L’editorial Planeta no va baixar a la llista mundial per culpa del trasllat de la seva seu a Madrid

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 24 de octubre de 2022 a les 15:56
  • 3 minuts de lectura
  • Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Una piulada que vincula el trasllat de la seu corporativa de l’editorial Planeta de Barcelona a Madrid l’any 2017 amb la seva caiguda des de llavors al rànquing mundial de les millors cases editores ha sigut compartit més de 500 vegades des del 16 d’octubre del 2022. Tot i que aquesta caiguda és certa, experts consultats per l’AFP asseguren que no està relacionada amb el canvi de ciutat de la seu, sinó que hi ha altres motius, com la diversificació de la seva activitat econòmica i la venda de la seva filial francesa Editis el 2018.

“Des que va traslladar la seva seu a Madrid l’Editorial Planeta ha passat de ser la 7a del món a la 26a”, diu un tuit viral en castellà, que també s’ha difós a través de captures de pantalla a Facebook (1, 2). El mateix reclam va circular l’any 2020.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 24 d’octubre de 2022

La majoria d’entrades fan referència a un article d’un blog que inclou dues captures de pantalla d’un rànquing de les millors editorials del món. Una llista que s’actualitza anualment des del 2007 i mostra a les 55 empreses del sector amb ingressos superiors als 150 milions d’euros. El 2021 el grup Planeta se situava en el vint-i-sisè lloc, mentre que el 2017 era setè. L’autor assenyala que el trasllat de la seu de Barcelona a Madrid ha sigut el motiu principal d’aquesta davallada, però no és així.

Trasllat seu social de Planeta a Madrid

L’11 d’octubre del 2017 el grup Planeta va anunciar el canvi efectiu del trasllat del domicili social de Planeta Corporación a Madrid. “La decisió s’ha pres davant la inseguretat jurídica que es genera i per a protegir els interessos dels accionistes, treballadors i projecte empresarial”, va justificar la cúpula directiva. No obstant això, aquest canvi no va comportar moviment d’empleats, ja que el grup compta amb diverses seus operatives a diferents ciutats espanyoles, va assegurar l’editorial en un comunicat.

Aquesta decisió es va produir just després del referèndum il·legal de l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya que va provocar una declaració unilateral d’independència a finals d’aquell mes.

Segons el rànquing anual de les millors editorials, és cert que el grup Planeta ha perdut posicions en els últims anys. “Les dades de l’informe mostren una baixada clara dels ingressos de Planeta, però l’article del blog ho atribueix sense cap mena de prova al canvi de seu”, va afirmar a AFP Comprovem Antoni Cunyat, professor d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Universitat de València.

Consultat per AFP Comprovem, el professor titular d’Empresa Informativa de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Fernando Peinado, va assegurar que “a escala editorial [Planeta] ha descendit, ja no està entre les 15 primeres del món”. Però no creu “que existeixi una relació directa entre el fet de marxar de Barcelona i la caiguda del negoci”.

Mentre Peinado va titllar la lectura que es planteja a les publicacions virals com una “mala interpretació”, Cunyat va considerar que “es confon correlació amb causalitat d’una manera molt poc honesta”.

Patrici Tixis, director de comunicació del grup Planeta, va dir a l’AFP que gràcies al fet que l’any 2008 aquest conglomerat va comprar Editis (el segon grup editorial més gran a França), Planeta “es va situar entre els set grans grups editorials del món”. Però va perdre aquesta posició el 2018, després de la venda d’aquesta filial per 900 milions d’euros a Vivendi. “Aquesta operació no té res a veure amb el trasllat de la seva seu corporativa a Madrid l’any 2017”, va aclarir Tixis.

“El canvi de seu social és a efectes legals, a efectes formals, però aquesta decisió no té cap raó econòmica, i més tenint en compte que es produeix dins d’un mateix país”, va explicar Cunyat. El catedràtic va apuntar que la venda d’Editis seria part de la “reestructuració del grup editorial”, que es va desprendre de part del seu negoci per passar de pèrdues a beneficis.

Segons Peinado, hi ha altres motius que han provocat aquesta caiguda. Per exemple, “el 50% del seu grup ja es dedica al sector audiovisual i també existeix una baixada de vendes en un sector [el dels llibres] que no acostuma a donar molts marges de benefici”.

Malgrat la diversificació de les línies de negoci, “no oblidem que el grup Planeta segueix sent el número u a Espanya amb molt avantatge”, va destacar el professor de la UCM.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres