La justícia europea va retirar la immunitat dels líders independentistes el 30 de juliol del 2021

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 30 de setembre de 2021 a les 17:23
  • 3 minuts de lectura
  • Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
La captura de pantalla d’una notícia que titula “La justícia europea retorna la immunitat a Puigdemont” s’ha compartit més de 100 vegades a les xarxes socials, després que l’expresident de la Generalitat estigués detingut durant unes hores a Sardenya entre el 23 i el 24 de setembre del 2021. No obstant això, la notícia que reprodueixen les captures de pantalla és del portal Vilaweb i es va publicar el 2 de juny de 2021, quan Comín, Ponsatí i Puigdemont van recuperar provisionalment la immunitat legislativa. El mes següent, la justícia europea va mantenir la decisió de retirar-se-la.

“ÚLTIMA HORA. PUIGDEMONT, COMÍN I PONSATÍ RECUPEREN LA IMMUNITAT”, diu el missatge, acompanyat d’una foto dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, requerits per la justícia espanyola per l’intent d’independència de Catalunya l’any 2017. La mateixa captura de pantalla s’ha compartit a Facebook (1, 2, 3) desenes de vegades després de l’alliberament de Puigdemont de la presó italiana el 24 de setembre de 2021.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 29 de setembre de 2021

La informació està signada pel portal Vilaweb. Una cerca del titular a la seva pàgina mostra com a resultat una notícia del 2 de juny del 2021 amb la mateixa imatge dels tres eurodiputats catalans. L’article explica que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va acceptar les demandes de la defensa dels líders independentistes i va paralitzar provisional la suspensió de la immunitat parlamentària decretada a principis del mes de març.

Per tant, la notícia és antiga i està desactualitzada, ja que, un mes després, el TGUE va decidir mantenir en ferm la suspensió de la seva immunitat legislativa.

Immunitat dels eurodiputats independentistes

El 9 de març del 2021 el plenari del Parlament Europeu va aprovar la suspensió de la immunitat parlamentària dels eurodiputats catalans Puigdemont, Comín i Ponsatí, tots tres encausats per l’intent d’independència de Catalunya del 2017. La justícia espanyola acusa Puigdemont i Comín de sedició i malversació de fons, i a Ponsatí només de sedició i, per això demana les seves extradicions.

El Tribunal Suprem d’Espanya va demanar la retirada d’immunitats al Parlament Europeu, però el procediment va quedar paralitzat des del gener del 2020, perquè s’havia de dur a terme amb confidencialitat i les sessions per videoconferència no ho permetien.

Més endavant, el 2 de juny, el vicepresident del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) va paralitzar provisionalment la suspensió de la immunitat parlamentària dels eurodiputats catalans, fet que anul·lava de manera cautelar la decisió del 9 de març.

Els tres legisladors van presentar una apel·lació el 26 de maig, on van fer referència al “risc real i imminent que poguessin ser detinguts i empresonats”. Davant d’aquest al·legat, el vicepresident del TJUE va suspendre l’execució de les decisions del Parlament Europeu fins que s’adoptés l’acte judicial que posés punt final al procediment de mesures cautelars. D’aquesta manera, la Justícia Europea va retornar la immunitat de manera provisional als tres eurodiputats.

Aquesta dotació de blindatge legal correspon a la informació que reprodueix Vilaweb en el seu article del juny del 2021.

A finals de juliol, el Tribunal General de la Unió Europea va tornar a retirar-los la immunitat legislativa, rebutjant els arguments presentats, ja que va considerar que les defenses dels eurodiputats no van demostrar “amb grau de probabilitat suficient” els temors de persecució judicial o d’arrest.

Retirada aquesta protecció legal, el passat 23 de setembre, Puigdemont va ser detingut quan va arribar a l’aeroport de l’Alguer, a l’illa italiana de Sardenya, en virtut de l’ordre internacional de captura dictada pel Tribunal Suprem espanyol. És la tercera vegada que Puigdemont és arrestat des que va marxar d’Espanya, a l’octubre del 2017. La primera a Brussel·les, quan va arribar-hi, i la segona a Alemanya, el març del 2018, on els tribunals van tardar gairebé quatre mesos a retornar-li la llibertat total.

A la tercera ocasió, l’eurodiputat fou alliberat a l’endemà de la seva detenció a Itàlia i haurà de comparèixer davant la justícia italiana el 4 d’octubre en una audiència que girarà entorn de la petició d’Espanya de la seva extradició. Però fins llavors, l’expresident va poder abandonar lliurement el país i retornar a la seva residència a Brussel·les.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres