No hi ha registre de l’anècdota del xofer que hauria substituït a Einstein en una conferència

Una fotografia en blanc i negre del suposat xofer d’Albert Einstein juntament amb l’explicació d’una anècdota que relata que va substituir al físic en una conferència s’ha compartit desenes de vegades a xarxes socials. No obstant això, la imatge viral pertany a l’arxiu d’una família asturiana que, posteriorment, va ser utilitzada en un llibre, sense cap indicació sobre la possible vinculació amb el físic d’origen alemany. Tres biògrafs d’Einstein consultats per l’AFP tampoc tenen constància de l’episodi de l’intercanvi de rols.

“Després de diversos dies de viatge, Einstein li va comentar al xofer l’avorrit que era repetir el mateix una vegada i una altra. ‘Si vol’, li va dir el xofer, ‘el puc substituir per una nit. He sentit la seva conferència tantes vegades que la puc recitar paraula per paraula (...) El xofer va exposar la conferència que havia sentit tantes vegades al seu passatger”, diu una publicació en català a Facebook.

El relat segueix: “A la fi, un professor en l’audiència li va fer una pregunta. El xofer no tenia ni idea de quina podia ser la resposta; però, va tenir un cop d’inspiració i li va contestar: ‘La pregunta que em fa és tan senzilla, que deixaré que el meu xofer, que es troba a la fi de la sala, us la respongui’”.

Publicacions similars circulen en castellà (1, 2, 3), francès i anglès (1).

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 28 de setembre del 2021

Albert Einstein, autor de la Teoria de la Relativitat, va néixer el 14 de març de 1879 a Ulm, Alemanya, i va morir amb 76 anys, el 18 d’abril de 1955, a Princeton, Estats Units.

Una cerca a Google d’un fragment del text va mostrar que aquest circula en portals digitals en català, com a mínim, des del gener de 2017, i en castellà des del 2002. Algunes publicacions de la foto a internet cataloguen el relat com una “anècdota” i d’altres com una llegenda urbana. Així com també s’assenyala que és una història de domini públic (1). Cap d’aquestes, però, no mostra el crèdit de l’autor de la imatge, ni qui és l’individu que hi apareix.

Una cerca inversa de la fotografia del xofer recolzat en un cotxe va conduir al lloc web de l’artista espanyol Carlos Roces Felgueroso, que mostra el llibre que va escriure amb el seu fill Bernardo Roces Montero, “Los hermanos Felgueroso y la minería asturiana”. Al web hi apareix la foto amb la següent descripció en castellà: “Xofer amb l’automòbil de Secundino Felgueroso, davant de casa seva”.

“Aquesta foto prové de l’arxiu familiar de la nostra família Felgueroso, estava entre les fotografies que em van entregar quan estàvem preparant el llibre”, va dir Carlos Roces a l’AFP.

“Es va fer davant de la casa del meu tiet avi, Secundino Felgueroso, a Gijón, davant del Banc de Gijón. Els meus cosins coneixien tant el xofer com l’automòbil”. Per aquesta raó, “no crec que pugui ser el xofer d’Einstein”, va concloure Roces.

Image
Captura de pantalla realitzada el 28 de setembre de 2021 d’una fotografia en un lloc web de l’artista Carlos Roces

A la fotografia es veu un automòbil que sembla ser un Ford DeLuxe Fordor de 1934 i a dalt a la dreta apareix un cartell que diu “Casa Manuela”. Després de realitzar una cerca a Google Maps, es va localitzar un restaurant amb el mateix nom a Gijón. En el cartell del local diu que es va fundar l’any 1939 i, davant d’aquest, es veu una sucursal bancària situada a l’antiga seu del Banc de Gijón.

AFP Factual va contactar amb el restaurant i un treballador del local va reconèixer el lloc: “Sí, aquest és el restaurant, el que passa és que era la casa antiga (...) que es va enderrocar i es va fer de nou el 73”.

El restaurant no conserva fotografies de la construcció antiga.

Segons el llibre “Einstein y los españoles: Ciencia y sociedad en la España de entreguerras” de Thomas F. Glick, el físic va viatjar a Espanya l’any 1923.

Després d’una cerca a Google amb les paraules “chofer Einstein”, l’equip de verificació de l’AFP va trobar només una imatge del físic amb un conductor de 1921, quan va visitar per primera vegada els Estats Units (1, 2).

La història del conductor

“És difícil demostrar que alguna cosa no va succeir”, va dir Trevor Lipscombe, coautor del llibre “Albert Einstein: A Biography”, consultat per l’AFP. No obstant això, va assegurar no haver “sentit a parlar de la història del conductor abans” i va considerar que l’anècdota viral “no sembla lògica”.

“Una història que no ha existit durant un temps, però que emergeix a l’era de les xarxes socials, el més probable és que no sigui certa”, va afegir. A més, va comentar que l’anècdota li recorda a una de les variacions d’un acudit sobre Einstein en el qual s’intercanvia els papers amb el seu xofer:

“Einstein nota que el seu xofer condueix massa lent, per això surten i s’intercanvien de lloc. Einstein accelera i la policia l’atrapa. L’oficial de policia li demana al conductor que abaixi la finestra, veu a Einstein davant del volant i el va deixar marxar amb un toc d’atenció. Quan el policia torna al cotxe, el seu company de patrulla li pregunta per què els ha deixat escapar. Ell diu: ‘Bé, no sé qui era l’individu del seient del darrere, però Einstein era el seu xofer’”.

Sobre la possibilitat que Einstein tingués un xofer a Espanya, Lipscombe va afirmar no recordar que el físic tingués un conductor de manera regular. “Però de totes maneres, per què Einstein hauria de tenir un conductor que l’acompanyés per tot el món?”, va preguntar-se. “Generalment, quan viatjava en cotxe, ho feia amb científics o polítics importants, per la qual cosa el xofer gairebé sempre era un conductor de la universitat o de l’alcalde”, va assegurar.

Lipscombe va afegir que aquesta anècdota no apareix a “The Travel Diaries of Albert Einstein”, de Ze'ev Rosenkranz, ni tampoc a “Einstein in Spain”, de Glick.

Tot i que se sabia que “Einstein no sabia conduir" i que “mai no va obtenir el permís de conduir (...), dubto que tingués un xofer habitualment”, va comentar Glick, biògraf del físic, a AFP Factual.

Per la seva part, José Manuel Sánchez Ron, autor del llibre "Albert Einstein: su vida, su obra y su mundo”, va dir que tampoc coneixia aquest suposat episodi de la vida del físic: “No tinc notícies sobre això. Ni que Einstein tingués un conductor”.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres