Els autors del saqueig són policies, pero va passar a la Ciutat de Mèxic el 2017

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Un vídeo circula a Facebook sent compartit centenars de vegades en el que es dona a entendre que un grup de policies saqueja un establiment a Catalunya. El vídeo és verdader, però es tracta d'un saqueig comès per policies antiavalots mexicans el desembre de 2017 a la Ciutat de Mèxic.

“La policia està robant i diran que han sigut els independentistes”, diu una publicació a Facebook el 22 d’octubre de 2019. El text va acompanyat d’un vídeo en el qual es veu un grup del que semblen policies amb equipament d’antiavalots que s’apropia d’objectes d’una botiga.

La publicació dona a entendre que són policies robant en un establiment durant les protestes a Catalunya l’octubre de 2019 contra la sentència a líders independentistes per l’intent de secessió de 2017.

“Indignant”, reacciona un dels usuaris als comentaris, mentre que d’altres dubten de la veracitat de les imatges: “No és aquí, no confondre” o “es Chile”, diuen.

Captura de la publicació de Facebook feta el 29 d’octubre de 2019

El vídeo circula també en castellà, a través de publicacions a Facebook (1, 2, 3) a les quals s’assegura que els fets van passar a l’Equador, o fins i tot en italià, indicant que l’incident va tenir lloc a les recents protestes a Xile.

 

L’indici més evident que no es tracten d’uns fets succeïts a Catalunya és que els policies porten als escuts la inscripció “Policia Auxiliar”. Una imatge d’un fotògraf de l’AFP a Mèxic mostra un cos antidisturbis amb escuts que porten la mateixa inscripció. L’uniforme dels policies, a més a més, coincideix amb el que es mostra al vídeo: un casc blau de color més clar que la roba.

Policies munten guàrdia a l’Avinguda de la Reforma en el marc d’una protesta de mestres a Mèxic contra la reforma educativa i per demanar l’alliberament de companys detinguts en protestes prèvies, davant l’Ambaixada dels EUA a la Ciutat de Mèxic el 6 de juny de 2018

Després d’una recerca amb paraules claus sobre un suposat saqueig per part de la policia a Mèxic, es va trobar una notícia del 29 de desembre de 2017. L’article explica que un grup d’uniformats va assaltar una botiga de telefonia mòbil al centre comercial Plaza Meave de la Ciutat de Mèxic el 26 de desembre de 2017. El diari també difon el vídeo de la càmera de seguretat que coincideix amb el que s’ha compartit de forma viral.

D’altra banda, un tuit del mateix dia (29 de desembre de 2017) de la Secretaria de Seguretat Ciutadana de la Ciutat de Mèxic va confirmar els fets i va anunciar que n’obria una investigació.

En conclusió, no es tracta d’un grup d’antiavalots saquejant un establiment durant les protestes a Catalunya l’octubre de 2019, sinó de policies mexicans que van robar en una botiga d’un centre comercial de la Ciutat de Mèxic el desembre de 2017.