Santiago Abascal no va dir que ompliria les cunetes d’independentistes l'any 2018, és un muntatge

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

A finals del 2022, el govern espanyol va presentar una proposició per reformar el delicte de sedició, utilitzat per processar als líders independentistes catalans pel seu intent de secessió el 2017. Arran d’aquesta iniciativa, usuaris a xarxes socials tornen a compartir una captura de pantalla d’una emissió televisiva que mostra a Santiago Abascal, president de Vox, amb un rètol que destaca que hauria promès omplir les cunetes d’independentistes. Però Abascal no es va expressar de tal forma en el seu míting al Palau Vistalegre de Madrid el 2018 i la imatge prové d’una piulada satírica.

“Primer omplirem les urnes de vots i després les cunetes d’independentistes”, hauria afirmat Abascal en un acte polític a Madrid. Segons la captura, les imatges van ser emeses per La Sexta, logotip de la qual apareix en el marge inferior dret, que hauria destacat la cita atribuïda al líder de Vox.

La imatge ha sigut compartida centenars de vegades a Facebook (1, 2) el desembre del 2022, sovint amb la següent descripció: “Feu-nos un favor, publiqueu aquesta captura d’imatge, si us plau. Que Europa sàpiga que es cuina a Espanya. Es molt greu, neteja ètnica, amenaces, etc.”. Contingut similar també ha sigut replicat en castellà, després que ja es difongués el 2018, 2019, 2020 i 2021.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 15 de desembre de 2022

En el rètol s’ubica aquesta compareixença de Santiago Abascal al Palau Vistalegre, un centre d’esdeveniments a Madrid. El 7 d’octubre del 2018, Vox va celebrar-hi un acte amb 9.000 assistents.

Una cerca inversa de la imatge a Google amb paraules clau com “Abascal”, “Vox” i “Vistalegre”, mostra que el discurs complet d’Abascal està disponible al canal del partit a YouTube. Allà es pot comprovar que el dirigent no va pronunciar en cap moment la cita que apareix al rètol de la captura.

El registre més antic de la imatge viral trobat per AFP Comprovem a través d’una cerca inversa a Google correspon a aquesta piulada en la qual l’usuari DesInfo CAT va publicar: “POLÍTICA | VOX analitza en profunditat la solució al conflicte independentista al congrés de Vistalegre”. Aquest compte es defineix com un “portal de notícies satíriques en català” i “lliure de rigor periodístic”.

A la pàgina de La Sexta es poden veure alguns clips de fragments de les declaracions d’Abascal, cap d’ells amb el rètol difós a xarxes.

La piulada del compte satíric es va publicar unes dues hores després (16H50 del 7 d’octubre del 2018) de la notícia publicada per La Sexta sobre l’acte (14H39 del mateix dia).

A continuació, es mostra una comparació entre una captura de pantalla del que es va emetre per La Sexta sobre el míting i la imatge que circula a xarxes de manera viral. Malgrat que els rètols siguin semblants, el mem viral conté unes cometes amb un estil tipogràfic diferent del que s’utilitza en el canal de televisió:

Comparació entre una captura de pantalla d’una piulada (E) i una de l’emissió el 2018 de l’acte polític de Vox de La Sexta, realitzada el 14 de desembre del 2022

L’equip de verificació de l’AFP no va trobar cap altre registre a internet de la presumpta declaració d’Abascal sobre omplir “les cunetes d’independentistes”.

La imatge torna a compartir-se anys després

Després d’haver sigut compartit milers de vegades en anys anteriors, el muntatge fotogràfic de la intervenció d’Abascal a Madrid torna a circular a xarxes socials a finals del 2022 en el marc de la tramitació de la proposició sobre els canvis en els delictes de malversació i sedició.

El govern espanyol va presentar el novembre del 2022 una proposta per reformar alguns punts del codi penal, com reclamaven les forces independentistes. Per exemple, el delicte de sedició que es va aplicar a les condemnes d’entre nou i 13 anys de presó que van rebre els nou dirigents separatistes catalans jutjats per la seva participació en el frustrat intent de secessió l’any 2017.

Aquest delicte es passarà a dir “desordres públics agreujats” i contemplarà penes similars a les catalogades “en codis penals de democràcies europees”, va assegurar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Per la seva part, Esquerra Republicana (ERC), que va celebrar la mesura, està treballant en la proposta d’un referèndum pactat amb l’Estat per aconseguir la independència de Catalunya. Segons els mitjans, la iniciativa conté les següents condicions: un mínim del 50% de participació i un mínim del 55% de vots a favor perquè es pugui fer efectiva la independència.