Aquesta baralla enmig del carrer va ocórrer a Madrid, i no a Barcelona

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

El vídeo d’unes agressions a la via pública ha sigut compartit més de 500 vegades a xarxes socials des del 3 de novembre del 2022. Els usuaris ubiquen aquesta baralla a Barcelona, però en realitat l’incident va tenir lloc a la plaça Dos de Maig, al barri de Malasaña de Madrid.

“Barcelona. La nit passada un grup de marroquins interrompen una terrassa barallant-se. Van haver-hi tres apunyalaments”, diu una piulada que comparteix una gravació de 35 segons, en la qual un grup de joves es baralla a cops de puny i puntades de peu davant d’una terrassa d’un restaurant.

La seqüència circula des del 3 de novembre també a Facebook i els usuaris situen l’incident a Barcelona, però no va tenir lloc a la capital catalana.

Captura de pantalla d’una piulada, feta el 9 de novembre del 2022

Una cerca inversa de fotogrames clau, obtinguts amb l’eina digital InVid We Verify*, va mostrar com a resultat una altra piulada del 3 de novembre de 2022, que reprodueix la mateixa seqüència, però que situa la baralla al barri madrileny de Malasaña.

A les imatges es pot veure el rètol d’un restaurant anomenat Pizzeria Maravillas. Una cerca del nom del local va conduir a la plaça Dos de Maig. La visualització d’aquesta ubicació a través de Google Street View coincideix amb l’escenari de l’agressió viral.

Comparació entre un fotograma del clip viral i una captura de pantalla de Google Street View realitzada el 9 de novembre de 2022
Comparació entre un fotograma del clip viral i una captura de pantalla de Google Street View realitzada el 9 de novembre de 2022

El rètol vermell de la pizzeria, l’enllumenat, la disposició dels locals i el tipus de via pels vianants encaixen amb el que es veu a les imatges viralitzades a les xarxes socials.

L’equip de verificació de l’AFP no ha trobat cap registre a la premsa local sobre aquestes agressions. A més, AFP Comprovem ha intentat contactar sense èxit amb el restaurant que apareix a les imatges de la seqüència fins al dia de la publicació d’aquest article.

*Una vegada instal·lada l’extensió InVid-WeVerify al navegador Chrome, es fa clic dret sobre la imatge i el menú que es desplega permet fer una cerca de la mateixa en diversos cercadors.