Aquesta il·lusió òptica no va ser creada per un neuròleg japonès per mesurar el nivell d’estrès

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 17 de juny de 2020 a les 19:18
  • 2 minuts de lectura
  • Per AFP Philippines, AFP Espanya
Publicacions a les xarxes socials, compartides centenars de milers de vegades en diversos idiomes des de novembre de 2018, asseguren que aquesta imatge va ser creada per un neuròleg japonès per mesurar el nivell d’estrès d’una persona. La creació, difosa per primer cop el 2016, és en realitat una il·lusió òptica d’un dissenyador ucraïnès. 

“Aquesta imatge va ser creada per un neuròleg japonès. Si no es mou es que estàs tranquil, si es mou una mica estàs estressat i si es mou molt estàs molt estressat. com la veus? [sic], diu el text a la imatge, que mostra diferents formes geomètriques de colors i que ha estat compartida a Facebook centenars de vegades des del 9 de juny.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 16 de juny de 2020

En castellà s’ha arribat a compartir més de 25.000 cops a la mateixa xarxa i un tuit té prop de 120.000 interaccions. En anglès hi circulen versions similars a Facebook o com aquesta a Twitter.

Una recerca inversa va permetre trobar la imatge al banc d’imatges Shutterstock i saber qui la va publicar, “Guten Tag Vector”. L’AFP va verificar el perfil, al qual s’indica un compte de Twitter i una adreça de correu electrònic. Es tracta de Yuri Perepadia, un dissenyador gràfic ucraïnès.

L’AFP el va trobar a Facebook i li va consultar sobre la imatge que circula.

“Aquesta imatge està entre les que més es venen. No va ser molt difícil crear-la. En aquell temps ja tenia alguna experiència amb el programa Adobe Illustrator”, va contestar per Messenger el 10 de gener de 2019.

Davant la pluja de falses creences relacionades amb l’estrès, Perepadia va explicar a Instagram l’efecte òptic: “Són ratlles blanques i negres sobre un fons acolorit, cosa que fa que el focus estigui en moviment i doni la impressió de que la imatge es mou”.

Perepadia va indicar l’AFP que la va crear el 2016, com es pot veure en aquest tuit del dissenyador el 26 de setembre d’aquell any.

A la plataforma comercial per a fotògrafs, il.lustradors, dissenyadors gràfics i els seus clients, depositphotos.com, també es pot trobar una versió de la imatge de desembre de 2016.

Image
Captura de pantalla feta l’11 de gener de 2019 del web depositphotos.com

Publicacions similars amb la versió falsa que es tracta de l’invent d’un neuròleg japonès també es comparteixen des de novembre passat a comptes d’Estats Units, Mèxic, Filipines, Espanya, Turquia i França. Tanmateix, no és més que una creació digital.

 

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres