
L’onatge d’aquest vídeo no es va produir pel sisme a Turquia el 2023, sinó a Sud-àfrica el 2017
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 8 de febrer de 2023 a les 18:09
- 3 minuts de lectura
- Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Terratrèmol i tsunami a Turquia”, diu una publicació a Facebook que adjunta una seqüència de gairebé un minut que mostra un fort temporal en una platja, on l’aigua de les onades envaeix la sorra i part del passeig marítim. Alguns usuaris a xarxes socials alerten d’un tsunami, provocat pel terratrèmol de Turquia que “podria arribar a [les illes] Balears” i adjunten una captura d’un fotograma del mateix vídeo de l’onatge.
Contingut similar també circula en publicacions en castellà, ucraïnès, àrab, xinès i anglès.

Un terratrèmol de magnitud 7,8 va sacsejar Turquia i el nord de Síria durant la matinada del 6 de febrer del 2023. Dos dies després de l’incident, el balanç de víctimes en ambdós països ja superava els més d’11.200 morts, a més de les destrosses materials i diversos edificis en runes. Les tremolors es van arribar a registrar fins i tot a Groenlàndia i els funcionaris de l’Organització Mundial de la Salut estimen que poden haver mort fins a 20.000 persones.
Aquest terratrèmol és el més important a Turquia des del sisme del 17 d’agost del 1999, que va causar 17.000 defuncions, un miler d’aquests a Istanbul.
Onatge a Sud-àfrica
Una cerca inversa dels fotogrames clau del vídeo, obtinguts amb l’eina InVid-We Verify*, va mostrar com a resultat un vídeo publicat a YouTube el 12 de març del 2017 al canal del tabloide britànic The Sun. “Platja de Durban tancada per les onades altes”, es llegeix en el títol en anglès. Durban és una ciutat costanera de Sud-àfrica.
Un altre rastreig sobre aquest incident va conduir a un article al portal de notícies 24h d’Àfrica eNCA. La peça explica que, per culpa del vent i del temporal, la platja de Durban van tancar el seu accés als banyistes. El text inclou un recopilatori de vídeos des de diversos angles en els quals s’aprecia el fort onatge envaint la sorra i part del passeig marítim. Entre les seqüències es troba el vídeo viral que circula vinculat al sisme a Turquia.
Després de rastrejar la zona amb Google Maps, AFP Factual va comprovar que les imatges es van filmar des d’un balcó d’un dels edificis situats davant del passeig marítim, a prop de la platja de Durban.
Malgrat que és cert que just després del sisme turc alguns mitjans van alertar que podria arribar un tsunami a les illes Balears, el president del Col·legi de Geòlegs, Manuel Regueiro, va descartar aquesta possibilitat en declaracions a Europa Press i va afirmar que “no hi ha cap risc”.
L’AFP ja ha verificat desinformació vinculada al terratrèmol a Turquia i Síria del passat 6 de febrer.
*Una vegada instal·lada l’extensió InVid-WeVerify al navegador Chrome, es fa clic dret sobre la imatge i el menú que es desplega permet fer una cerca de la mateixa en diversos cercadors.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres