A la foto original, la nena que apareix amb els reis porta l’actual bandera d’Espanya

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Diferents fotos d’una visita dels reis d’Espanya a la ciutat de Benidorm (Alacant) el passat 3 de juliol mostren una nena que s’apropa als monarques portant, suposadament, una bandera de la Segona República. Les imatges, compartides centenars de vegades, es corresponen amb el viatge, però la bandera tricolor va ser afegida. A les fotos originals pot veure’s que la nena porta una bandereta espanyola actual.

Aquesta foto no té preu. Bandera republicana niña? Ala vete pa tu casa. Això es la tolerància demócrata del ‘Preparao’!! [sic.], diu una publicació a Facebook compartida gairebé 400 vegades des del 4 de juliol. La publicació adjunta una imatge dels reis d’Espanya, Felip VI i Letizia, a Benidorm, prop d’una nena que porta una bandera lila, vermella i groga a la mà. La imatge també circula almenys a través d’una altra publicació compartida al voltant de 200 vegades.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 13 de juliol de 2020

Una imatge similar de la mateixa nena junt als reis amb la bandera tricolor ha circulat a Facebook en publicacions (1) en castellà, sent compartida al voltant de 1.000 vegades.

Alguns usuaris creuen la veracitat de la imatge i escriuen comentaris com: “Sort que no era ma filla...quín festival foto en un moment!”. D’altres, però, diuen que es tracta d’un muntatge: “És un muntatge. La bandera real és la espanyola. Si us plau no us desacrediteu a vosaltres mateixos”.

La bandera de tres franges, vermella, groga i lila, es va instaurar a Espanya en iniciar-se la Segona República, el 1931, i es va mantenir com a pavelló fins 1936. Encara avui és un símbol contra la monarquía.

El règim republicà a Espanya es va proclamar el 1931, després d’apartar del poder al llavors rei, Alfons XIII, que va marxar a l’exili. El 1936, una sublevació militar va donar començament a la Guerra Civil (1936-39), després de la qual va iniciar-se la dictadura de Francisco Franco fins la seva mort el 1975.

Una recerca amb paraules clau a Google sobre la visita dels reis a Benidorm va donar com a resultat una notícia de la agència Europa Press a la qual es pot veure una de les imatges amb la nena portant la bandera vermella i groga actual. El crèdit de la foto és la “Casa de Su Majestad el Rey”.

Al compte de Twitter oficial de la Casa Reial espanyola es poden veure ambdues imatges originals, a les quals la nena porta la actual bandera d’Espanya i que oneja en una posició diferent a la bandera republicana que es veu a les publicaciones compartides a Facebook.

Comparació de les imatges originals (esquerra) amb les difoses a xarxes (dreta)

La visita dels reis a aquesta localitat costera s’emmarca dins un conjunt d’activitats de la Casa Reial per promoure el turisme d'interior a Espanya després de la crisi del nou coronavirus, que va paralitzar el país des de finals de març fins a finals de juny.

En conclusió, les imatges que mostren una nena amb una bandera republicana junt als reis d’Espanya estan modificades. Les fotos originals mostren que la nena porta una bandera d’Espanya actual.