La pancarta és un muntatge, en realitat es pot llegir “Viva España”

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una publicació a Facebook compartida centenars de vegades des del 29 de juny mostra una pancarta a la qual es llegeix “Viva Esñapa” enmig d’un grup de gent que celebren la visita dels reis d’Espanya a Sevilla. El cartell està modificat i a les fotos originals es pot llegir correctament “Viva España”.

“Viva el rei y viva "ESÑAPA"!!! [sic], diu la llegenda d’una publicació a Facebook, que comparteix una imatge del monarca Felip VI a Sevilla el passat 29 de juny, amb un grup de gent entre la qual es veu la suposada pancarta mal escrita.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta l’1 de juliol de 2020

Els comentaris dels usuaris a la publicació són majoritàriament crítics amb la monarquia o es mofen: “Quin nivell!”, diu un.

Una recerca a Google sobre la visita dels reis a Sevilla va donar com a resultat una notícia de l’agència EFE a la qual es pot veure la imatge original que fan servir les publicacions virals, signada per la mateixa agència. A la imatge, a la pancarta es llegeix “VIVA EL REY VIVA ESPAÑA”.

Comparació de la foto original d’EFE (esquerra) i el fotomuntatge viral

A l’arxiu fotogràfic de l’AFP també es va poder trobar una sèrie de fotografies sobre la visita dels reis a Sevilla el dia 29. A dues de les imatges (1) es pot veure el mateix grup de gent que apareix retratat a la imatge viral amb la pancarta escrita correctament.

El peu de foto d’una de les imatges diu: “La gent sosté una pancarta a la qual es llegeix ‘Viva España y Viva el Rey’ congregada per la visita dels reis d’Espanya al barri de les ‘3.000 viviendas’ a Sevilla, el 29 de juny de 2020”.

El 29 de juny, els reis van visitar Sevilla en el marc d’una sèrie de viatges amb la finalitat de promocionar el turisme interior a Espanya, després que el país hagi estat confinat més de dos mesos per la crisi del nou coronavirus.

En conclusió, la imatge compartida a la publicació viral es tracta d’un muntatge. Al cartell original, fet servir per rebre el rei durant una visita a Sevilla, es llegeix “España”, enlloc d’“Esñapa”.