L’onatge d’aquest vídeo no es va produir pel sisme a Turquia el 2023, sinó a Sud-àfrica el 2017

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Publicacions descontextualitzades que difonen imatges d’un fort onatge a una platja sud-africana el 2017 es comparteixen com si mostressin els efectes del terratrèmol de magnitud 7,8 que va sacsejar Turquia i Síria el 6 de febrer de 2023. Desenes d’usuaris a xarxes ubiquen l’incident al territori turc, però l’escena no està vinculada amb el sisme a aquest país, que ha deixat milers de víctimes mortals. A més, alerten que alguns efectes d’aquesta tragèdia podrien arribar a les illes Balears, però els experts ja han descartat aquesta hipòtesi.

“Terratrèmol i tsunami a Turquia”, diu una publicació a Facebook que adjunta una seqüència de gairebé un minut que mostra un fort temporal en una platja, on l’aigua de les onades envaeix la sorra i part del passeig marítim. Alguns usuaris a xarxes socials alerten d’un tsunami, provocat pel terratrèmol de Turquia que “podria arribar a [les illes] Balears” i adjunten una captura d’un fotograma del mateix vídeo de l’onatge.

Contingut similar també circula en publicacions en castellà, ucraïnès, àrab, xinès i anglès.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 8 de febrer de 2023

Un terratrèmol de magnitud 7,8 va sacsejar Turquia i el nord de Síria durant la matinada del 6 de febrer del 2023. Dos dies després de l’incident, el balanç de víctimes en ambdós països ja superava els més d’11.200 morts, a més de les destrosses materials i diversos edificis en runes. Les tremolors es van arribar a registrar fins i tot a Groenlàndia i els funcionaris de l’Organització Mundial de la Salut estimen que poden haver mort fins a 20.000 persones.

Aquest terratrèmol és el més important a Turquia des del sisme del 17 d’agost del 1999, que va causar 17.000 defuncions, un miler d’aquests a Istanbul.

Onatge a Sud-àfrica

Una cerca inversa dels fotogrames clau del vídeo, obtinguts amb l’eina InVid-We Verify*, va mostrar com a resultat un vídeo publicat a YouTube el 12 de març del 2017 al canal del tabloide britànic The Sun. “Platja de Durban tancada per les onades altes”, es llegeix en el títol en anglès. Durban és una ciutat costanera de Sud-àfrica.

Un altre rastreig sobre aquest incident va conduir a un article al portal de notícies 24h d’Àfrica eNCA. La peça explica que, per culpa del vent i del temporal, la platja de Durban van tancar el seu accés als banyistes. El text inclou un recopilatori de vídeos des de diversos angles en els quals s’aprecia el fort onatge envaint la sorra i part del passeig marítim. Entre les seqüències es troba el vídeo viral que circula vinculat al sisme a Turquia.

Després de rastrejar la zona amb Google Maps, AFP Factual va comprovar que les imatges es van filmar des d’un balcó d’un dels edificis situats davant del passeig marítim, a prop de la platja de Durban.

Malgrat que és cert que just després del sisme turc alguns mitjans van alertar que podria arribar un tsunami a les illes Balears, el president del Col·legi de Geòlegs, Manuel Regueiro, va descartar aquesta possibilitat en declaracions a Europa Press i va afirmar que “no hi ha cap risc”.

L’AFP ja ha verificat desinformació vinculada al terratrèmol a Turquia i Síria del passat 6 de febrer.

*Una vegada instal·lada l’extensió InVid-WeVerify al navegador Chrome, es fa clic dret sobre la imatge i el menú que es desplega permet fer una cerca de la mateixa en diversos cercadors.