No hi ha proves que el Black Friday estigui vinculat amb el tràfic d’esclaus

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 28 de novembre de 2019 a les 13:12
  • 4 minuts de lectura
  • Per Tendai DUBE, AFP Espanya
Una imatge compartida al voltant de 1.000 vegades a les xarxes socials mostra un grup d’homes encadenats amb un text que diu que l’origen del Black Friday, la jornada de rebaixes nascuda als Estats Units, està relacionat amb la venda d’esclaus. Encara que existeixen diferents teories sobre l’origen d’aquesta tradició, no hi ha cap prova que doni suport a aquesta versió.

“Trista memòria”, diu el text d’una publicació a Facebook compartida més de 1.000 vegades. La publicació porta una foto del que sembla un grup d’esclaus negres encadenats, amb un text en castellà en el qual es pot llegir: “Black Friday 1904. La triste historia del Black Friday. Durante el comercio de esclavos con America. El Sexto dia de feria (viernes), los esclavos eran vendidos con descuentos para impulsar la economia. de ahi el BLACK (esclavos negros) y el FRIDAY (el dia ultimo de la sexta feria del mes de Noviembre) osea… que celebramos una fiesta en recuerdo de la venta de esclavos.”

La imatge també circula a Twitter (1, 2, 3), on els usuaris critiquen la seva veracitat: “El 1904, afortunadament, ja feia molts anys que la tracta d'esclaus havia estat abolida.”, diu un.

La història circula igualment a les xarxes en castellà (1, 2, 3, 4, 5, 6 i 7), a pàgines web (1 i 2) i en anglès, francès i portuguès.

Image
Captura de pantalla feta el 8 de novembre de 2019 d’una de les publicacions a Instagram

Les imatges

Una recerca inversa a Google va permetre comprovar que una de les imatges que circula a aquestes publicacions virals és, en realitat, una il.lustració del segle XIX en la que es veu esclaus a bord d'un vaixell a la costa occidental africana, propietat de Print Collector i de Getty Images.

Una altra recerca va mostrar que l’altra imatge que s’ha tornat viral és de la portada del llibre “Every Mother’s Son is Guilty”, de l’escriptor australià Chris Owen. L’autor va explicar a l’AFP que la imatge mostra un grup d’aborígens empresonats a Wyndham, a Austràlia Occidental. La introducció del llibre inclou una descripció detallada de la portada. El text diu que la imatge va ser trobada a la Biblioteca Estatal de Victòria (Melbourne) i que l’autor va haver d’obtenir permís dels propietaris per fer-la servir.

“La foto, que està feta amb una ‘llanterna màgica’ (aparell òptic precursor del cinematògraf), ha estat després acolorida i invertida. Va ser publicada originalment el 18 de febrer de 1905, a la pàgina 24 del diari setmanal d’Austràlia Occidental Western Mail. Els homes van ser capturats, dos o tres anys, suposadament per matar bestiar”, va dir Owen.

Image
Captura de pantalla del web de la National Library of Australia feta el 8 de novembre del 2019, de la foto publicada originalment el 1905

La foto, amb el corresponent crèdit al llibre, també va ser publicada a un grup de Facebook australià l’abril del 2016.

Owen va aclarir que no va trobar cap referència al terme “Black Friday” en relació amb la fotografia. “No faig cap menció al Black Friday enlloc i mai ho vaig veure relacionat amb els aborígens. Sí que menciono bastant el terme ‘Blackbirding’, el nom que es donava als homes que segrestaven aborígens i els forçaven a bussejar per trobar perles. Això era esclavitud”, va explicar l’autor a l’AFP.

L’origen del Black Friday

Owen va afegir que el Black Friday està relacionat amb la tradició nord-americana del Dia d’Acció de Gràcies, el qual es celebra el quart dijous de novembre de cada any, i amb el capitalisme. Per l’escriptor, la seva vinculació amb l’esclavitud africana és una llegenda urbana, ja que el terme va sorgir molt després que aquesta pràctica fos abolida.

El professor i historiador sudafricà Albert Grundlingh, de l’Universitat d’Stellenbosch, també assegura que el “Black Friday” prové dels Estats Units: “Bàsicament va ser un intent dels nord-americans de mantenir els seus guanys justament després de la celebració del Dia d’Acció de Gràcies. De passar-los ‘a negre’ enlloc de tenir-los ‘en vermell’, així que té a veure amb els seus comptes bancaris més que amb cap altra cosa”.

Una altra teoria, publicada al web de verificació Snopes, data del 1951 i sosté que aquesta jornada de descomptes es denomina així per l’alta tasa d’absentisme entre els treballadors, que no anaven a la feina el dia després d’Acció de Gràcies. Això va comportar que molts empresaris donessin el dia lliure als seus treballadors i els comerciants aprofitessin per donar inici a la temporada de vendes nadalenques temptant-los amb descomptes.

Un avís de l’American Dialect Society explica que el terme “Black Friday” el va inventar el 1966 la policia de Filadèlfia, arran de la gran congestió de trànsit i de peatons que es generava a la ciutat degut a les rebaixes. Va ser un intent, poc exitós, de desanimar la gent de sortir a comprar de forma massiva.

En conclusió, encara que existeixen diverses teories per intentar explicar el nom que es dona a la jornada següent al Dia d’Acció de Gràcies als Estats Units, no hi ha cap prova que doni suport a la versió que vincula el seu origen amb l’esclavitud.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres