No, l’aeroport de Barajas va enregistrar el 14 d’octubre els embussos habituals per un dia de pluja

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Centenars de publicacions a les xarxes compartides milers de cops el 14 d’octubre de 2019 asseguren que 1.200 vehicles van bloquejar els accessos de l’aeroport Madrid-Barajas com a part d’una acció organitzada com a protesta contra la sentència que condemna líders independentistes catalans a varis anys de presó. A Madrid es van enregistrar embussos a la zona de l’aeroport, pero segons fonts oficials, en cap moment va haver-hi un bloqueig a l’aeroport ni protestes, sinó més densitat de trànsit com és habitual en dies de pluja.

Un tuit a les 18:31 local del 14 d’octubre de 2019 del compte Tsunami Democràtic fa una crida a col.lapsar l’aeroport Adolfo Suárez de Madrid-Barajas com a resposta a la decisió del Tribunal Suprem de condemnar a líders polítics i de moviments civils catalans a penes de fins 13 anys de presó per l’intent de secessió a l’octubre de 2017. Durant el dia van produir-se diversos altercats (1, 2) a Catalunya.

Captura de pantalla d’un tuit, feta el 15 d’octubre de 2019

Tsunami Democràtic és una plataforma independentista que es defineix com una campanya per gestionar la resposta a la sentència en base a “la lluita no violenta” i “la desobediència civil”. Es desconeix qui n’és darrere.

“1200 cotxes col.lapsen ara mateix els accessos a Barajas!”, diu el tuit de la convocatòria, el qual va ser repiulat més de 7.500 vegades. Tuits posteriors (1, 2, 3, 4, 5) del mateix compte adjunten fotos i vídeos dels suposats embussos a la ciutat i els descriuen com a part d’una protesta organitzada. Les fotos i vídeos circulen també a Facebook (1, 2). Una altra publicació de Tsunami Democràtic a Twitter ensenya diferents mapes de trànsit per justificar que els embussos a la tarda del 14 d’octubre eren més grans del normal a Madrid.

Algunes de les respostes a les publicacions aplaudeixen la suposada acció, mentre que d’altres adverteixen que no són més que els embussos habituals als voltants de la capital espanyola un dia feiner amb pluja a l’hora que la gent surt de la feina. “Als accessos a l’aeroport de Barajas es circula amb total normalitat (per un dia de pluja a Madrid). No hi ha cap col.lapse circulatori”, diu en castellà un usuari, el qual adjunta el que sembla la imatge d’una càmera de trànsit.

Diferents comptes d’organismes oficials de la policia i d’emergències (1, 2, 3) encarregats de les incidències de trànsit a Madrid van desmentir que l’aeroport fos bloquejat.

Captures de pantalla dels tuits de comptes oficials, fetes el 15 d’octubre de 2019

L’autoritat aeroportuària espanyola AENA també va negar que hi hagués cap incident en les vies d’accés a l’aeroport.

De la seva part, la Delegació del Govern espanyol a Madrid, organisme encarregat de la policia i de controlar l’ordre públic, va dir l’AFP en un correu electrònic el mateix 14 d’octubre que no hi havia “res” a Barajas. També la Direcció General de Trànsit espanyola va assegurar a l’AFP que “no hi va haver un bloqueig com a tal”, sinó que “totes les vies dels voltants de la ciutat van veure el seu trànsit incrementat per tractar-se d’un dia de pluja”.

D’altra banda, gràcies a la pàgina d’intel.ligència computacional Wolfram Alpha, que, d’entre altres coses, manté registres climàtics de dates anteriors a diferents llocs del món, l’AFP va confirmar que va ploure a Madrid el 14 d’octubre i, específicament, cap a les 18:00 hores, quan es va anunciar la suposada acció.

Captura de pantalla del 15 d’octubre de 2019 de l’informe climàtic de Wolfram Alpha: en blau els moments en els quals es va enregistrar pluja

Les imatges

L’equip de verificació de l’AFP va analitzar algunes de les imatges compartides per el compte Tsunami Democràtic, per tal de determinar la seva localització:

Comparació de captures de pantalla d’una de les publicacions virals (esquerra) i la vista de Google Street View (dreta), fetes el 15 d’octubre de 2019

1. En aquest vídeo es va poder ubicar la zona del Campo de las Naciones, propera a l’aeroport de Barajas, però l’embús es mostra en el sentit contrari a l’aeroport.

 

Captura feta el 15 d’octubre de 2019

2. En aquest altre  vídeo es pot apreciar un taxi amb una banda vermella creuada, distintiu dels taxis a la capital espanyola.

 

Captura feta el 15 d’octubre de 2019

3. En aquestes imatges estàtiques poden distingir-se matrícules espanyoles.

En resum, els accessos de l’aeroport de Barajas no van ser col.lapsats com asseguraven les publicacions virals, encara que sí que es van enregistrar embussos que, segons les autoritats competents, són els habituals en un dia de pluja a Madrid, com de fet es va poder verificar.