Una piulada atribuïda al PP sobre l’acollida a Madrid de gent “normal” i “jueus” és falsa

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

A principis de febrer de 2023, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va viatjar a Israel per a intensificar les relacions amb el país i atraure inversió estrangera a la regió. Des de llavors, circula una captura de pantalla d’una piulada, atribuïda al compte del Partit Popular de Madrid en la qual s'afirma que la capital espanyola és un lloc d’acollida “siguis jueu o una persona normal”. No obstant això, no hi ha registre d’aquest missatge en el seu perfil a Twitter i el gabinet del PP assegura que aquesta publicació és “falsa”.

Segons la captura de pantalla, el perfil verificat del PP de Madrid hauria piulat en castellà: “El viatge a Israel a sigut molt fructífer, on ha quedat un missatge molt clar: Madrid és un lloc cada vegada més reconegut al món i d’acollida, siguis jueu o una persona normal”.

El contingut s’ha compartit desenes de vegades a Facebook (1, 2), i també en publicacions en castellà (1, 2). Els usuaris destaquen l’última part del missatge, en la qual es contraposa la idea de ser “jueu” a ser una “persona normal”. La captura de pantalla també inclou un fotograma d’unes declaracions de la política del PP als mitjans de comunicació.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 15 de febrer del 2023

Les publicacions es van començar a difondre després del viatge d’Ayuso a Jerusalem i les seves trobades amb el president d’Israel, Isaac Herzog, el ministre d’Economia, Nir Barkat, i el ministre d’Agricultura i Zones Rurals, Avraham Dichter. Una visita que es va celebrar dies després que Barcelona anunciés la suspensió del seu agermanament amb Tel-Aviv per la política israeliana.

Al perfil oficial del partit polític madrileny a Twitter no hi ha cap registre que la formació s’hagi expressat en aquests termes. No obstant això, una cerca avançada al perfil del PP de Madrid sí que va conduir a un missatge molt similar, però sense mencionar als jueus.

En el vídeo adjuntat Ayuso va assegurar: “Ha sigut un viatge molt positiu i sobretot ha quedat un missatge molt clar: Madrid és un lloc cada vegada més reconegut al món i, a més s’agraeix en una visita com aquesta en un moment en el qual és important destacar que Madrid és obertura, i no només acollida, perquè hi ha molts jueus vivint a Espanya que són madrilenys o espanyols o de qualsevol zona del país”.

“Però Madrid, en definitiva, és un lloc obert, és un lloc plural, és un lloc de respecte, és una cosa que ens reconeixen aquí especialment a Israel”, va afegir la presidenta autonòmica, qui en cap moment va contraposar un jueu amb una “persona normal”.

Tampoc cap mitjà de comunicació es va fer ressò de la suposada comparació que hauria fet el PP madrileny a Twitter.

No hi ha registres de piulades arxivades el febrer de 2023 a Wayback Machine, una plataforma que permet mantenir còpies de publicacions fins i tot després de ser eliminades. Per tant, no és possible saber si la piulada va ser publicada i posteriorment la van esborrar. El catxé de Google tampoc mostra que Ayuso hagi dit que Madrid és un lloc d’acollida, “siguis jueu o una persona normal”.

Malgrat això, hi ha indicis que la piulada amb el vídeo d’Ayuso a Jerusalem ha pogut ser manipulat i que el que es difon és una captura de pantalla d’aquest tuit modificat. A totes les publicacions, la captura de pantalla indica que el vídeo adjuntat té 1.421 reproduccions. A les captures en les quals es veu la data i hora de publicació de la piulada, aquestes sempre són el 14 de febrer de 2023 a les 14:08, les mateixes que la piulada amb la gravació d’Ayuso difosa pel compte del PP de la Comunitat de Madrid. A més, els missatges del PP a Twitter acostumen a deixar un espai entre els paràgrafs, mentre que la captura viral no segueix aquesta norma, com s’observa a la següent comparació:

Comparació de captures d’una publicació a Facebook (esq.) i d’una piulada del PP de Madrid del 14 de febrer del 2023, feta el 17 de febrer de 2023

Una alteració d’aquest tipus pot fer-se modificant el codi HTML de la piulada per després fer una captura de pantalla.

D’altra banda, el gabinet de comunicació del PP de Madrid va assegurar a AFP Comprovem que la piulada que contraposa un jueu amb una “persona normal” és “fals”. “Mai no s’ha posat aquesta piulada”, va insistir.

AFP Comprovem va explicar en aquest fil a Twitter algunes de les claus per a reconèixer quan una piulada és falsa o ha sigut manipulada.