No, el polític socialista va publicar els noms dels periodistes que signaven l’article que va compartir sobre detencions a Catalunya

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una publicació a Facebook i alguns tuits acusen al socialista català Miquel Iceta de publicar a Twitter els noms d’alguns dels nou detinguts en l’operació de la Guàrdia Civil contra els autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR) a Catalunya el 23 de setembre de 2019. Iceta sí que dona en el seu tuit alguns noms, però no són dels detinguts, sinó dels periodistes que signen la notícia que comparteix a Twitter com fa amb altres articles que piula.

“Aquí el porc de Miquel Iceta apuntant a gent i exposant-la públicament quan no hi ha res demostrat, com feia Rivera amb els professors innocents”, diu la publicació de Facebook que adjunta una captura d’un tuit d’Iceta, en el qual es llegeix el següent: “Detenidos 9 miembros del CDR por preparar acciones con explosivos, Juan José Fernández, Ángeles Vázquez, Antonio Baquero y Guillem Sànchez”.

Captura de pantalla de la publicació que circula a Facebook feta el 25 de setembre de 2019

La publicació circula a Facebook des del dilluns 23 de setembre, el mateix dia que la Guàrdia Civil va fer nou detencions a Catalunya contra membres dels CDR acusats de terrorisme per la fiscalia, segons va informar l’AFP.

La publicació ha estat compartida 392 cops, compta amb més de mil interaccions i més de 450 comentaris. Alguns d’ells són “Osti... donar els noms així per les xarxes... no sé jo si és de persones normal…”, “hauria d'anar a presó ... per difondre dades” o “Pocs escrúpols té aquest personatge”. Un altre comentari, però, dubta de l’afirmació que fa la publicació: “Em sembla que esteu fent el ridícul!”.

L’afirmació que Iceta dona noms de detinguts també circula a Twitter, a les respostes  (1, 2, 3, 4) al seu missatge o a través d’altres tuits (1, 2, 3): “Ápala, ja fas com els de Ciutagramers posant noms abans del judici.....presuntament ets un desgraciat” o “Diem també les seves adreçes i lloc de feina? Diem els teus?”. Així mateix, també hi ha tuits que assenyalen que els noms no són dels detinguts: “Els noms que dona son dels periodistes (...)”, mentre que un altre usuari es retracta d’haver acusat al polític:@maticatradio em retracto d'anterior twuit d'en Iceta. Son noms de periodistes”.

AFP Comprovem va entrar a l’enllaç de la notícia i va verificar que els noms que publica Iceta en el seu tuit coincideixen amb els noms dels periodistes que signen  l’article d’El Periódico que comparteix. La notícia apareix amb una foto diferent de la que està en la captura de pantalla del tuit difós a la publicació de Facebook, però es tracta del mateix enllaç.

Captura de pantalla del tuit d’Iceta (esquerra) i de la notícia (dreta), fetes el 25 de setembre de 2019

D’altra banda, des del seu compte de Twitter, Iceta acostuma a compartir informacions de mitjans amb els noms dels periodistes que les signen.

Captures dels tuits d’Iceta fetes el 26 de setembre de 2019

En conclusió, Iceta no va publicar els noms d’alguns dels nou detinguts per la Guàrdia Civil a Catalunya, sinó que va difondre en un tuit els noms dels perodistes que signaven una informació relacionada amb l’operació.