Aquest vídeo de l’hotel de Trump a Las Vegas ha estat manipulat per a que es mostri una pancarta falsa

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Un vídeo que pretén ensenyar una pancarta de Greenpeace que diu ‘HA TRAÏT I ASSASSINAT EL POBLE KURD’ penjant de la façana del Trump International Hotel a Las Vegas ha estat reproduït milions de vegades en diferents publicacions a Facebook, Twitter, Instagram i YouTube en diversos idiomes. Les imatges falsificades van ser compartides poc després de que Turquia llancés una operació militar contra forces kurdes a Síria. El vídeo ha estat manipulat i la pancarta afegida. L'AFP ha desmuntat prèviament vídeos semblants sobre pancartes que pengen d'un hotel Trump, per la seva part, Greenpeace ha negat cap participació en la suposada protesta. També ha dit que el vídeo és una “animació feta per ordinador”.

El vídeo va ser publicat en un tuit en anglès el 9 d’octubre de 2019. S’ha vist més de 1,2 milions de vegades en tan sols 6 hores. Un compte de Twitter en català també el comparteix, des d’on ha estat repiulat més de 80 vegades i reproduït en més de 8.000 ocasions.

Captura de pantalla del tuit que difon el vídeo-muntatge, feta el 10 d’octubre de 2019

La durada de les imatges és de 22 segons, i mostren el Trump International Hotel a Las Vegas, propietat de l’empresa del president dels Estats Units, Donald Trump, anomenada Trump Organization.

Sota el rètol al qual es llegeix “Trump” en lletres majúscules a dalt de la façana de la torre, penja una pancarta amb fons groc on s’hi diu, en anglès, “BETRAYED AND MURDERED THE KURDISH PEOPLE. Greenpeace” (“[Trump] ha traït i assassinat el poble kurd. Greenpeace)”. El text del tuit en català que difon el vídeo diu: “Torre Trump a Las Vegas: ‘@realDonaldTrumpha traït i assassinat els kurds’”.

El vídeo va ser penjat a les xarxes només unes hores després que Turquia llancés una ofensiva terrestre contra forces kurdes a Síria, precedida de bombardejos aeris i per terra. El president turc Recep Tayyip Erdoğan va anunciar l’operació tres dies després que el seu homòleg nord-americà Donald Trump decidís retirar les tropes dels EUA del nord de Síria, segons va explicar l’AFP.

Les imatges han estat compartides milers de vegades en publicacions en anglès a diferents plataformes socials: Facebook (1, 2) , Twitter (1, 2), Instagram (1, 2) i YouTube

El vídeo, però, és fals: ha estat manipulat per incloure-hi la pancarta.

En ocasions anteriors, l’AFP ha verificat altres muntatges sobre suposades pancartes de Greenpeace penjades al mateix hotel Trump del qual es parla ara. En aquells casos, les pancartes deien “CONCENTRATION CAMPS” i “HAS A LITTLE MUSHROOM DICK”.

L’usuari de Twitter @paulleeticks va admetre el 7 de juliol passat per missatge privat a l’equip de verificació de l’AFP a Austràlia que va ser ell qui va filmar el vídeo original i que el va editar per a que apareguessin les pancartes. “El vaig editar i vaig enregistrar el vídeo original”, va assegurar llavors.

Comparació de captures de pantalla fetes el 10 d’octubre de 2019

D’altra banda, en un correu electrònic a l’AFP el 10 d’octubre, Greenpeace va negar que es fes una acció d’aquest tipus per part dels seus activistes: “Això va ser una animació generada per ordinador i no executada per Greenpeace”.

L’ONG, que prèviament ja va dir que els vídeos manipulats amb altres pancartes eren falsos, també va tuitar un desmentit sobre el vídeo que relaciona Trump amb l’atac turc contra els kurds a Síria.

En conclusió, el vídeo és de l’hotel de Trump a Las Vegas però ha estat editat i manipulat diverses vegades per tal que hi aparegui una pancarta falsa penjant des de la façana, i que no és més que una animació feta per ordinador.