Les fotos d’un gos enmig de runes no són del terratrèmol a Turquia del 2023, sinó del 2018

El 6 de febrer de 2023 un terratrèmol de magnitud 7,8 va provocar milers de morts i múltiples danys materials a Turquia i Síria. Des de llavors, desenes d’usuaris a xarxes socials comparteixen la imatge d’un gos assegut entre les runes d’un edifici al costat d’un braç d’un humà sepultat i del mateix animal dret. Malgrat que les publicacions vinculen les fotografies amb les conseqüències del sisme, les escenes van ser retratades l’any 2018.

“Tot el meu suport a ses víctimes de #turquia #siria #Terratremol #terremoto”, diu un usuari a Facebook. “Ja van més de 5000 morts al terratremol de Siria i Turquia”, alerta un altre. Ambdós adjunten imatges que mostren un gos de la raça Golden Retriever al costat d’una persona sepultada sota les runes o corrents enmig dels edificis destruïts.

Contingut similar s’ha difós en castellà, anglès, portuguès, francès, holandès i grec, vinculant l’escena amb els efectes del sisme.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 7 de febrer de 2023

Un terratrèmol de magnitud 7,8 va sacsejar Turquia i el nord de Síria durant la matinada del 6 de febrer del 2023. Dos dies després de l’incident, el balanç de víctimes en ambdós territoris ja superava els més de 11.200 morts, a més de les destrosses materials i diversos edificis en runes. Les tremolors es van arribar a registrar fins i tot a Groenlàndia i els funcionaris de l’Organització Mundial de la Salut estimen que poden haver mort fins a 20.000 persones.

Aquest terratrèmol és el més important a Turquia des del sisme del 17 d’agost del 1999, que va causar 17.000 defuncions, un miler d’aquests a Istanbul.

No obstant això, fotografies d’un gos enmig de les runes ja estaven allotjades en llocs web i arxius fotogràfics abans de la tragèdia.

Imatges descontextualitzades

Una cerca inversa de les imatges virals a Google va conduir a les fotos (1, 2) en un àlbum a la plataforma Shutterstock, titulat “Gossos de rescat”, que es va actualitzar per últim cop el 3 de gener del 2019. En aquesta galeria es mostren diverses imatges del mateix animal.

Les instantànies s’atribueixen al fotògraf txec Jaroslav Noska, i a la seva llegenda es llegeix: “Gos buscant persones ferides a les runes després del terratrèmol”. AFP Factual va contactar amb Noska, però no ha rebut resposta en el moment de la publicació d’aquesta verificació.

Les mateixes imatges també es van publicar en arxius fotogràfics com per exemple, Bigstock i Alamy, que especifiquen que les escenes es van captar el 18 d’octubre del 2018, però sense especificar el lloc.

L’AFP ja havia verificat fotografies similars l’any 2020, quan les associaven a un altre terratrèmol a Turquia. L’equip de verificació ja ha investigat temes similars que vinculen imatges descontextualitzades erròniament amb el sisme turc del passat 6 febrer.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres