L’home del vídeo va ser detingut breument, però al 2019 i no és agent de l’FBI

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Enmig de les protestes als Estats Units després del decés de George Floyd, un home afroamericà que va morir asfixiat per un policia blanc a Minneapolis el 25 de maig passat, circula a les xarxes socials un vídeo al qual es veu com agents blancs detenen un home negre a qui ràpidament alliberen al comprovar la seva identitat. Les publicacions, compartides centenars de milers de vegades en varis idiomes, asseguren que el detingut era un agent de l’FBI, i algunes asseguren que la seqüència es va enregistrar durant les actuals manifestacions. Tanmateix, l’escena va tenir lloc al 2019 i el protagonista no pertany a l’FBI.

El vídeo compartit centenars de vegades en català circula a Facebook (1) i Twitter (1, 2, 3, 4, 5). En castellà (1, 2) ha arribat a ser compartit 200.000 vegades i ha circulat també en anglès, francès, holandès i portuguès.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 3 de juny de 2020

“Imagina el ridícul de ser un racista i detenir a algú pel seu color de pell i que t'acabi demanant ell a tu la identificació perquè resulta que és un agent de l'FBI [sic], diu una de les publicacions a Twitter de l’1 de juny.

Encara que el vídeo original es va publicar a Instagram i a Facebook el 30 de maig del 2020 durant les protestes als Estats Units, allà s’indica que la seqüència en realitat es va gravar un any enrere. “Alguna cosa em deia que havia de guardar aquest video”, escriu l’usuari que ho va publicar.

L’entrada, a més a més, detalla que els uniformats pertanyen al Departament de Policia de la ciutat de Rochester, a Minnesota, a uns 150 km de Minneapolis, on van començar les protestes per la mort de Floyd.

Captura de pantalla feta el 2 de juny de 2020 de la publicació original a Instagram

Després que la seqüència es fes viral, l’1 de juny la policia de Rochester va publicar un comunicat al seu web que assenyala: “Un vídeo es va compartir a les xarxes socials el 30 de maig de 2020 d’un fet de l’1 de juny de 2019 a l’1 AM, de fa un any”.

La policia també afegeix que “al contrari dels rumors a les xarxes socials, l’individu [detingut al vídeo] no era un agent de l’Oficina Federal d’Investigacions (FBI).

Al vídeo es pot escoltar l’home detingut dir-li a un dels policies: “Estàs equivocat, estàs establint un perfil en base a la meva raça. Estàs assumint que sóc algú qui no sóc [...] M’estan assetjant”. A més a més, es sent els agents respondre-li que tenen una ordre d’arrest abans de procedir a esposar-lo.

Els policies després revisen els documents de l’home i l’alliberen. En cap moment del vídeo el detingut s’identifica com agent de l’FBI, tan sols reitera als agents que tenen “l’home equivocat”.

En el comunicat oficial, la policia de Rochester va assegurar que els agents van creure que l’home del vídeo era una persona que tenia una ordre d’arrest per agressió. “L’individu era més o menys de la mateixa altura, pes i edat”, detalla el text, que assegura que el detingut “no va cooperar identificant-se a ell mateix davant els agents” i que va ser alliberat immediatament després que els policies verifiquessin que no era la persona que buscaven.

L’home del vídeo

Usuaris de Twitter que es presenten com amics del protagonista del vídeo van desmentir en aquesta xarxa social que l’home es tractés d’un agent de l’FBI. Un altre usuari va piular que l’home es diu Atter i que és paramèdic.

L’AFP Factual va contactar aquests usuaris i, a través d’ells, va arribar al compte de Facebook del suposat protagonista del vídeo viral, identificat com Atter Monydel, que el mateix 30 de maig va compartir la publicació original i va escriure: “Recordo això. Aquesta merda va estar malament”.

El 4 de juny, va publicar el següent missatge al seu compte de Facebook: “Jo sóc Atter Mogndal, l’individu arrestat per la policia al vídeo que es va fer viral. M’he mantingut bastant callat sobre el vídeo. Ara desitjo parlar-hi. Molts s’estan fent la seva pròpia versió del que va passar. [...] Hi ha fins i tot una versió que diu que sóc un agent de l’FBI. No sóc un agent de l’FBI ni tampoc treballo per cap agència de policia”.

A més a més, sobre la situació que el va tenir com a protagonista el 2019, va assenyalar: “Crec que el vídeo és una clara indicació de com estableixen un perfil en base a la raça. Si l’oficial de policia hagués vingut amb respecte crec que això es podria haver evitat. La manca de respecte i de sentit comú és el que porta a situacions com la que va derivar en la mort de George Floyd”.

La informació del perfil de Facebook de Atter Monydel, actiu almenys des de 2013 a la xarxa social, assenyala que treballa com a paramèdic, que viu a Rochester, Minnesota, i que és originari de Yuba, Sudan del Sud.

Una setmana després de la mort de George Floyd, un home afroamericà de 46 anys asfixiat per un policia blanc que el va immobilitzar pressionant el genoll contra el seu coll a Minneapolis, les protestes segueixen als Estats Units, on diverses d’elles ja han derivat en aldarulls i saquejos.

En resum, el vídeo de la detenció d’un suposat agent de l’FBI que es va fer viral durant les protestes als Estats Units va ser gravat un any enrere i el protagonista no pertany a l’FBI.

EDIT 05/06: Afegeix publicació de l’usuari de Facebook Atter Monydel y elimina comparació amb la seva foto de perfil