És fals que Isabel Díaz Ayuso hagi inaugurat un centre espacial anomenat “Carrero Blanco”

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

El 24 de febrer de 2023, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va participar en un acte del 40è aniversari de l’Estatut d’Autonomia de la regió. Des de llavors, desenes d’usuaris afirmen que la dirigent ha creat un centre espacial anomenat “Carrero Blanco”, en honor a l’almirall assassinat l’any 1973 quan el seu cotxe va sortir volant pels aires per uns explosius. Algunes entrades adjunten com a prova una foto manipulada d’Ayuso a l’esdeveniment de l’Estatut madrileny. Tot i que alguns perfils donen credibilitat al contingut, no existeix una institució amb aquest nom.

“Que li posin el nom del Carrero Blanco a un centre espacial, no té preu”, es llegeix en aquesta piulada. Altres usuaris comparteixen a xarxes socials una imatge on apareix Isabel Díaz Ayuso davant d’un faristol, que duu la següent inscripció en castellà: “Primera pedra del centre espacial Carrero Blanco”, i afirmen que “és de veritat” i “no una broma”.

L’anunci que Díaz Ayuso ha inaugurat recentment un centre espacial amb el nom de “Carrero Blanco” circula desenes de vegades (1, 2). Contingut similar també es difon en castellà a Twitter (1, 2) i Facebook (1, 2).

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook el 7 de març de 2023

L’almirall Luis Carrero Blanco fou president del govern espanyol durant l’etapa final de la dictadura de Francisco Franco (1939-1975). El 20 de desembre de 1973, l'organització separatista ETA va atemptar contra Carrero Blanco i va fer saltar pels aires el seu automòbil, que es va elevar per damunt dels edificis. Aquest assassinat ha sigut objecte de burles constants a internet i, fins i tot, el 2018, una dona fou absolta d’una pena de presó per haver piulat bromes sobre aquest incident.

Com ja va analitzar l’AFP en aquest article, sovint els mems amb intencions humorístiques poden acabar generant desinformació entre els usuaris que no els interpreten com a peces satíriques. Tot i que molts perfils es van prendre l’anunci viral sobre el centre espacial amb un to irònic, desenes de perfils van donar per vàlida aquesta notícia.

Una cerca inversa a Google del mem va donar com a resultat una piulada del 4 de març del 2023 publicada per un compte paròdia de la dirigent del Partit Popular a Madrid, anomenada “Isabel Díaz Ayuso, Presidenta Cuqui Fake”. “En l’acte d’instal·lació de la Primera Pedra del Centre Espacial de la Comunitat de Madrid ‘Carrero Blanco’. Madrid cosmopolita a la conquesta del cosmos. Gestionant”, es llegeix en el missatge, que també adjunta una seqüència d’11 segons. Al fragment del vídeo, Díaz Ayuso defineix Madrid com “energia i força tractora”, “sofisticada” i “cosmopolita”.

Una cerca al perfil oficial de la presidenta de la comunitat madrilenya va mostrar una versió més extensa del vídeo amb la mateixa declaració que va difondre el compte paròdic. No obstant això, en aquest registre, publicat el 24 de febrer de 2023, no apareix cap menció a Carrero Blanco, ni en el fons, ni al faristol, com s’assenyala a la següent comparació:

Comparació realitzada el 6 de març entre captures de pantalla d’una piulada viral (E) i d’una altra entrada publicada per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso

El 24 de febrer, Díaz Ayuso va participar en un acte commemoratiu del 40è aniversari de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat de Madrid, i el vídeo viral exhibeix un fragment d’aquest esdeveniment.

No obstant això, durant la cerimònia no es va anunciar la inauguració de cap centre espacial anomenat Carrero Blanco. Tampoc hi ha registre que existeixi una institució madrilenya dedicada a l’astronomia amb aquest nom.