No, WhatsApp ha confirmat que no retirarà l’emoticona del llaç
Una publicació a Twitter del 25 de setembre passat assegura que l’aplicació de missatgeria instantània WhatsApp pretén eliminar, per pressions del ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, l’emoticona del llaç groc, un símbol per l’independentisme català. La publicació, però, que circula des del gener de 2019, és falsa, segons ha confirmat la pròpia empresa.
“Whatsap vol eliminar l'emojig amb el llaç groc per les pressions del ministre español, señor Borrell. Si n'enviem molts veuran que no els surt a compte. No deixis que Espanya guanyi. Fem república, Reenvia això a tothom”, diu el tuit que ha estat compartit més de 300 vegades.

Moltes respostes a la piulada segueixen la consigna i publiquen desenes d’emoticones del llaç. En canvi, altres respostes dubten que sigui certa. “És fals. I corre des de ja fa +1 any. El [llaç groc] significa coses diferents als diferents països. Als USA el retorn dels soldats, a altres llocs la lluita contra el cancer infantil. No escampeu xorrades, si us plau!”, comenta un usuari.
Després de fer una recerca per dates i amb diferents combinacions de paraules clau a l’aplicació TweetDeck, l’AFP Comprovem va trobar que el mateix missatge es registra per primer cop a Twitter el 5 de gener de 2019. El tuit difon el que sembla una captura de pantalla de WhatsApp i també dubta sobre la seva veracitat.
També el 5 de gener, un conegut periodista va assegurar a Twitter que la cadena de WhatsApp és falsa, i assenyala que no és possible retirar l’emoticona del llaç groc perquè aquest té diferents connotacions segons a quina part del món s’utilitzi.
L’AFP Comprovem es va comunicar per correu electrònic amb l’oficina de comunicació de WhatsApp als Estats Units. El seu cap de premsa, Carl Woog, va respondre: “No retirarem l’emoticona (...) anomenat ‘llaç recordatori’ pel comitè internacional d’estàndards d’emojis”.
Woog es refereix al comitè internacional d’estàndards d’emojis Unicode, un consorci composat per vàries empreses als EUA que estandaritza l’ús de les emoticones en una llista així com el de tots els caràcters de llenguatge utilitzats i fets servir arreu del món. Segons la seva pròpia definició, “Unicode és la codificació de caràcters universal, mantinguda pel Consorci Unicode. Aquest estàndard de codificació proporciona la base pel processament, emmagatzematge i intercanvi de dades de text en qualsevol idioma en tots els protocols moderns de software i tecnologia de la informació”.
El llaç groc té el codi U+1F397 i la seva descripció oficial en anglès és “reminder ribbon”. Aquest llaç, segons la plataforma o terminal on s’utilitzi (Apple, Google, etc.), apareix en diferents colors, tot i que el groc n’és el dominant.

El llaç groc no és només un símbol del moviment independentista, també representa diferents causes arreu del món. Per exemple, als Estats Units i a Alemanya, és un símbol de suport a les tropes d’aquests països a l'estranger. També, a nivell mundial, serveix com a senyal de presa de consciència per l’endometriosi, una malaltia que afecta a dones en la seva vida reproductiva, en la que un tipus de teixit que és similar al revestiment de l’úter creix fora d’aquest, provocant lesions.

El llaç groc a Espanya
L’AFP Comprovem també es va posar en contacte amb el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol, que va assegurar: “és fals que aquest Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació o el seu titular en funcions, Josep Borrell Fontelles, hagin exercit cap pressió sobre l’empresa WhatsApp per a la retirada de l’esmentada emoticona”.
El ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, a qui s’acusa a la publicació viral de suposadament pressionar l’empresa nord-americana, ha mostrat el seu rebuig al símbol del llaç groc en diferents ocasions. Al setembre de 2018 va donar suport a l’ambaixador espanyol a França, Fernando Carderera, quan va enviar una carta de protesta a l’alcalde de Perpinyà per lluir un llaç groc durant una recepció pública al president autonòmic català, Joaquim Torra.
“Si una autoritat pública d’un país estranger rep una autoritat pública d’Espanya, que a més és el màxim responsable de l’Estat a Catalunya, lluint un símbol que significa una desqualificació absoluta al sistema polític espanyol, l’ambaixador d’Espanya protesta”, va dir el ministre en aquell moment, segons recull El Periódico.
També al setembre de 2018, un mitjà local va afirmar que Borrell “no defalleix en la seva croada contra el llaços grocs”. En aquell moment, el ministre va donar suport a la decisió del defensor del poble espanyol, Francisco Fernández Marugán, d’instar al Govern de la Generalitat que retirés els llaços grocs col·locats als edificis públics com a senyal de protesta contra l’empresonament de líders polítics i socials del moviment independentista per la seva presumpta implicació en el fallit intent de secessió d’octubre de 2017 (1, 2).
En conclusió, WhatsApp va confirmar que no retirarà l’emoticona del llaç groc, símbol que té connotacions diferents segons de quin país es tracti. D’altra banda, el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol va negar que el seu titular, Josep Borrell, hagi exercit cap pressió sobre l’empresa nord-americana per treure’l.