La suma del PIB de Catalunya, Comunitat Valenciana i Illes Balears és de 30,7%, segons l’INE

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una piulada d’agost del 2022 que alerta que el Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears representa el 46% del total d’Espanya fa un càlcul incorrecte. Captures de pantalla del missatge s’han tornat a compartir centenars de vegades a les xarxes socials des del 16 d’octubre de 2022. No obstant això, segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) del 2020, les tres comunitats autònomes no superen el 31%.

Segons les publicacions virals, Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears gairebé acumularien la meitat del PIB de tota Espanya. Aquests missatges compartits més de 1.200 vegades a Twitter (1, 2) i a Facebook estan acompanyats per un mapa polític de les tres regions pintades de colors diferents.

El registre més antic d’aquesta informació trobada per l’equip de verificació de l’AFP és del 3 d’agost del 2022, tot i que continguts similars tornen a difondre’s mesos més tard, a l’octubre del mateix any.

Captura de pantalla d’una piulada, realitzada el 19 d’octubre de 2022

El producte interior brut d’un país és un indicador econòmic que reflecteix el valor dels béns i serveis produïts per unitats de residents (bancs, societats, administracions públiques i llars) en un territori durant un període de temps establert, que acostuma a ser un any o un trimestre.

L’INE, l’organisme encarregat de recopilar i sintetitzar aquestes dades, reprodueix les estimacions del PIB a la comptabilitat nacional d’Espanya i també a la comptabilitat regional, que permet saber el percentatge que representa una comunitat respecte al total del país.

La comptabilitat regional d’Espanya, disponible al portal web de l’INE, mostra que les dades més recents accessibles van ser publicades el 17 de desembre del 2021. Aquestes detallen que l’any 2020, Catalunya acumulava el 19% del PIB espanyol, la Comunitat Valenciana el 9,3% i les Illes Balears el 2,4%, que donaria com a resultat el 30,7%, una xifra allunyada de la reproduïda per les publicacions virals. La mateixa dada ha sigut verificada i contrastada amb l’equip de premsa de l’INE.

Des de l’any 2000, el PIB català ha oscil·lat entre el 18,7% i el 19,1% del total del país, el de la Comunitat Valenciana no ha superat el 10% i el de les Illes Balears s’ha mantingut més o menys estable en el 2,5% durant els darrers 20 anys. Per tant, durant les últimes dues dècades tampoc han arribat a acumular el 46%.

El professor d’Empresa Informativa de la Universitat Complutense de Madrid Fernando Peinado va assegurar a AFP Comprovem que, en funció d’aquestes dades també s’elabora una partida pressupostària de l’Estat a l’hora de repartir la riquesa entre les comunitats autònomes.