La foto d’una dona llegint sense vel no és d’una artista afganesa, prové d’una revista txeca

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 18 de gener de 2023 a les 13:41
  • 3 minuts de lectura
  • Per AFP Mèxic, AFP Espanya
  • Traducció i adaptació: Adrià LABORDA
Una imatge d’una dona llegint sense vel islàmic, envoltada de persones amb burka que van en sentit contrari, va ser utilitzada en una campanya publicitària del 2018 d’una revista txeca. Més de 50.000 persones l’han compartit des de l’11 de gener del 2023 amb la informació, incorrecte, que és una il·lustració de l’artista afganesa Shamsia Hassani, en protesta per la situació del seu país. Hassani va desmentir la seva autoria, que correspon en realitat al fotògraf JPavel Hejny.

“La fotografia és obra d’una artista afganesa que es diu Shamsia Hassani, 33 anys, graffitera afganesa i professora a la Universitat de Kabul”, diu una publicació a xarxes socials que comparteix el retrat d’una dona sense vel llegint en direcció contrària a la resta de persones amb el cos cobert de negre.

Contingut similar torna a circular en català a Facebook i Twitter, després que ja ho fes en castellà, portuguès, francès i anglès, el setembre del 2021, després de la presa del poder a Afganistan per part dels talibans, quan les tropes estatunidenques es van retirar un mes abans.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook realitzada el 17 de gener de 2023

Els talibans han sigut qüestionats per les seves accions contra els drets humans i contra les dones. Per exemple, l’Afganistan és l’únic país musulmà que prohibeix l’educació de les nenes. També obliguen les dones a anar completament cobertes, inclòs el rostre, quan surten de la llar, on han de passar gran part del seu temps. Se’ls hi nega viatjar sense la companyia d’un home i, tot i que han reprès parcialment la seva activitat, també es va anunciar la prohibició que treballessin per a ONG, essencials per a combatre la fam en el país. Una altra de les mesures contra els drets de les dones des que els talibans van recuperar el poder és la negació del seu accés a parcs, fires, gimnasos i banys públics.

Campanya publicitària

Una cerca inversa de la imatge a TinEye va conduir a una pàgina en txec que indica que la il·lustració forma part d’una campanya publicitària del 2018 de la revista Reporter Magazine, d’aquell país, produïda per l’agència de publicitat Y&R.

A la imatge s’observa que la lectura de la dona sense vel en realitat té una portada de la revista txeca, i no una portada totalment vermella com es veu a les publicacions viralitzades.

A més de la il·lustració de la dona sense vel llegint la revista, hi ha dues imatges amb el mateix estil que formen part de la campanya publicitària: un soldat anant en sentit contrari al seu escamot i un home també en direcció contrària a una protesta. Ambdós llegint la revista.

Una cerca a Google pel nom de la revista i el de l’agència, el resultat va ser una entrada d’un lloc especialitzat en campanyes publicitàries. La il·lustració duu el títol “Qüestionant el radicalisme”; també apareix el nom del fotògraf, JPavel Hejny.

Al lloc web del fotògraf txec apareixen les il·lustracions. Al seu compte de Facebook va compartir una publicació amb la il·lustració viralitzada on és felicitat per haver estat guardonat amb un premi de fotografia.

A més, des dels seus perfils a xarxes socials, l’artista urbana afganesa Shamsia Hassani va desmentir que la il·lustració fos seva. “Estic segura que volien donar-me suport a mi i al meu treball artístic, però per favor assegureu-vos d’etiquetar al verdader artista”, va escriure.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres