La notícia d’El País sobre una nova pràctica coneguda com a “cofertility” és un muntatge

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 29 de setembre de 2022 a les 16:28
  • 3 minuts de lectura
  • Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Una captura de pantalla d’una suposada notícia del diari El País en la qual s’alerta d’una nova tendència social d’origen francès anomenada “cofertility” és un muntatge. Segons les publicacions, aquesta pràctica consisteix a incorporar un home africà en un matrimoni per tal que fecundi a la muller. El contingut circula desenes de vegades a xarxes socials des del 20 de setembre del 2022 i, tot i que alguns usuaris ho comparteixin en to irònic, altres ho donen per vàlid. No obstant això, no hi ha registre d’aquest article al web del mitjà i hi ha diversos elements que demostren que és fals.

Segons el mem viral, El País hauria titulat en castellà: “Cofertility: La moda que arrasa a França i s’expandeix pel mediterrani gràcies a la immigració del continent africà arriba a Espanya”. El contingut fa referència a una “nova tendència” de les parelles que incorporen a la seva relació a una persona d’origen africà amb l’objectiu que sigui l’encarregat de fecundar a la dona i així tenir una “major qualitat genètica en la descendència”, assenyala el subtítol.

La imatge ha sigut compartida desenes de vegades a Facebook. Contingut similar es difon en castellà (1, 2) i portuguès.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook realitzada el 28 de setembre de 2022

A l’encapçalament de la imatge es pot veure que la notícia estaria ubicada a la secció Internacional de la versió digital del diari El País. No obstant això, no s’aprecia ni qui és l’autor de l’article, ni quan hauria sigut publicat.

Les entrades es difonen després de la popularització de conceptes com coliving (una nova fórmula de convivència compartida entre els joves), coworking (un espai físic o virtual on els professionals poden treballar plegats i es creen sinergies) i coduching (una pràctica de moda entre les parelles per dutxar-se junts i estalviar energia).

L’equip de verificació de l’AFP no ha trobat cap registre d’una nota d’El País amb el titular que reprodueix el mem viral a través del cercador del mitjà, ni a Wayback Machine ni Archive, dues plataformes que permeten emmagatzemar còpies de publicacions a llocs web i xarxes socials, fins i tot després de ser eliminades.

Cap mitjà de comunicació espanyol s’ha fet ressò d’aquesta suposada nova tendència francesa.

A més, la captura de pantalla que circula a xarxes conté alguns elements que no coincideixen amb l’edició digital d’El País. Per exemple, la tipografia és diferent i el titular té una falta d’ortografia, ja que la paraula “Mediterrráneo” hauria d’anar amb majúscula inicial.

Image
Comparació d’una captura de pantalla d’una publicació a Facebook (E) i d’una notícia a la pàgina web d’El País, realitzada el 27 de setembre de 2022

Un altre dels elements que suggereix que és un muntatge és que el titular de la peça té 5 línies, superant les pautes del llibre d’estil del mitjà, com ja va explicar a l’AFP el periodista Nuño Domínguez l’octubre del 2021. El subtítol amb més de set línies també seria excessivament llarg.

Contactat per AFP Comprovem, el gabinet de premsa d’El País va confirmar que és “fals” que el diari hagi publicat aquest article. També va insistir en el fet que les tipografies no coincideixen amb les originals, que el “títol és una vulgaritat” i “la redacció del text és pèssima”. “El País mai no publicaria un contingut així”, va concloure.

Una cerca inversa a Google de la imatge que apareix sota del subtítol va mostrar com a resultat un article en italià sobre fetitxismes sexuals que inclou la mateixa fotografia. El peu de la instantània fa referència a “cuckold”, una fantasia en la qual el marit vol veure a la seva dona amb altres homes, però en cap cas menciona el fenomen “cofertility”. En realitat, la imatge prové d’Istock, un banc de fotografies, en el qual tampoc es menciona res d’aquesta suposada nova tendència.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres