Aquestes suposades fotos de la Terra no tenen cap connexió amb la missió lunar Chandrayaan-2

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 17 de febrer de 2020 a les 18:20
  • 8 minuts de lectura
  • Per AFP Espanya, AFP India
Unes imatges de la Terra circulen a les xarxes socials des d’agost de 2019. Els internautes que les pengen diuen que són fotos fetes per la missió lunar índia Chandrayaan-2. Tanmateix, és fals: les imatges són il·lustracions digitals o fotografies que estan a internet des de molt abans de l’inici de la missió, el 22 de juliol de 2019.

“Primeres imatges de la Terra enviades per la missió espacial “Chadrayan 2” de l'Índia. Son precioses!!!!!!”, diu un usuari a Facebook el 16 de febrer de 2020. A la publicació hi afegeix una desena d’imatges de la Terra des de l’espai. Dies abans, les mateixes imatges havien circulat en castellà. De fet, des d’agost de 2019, apareixen publicacions similars (1, 2, 3, 4) a Facebook, però també a Twitter (1), a blogs i portals digitals (1) i en altres llengües (1, 2, 3).

Alguns usuaris sospiten de la veracitat de les imatges als comentaris: “Aquestes imatges no son d'ara”, diu una.

Chandrayaan-2 (en català, “carro lunar 2”) és la segona missió d’exploració lunar de l’Índia, llançada el 22 de juliol de 2019.

Animacions de la NASA

Una de les imatges difoses mostra la superfície de la Terra amb una mena de corona lluminosa verda y blava.

Image
Captura de pantalla d’una de les imatges, feta el 13 de febrer de 2020

L’origen de la imatge és un vídeo animat produït per la NASA el 2005, el qual mostra l’efecte dels camps magnètics com a fenomen visual. La imatge havia circulat vinculada a un altre fenomen, el de les aurores boreals des de l’espai, cosa que va ser desmentida per la pàgina de fact-checking nord-americana Snopes el març del 2018.

La imatge apareix al minut 01:05 del vídeo de la NASA publicat al seu canal oficial de YouTube.

Una altra imatge viral semblant pertany igualment a una animació de la NASA:

Image
Captura d’una publicació a Facebook, feta el 13 de febrer de 2020

Una recerca inversa a Google Imatges va donar com a resultat un vídeo a YouTube del 27 de novembre de 2019 al qual hi apareix la imatge, que porta com a crèdit “NASA/Walt Feimer”, qui, a la vegada, es descriu a Linkedin com mànager d’animació de l’agència espacial nord-americana.

Aquesta informació va permetre localitzar l’animació original a la pàgina del Laboratori d’Imatge de la NASA, amb data de 24 de juliol de 2008.

Image
Captura de pantalla del laboratori d’imatge de la NASA, feta el 13 de febrer de 2020

Il·lustracions digitals i fons de pantalla

Una altra de les imatges mostra el globus terraqui amb una il.luminació espectacular, a la qual es pot apreciar part d’Europa i Àsia de nit, amb els llums de les ciutats vistes des de l’espai.

Image
Captura de pantalla d’una altra de les imatges feta d’una publicació a Twitter el 13 de febrer de 2020

La imatge es correspon a una recreació digital de la Terra publicada a la comunitat artística online DeviantArt el 22 de desembre de 2010, amb crèdit a Jesper Ullbing.

Una nova imatge associada a la missió Chandrayaan-2 mostra la Terra des de l’espai envoltada de núvols:

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 13 de febrer de 2020

És una il·lustració digital que porta a internet, almenys, des del 2004, quan s’oferia per a descarregar com a fons de pantalla a un blog personal.

Una altra de les imatges virals té una gran similitud amb l’anterior:

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 13 de febrer de 2020

Una altra recerca inversa a Google Imatges va donar com a resultat que la imatge porta a internet, almenys, des de l’any 2010. La pàgina on es troba ja va comprovar llavors que no es tracta d’una imatge feta des de l’espai pel telescopi Hubble.

La imatge està també a nombroses pàgines de fons de pantalla i bancs de fotos, fins i tot amb un avió volant fora de l’atmosfera terrestre.

Image
Captura de pantalla d’un banc d’imatges, feta el 13 de febrer de 2020

Entre les fotos virals també s’hi troba una a la qual la Lluna es veu darrere de la Terra:

Image
Captura de pantalla de la imatge a Twitter, feta el 13 de febrer de 2020

Tanmateix, el seu origen és el banc d’imatges Shutterstock i és una composició digital creada per l’il.lustrador Alan Uster. Ha circulat des d’almenys 2014, segons Tineye. La disposició original de la imatge és horizontal, no vertical com es mostra a les publicacions virals.

Image
Captura de pantalla de la imatge original a Shutterstock, feta el 13 de febrer de 2020

A una altra de les imatges es veu també el mar des de l’espai il·luminat pel sol i una enorme Lluna. Després d’una recerca inversa a Google es va comprovar que la imatge apareix a internet, com a mínim, des de 2014 a una pàgina japonesa.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 14 de febrer de 2020

Més imatges de la NASA

A una altra de les suposades fotos que circula a les xarxes pot veure’s l’Antàrtida des de l’espai:

Image
Captura de pantalla d’una altra de les publicacions a Facebook, feta el 14 de febrer de 2020

Una recerca inversa de la imatge a Google va portar a diversos resultats a Pinterest que acreditaven la imatge al Goddard Space Flight Center de la NASA.

Després d’una nova recerca amb les paraules clau del nom d’aquest centre de la NASA, es va trobar la imatge original, una visualització del 21 de setembre de 2005 de l’agència espacial nord-americana que es va fer per l’any internacional polar.

Imatges d’erupcions volcàniques

Una imatge també atribuïda al Chandrayaan-2 mostra una forta erupció volcànica:

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 14 de febrer de 2020

Tanmateix, una nova recerca inversa a Google va donar pistes que portaven a una instantània del Volcán de Fuego, o del Pacaya, a Guatemala, atribuïnt el crèdit a l'Earth Observatory de la NASA.

La imatge és, en realitat, del volcà Sarychev a Rússia i va ser presa per astronautes de l’Estació Espacial Internacional (ISS, per les seves sigles en anglès) el 12 de juny de 2009, gràcies a una òrbita fortuita, com recull aquest comunicat de la NASA.

Image
Captura de pantalla de la pàgina NASA, feta el 14 de febrer de 2020

Una altra de les imatges virals també mostra una erupció volcànica, però no hi ha registres conforme es tracta d’una fotografia espacial. Menys encara quan apareix en primer pla una superfície des d’on es pren la suposada foto. Tot indica que es tracta més bé d’una composició digital que porta, almenys, sis anys a la xarxa.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 14 de febrer de 2020

Les fotos reals fetes per la missió Chandrayaan-2 poden veure’s a Twitter (1, 2, 3, 4) el 4 d’agost de 2019 al compte de la Organització índia d’Investigació Espacial (ISRO, per les seves sigles en anglès). Les imatges són molt diferents a les difoses falsament a les xarxes socials.

En conclusió, nombrosos usuaris de les xarxes socials van fer circular més d’una desena d’imatges de la Terra des de l’espai assegurant que van ser fetes per la missió lunar índia Chandrayaan-2, però s’ha pogut comprovar que totes les imatges són o composicions digitals, o il.lustracions, o animacions o tenen una data anterior a la del llançament d’aquella missió, el juliol de 2019.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres