Aquest vídeo de l’hotel de Trump a Las Vegas ha estat manipulat per a que es mostri una pancarta falsa
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 11 de octubre de 2019 a les 17:43
- 3 minuts de lectura
- Per AFP Australia, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
El vídeo va ser publicat en un tuit en anglès el 9 d’octubre de 2019. S’ha vist més de 1,2 milions de vegades en tan sols 6 hores. Un compte de Twitter en català també el comparteix, des d’on ha estat repiulat més de 80 vegades i reproduït en més de 8.000 ocasions.
La durada de les imatges és de 22 segons, i mostren el Trump International Hotel a Las Vegas, propietat de l’empresa del president dels Estats Units, Donald Trump, anomenada Trump Organization.
Sota el rètol al qual es llegeix “Trump” en lletres majúscules a dalt de la façana de la torre, penja una pancarta amb fons groc on s’hi diu, en anglès, “BETRAYED AND MURDERED THE KURDISH PEOPLE. Greenpeace” (“[Trump] ha traït i assassinat el poble kurd. Greenpeace)”. El text del tuit en català que difon el vídeo diu: “Torre Trump a Las Vegas: ‘@realDonaldTrumpha traït i assassinat els kurds’”.
El vídeo va ser penjat a les xarxes només unes hores després que Turquia llancés una ofensiva terrestre contra forces kurdes a Síria, precedida de bombardejos aeris i per terra. El president turc Recep Tayyip Erdoğan va anunciar l’operació tres dies després que el seu homòleg nord-americà Donald Trump decidís retirar les tropes dels EUA del nord de Síria, segons va explicar l’AFP.
Les imatges han estat compartides milers de vegades en publicacions en anglès a diferents plataformes socials: Facebook (1, 2) , Twitter (1, 2), Instagram (1, 2) i YouTube.
El vídeo, però, és fals: ha estat manipulat per incloure-hi la pancarta.
En ocasions anteriors, l’AFP ha verificat altres muntatges sobre suposades pancartes de Greenpeace penjades al mateix hotel Trump del qual es parla ara. En aquells casos, les pancartes deien “CONCENTRATION CAMPS” i “HAS A LITTLE MUSHROOM DICK”.
L’usuari de Twitter @paulleeticks va admetre el 7 de juliol passat per missatge privat a l’equip de verificació de l’AFP a Austràlia que va ser ell qui va filmar el vídeo original i que el va editar per a que apareguessin les pancartes. “El vaig editar i vaig enregistrar el vídeo original”, va assegurar llavors.
D’altra banda, en un correu electrònic a l’AFP el 10 d’octubre, Greenpeace va negar que es fes una acció d’aquest tipus per part dels seus activistes: “Això va ser una animació generada per ordinador i no executada per Greenpeace”.
L’ONG, que prèviament ja va dir que els vídeos manipulats amb altres pancartes eren falsos, també va tuitar un desmentit sobre el vídeo que relaciona Trump amb l’atac turc contra els kurds a Síria.
We want to make clear that this is a computer generated animation and not executed by Greenpeace.
— Greenpeace USA (@greenpeaceusa) October 9, 2019
En conclusió, el vídeo és de l’hotel de Trump a Las Vegas però ha estat editat i manipulat diverses vegades per tal que hi aparegui una pancarta falsa penjant des de la façana, i que no és més que una animació feta per ordinador.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres