![](/sites/default/files/medias/factchecking/g2/2025-02/4852705ab896d25724c60ba4e58a774a.jpeg)
Excomissari de la UE no va dir que anul·laria les eleccions a Alemanya, la cita es va treure de context
- Publicat el 12 de febrer de 2025 a les 16:54
- 7 minuts de lectura
- Per Johanna LEHN, AFP Alemanya, AFP Espanya
- Traducció i adaptació: Lluc SALVADO
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Pels que encara tenien dubtes. L'ex comissari europeu Thierry Breton: la UE té mecanismes per anul·lar victòries electorals. ‘Ho vam fer a Romania, i òbviament ho farem a Alemanya, si és necessari’. La democràcia dels ‘valors europeus’: només val si votes el que ells volen”, diu una publicació a X. L’entrada va acompanyada d’un vídeo d’una entrevista a l’excomissari de Mercat Intern i Serveis de la Unió Europea Thierry Breton.
Circula un missatge similar a Facebook. També circula en alemany, romanès, castellà, neerlandès, serbi, croata, eslovac, xec, italià, grec, francès i anglès.
![](/sites/default/files/styles/image_in_article/public/medias/factchecking/g2/2025-02/3b4eabf8a7d25a9ebdb2cda1ec4058aa.jpeg?itok=WsrboAdQ)
En una entrevista a Radio Montecarlo (RMC) del 9 de gener de 2025, Thierry Breton va parlar del risc per Europa de que el multimilionari Elon Musk, propietari d’X, influís en les campanyes electorals i en els assumptes polítics dels Estats europeus. Breton va defensar la legislació europea per combatre possibles interferències estrangeres.
Musk va fer públic el seu suport al partit alemany al desembre de 2024 i va participar per videoconferència en un míting a finals de gener de 2025.
A l’entrevista, l’ex comissari va fer referència a Romania, després que el Tribunal Constitucional romanès anul·lés el desembre de 2024 les eleccions presidencials celebrades al novembre d’aquest any per sospites d’interferència russa durant la campanya electoral.
Les autoritats romaneses acusen el guanyador de les eleccions, Calin Georgescu, del partit Aliança per la Unitat dels Romanesos (AUR, per les seves sigles en romanès), de rebre suport il·lícit a través de la plataforma TikTok.
La primera volta de les eleccions presidencials es repetirà el 4 de maig de 2025 i la segona volta el 18 del mateix mes. El president romanès, Klaus Iohannis, va anunciar la seva dimissió el 10 de febrer arran de les protestes en contra que es mantinguès al càrrec després de les eleccions.
D’altra banda, la Comissió Europea va obrir el desembre de 2024 un procediment contra TikTok per una suposada vulneració de la Llei de Serveis Digitals (DSA, per les seves sigles en anglès) a Romania.
A més a més, una trentena d’eurodiputats van instar a la Comissió Europea a mitjans de gener de 2025 a avaluar les sospites d’incompliment de la DSA per part d’Elon Musk.
Les declaracions de Breton es van treure de context
L’excomissari explicava al programa de Radio Montecarlo els mecanismes legals de la UE, mitjançant la Llei de Serveis Digitals, per combatre la manipulació a xarxes socials de les campanyes electorals dels estats membres.
La presentadora del programa, Apolline de Malherbe, va fer una pregunta a Breton sobre els riscs de la intrusió en la política europea d’Elon Musk, propietari d’X i Starlink i membre destacat de l’administració Trump.
Segons l’excomissari, la UE està preparada per resistir les interferències estrangeres amb la Llei de Serveis Digitals. “Estic segur que es prendran totes les mesures per garantir que [Musk] respecti la llei”, va declarar Breton a l’entrevista.
Una de les publicacions assegura que l’excomissari va afirmar que “la UE va anul·lar les eleccions a Romania i que farà el mateix a Alemanya si no li agraden els resultats”, però Breton no va parlar d’anul·lar eleccions, ni d’haver-ho fet a Romania, sinó que va fer referència a les acusacions d’irregularitats en les eleccions a Romania i a l’entrada de Musk en la campanya electoral alemanya.
“Esperem i a veure què passa, mantinguem el cap fred. I apliquem les nostres lleis a Europa quan hi hagi risc que s’incompleixin. Si no les implementem pot portar, evidentment, a interferències. Ho vam fer a Romania, ho haurem de fer si és necessari a Alemanya”, diu Breton a l’entrevista.
Breton va respondre a Musk: la UE no pot anul·lar eleccions
L’endemà de l’entrevista a Breton, Elon Musk va compartir una seqüència viral en una publicació del 10 de gener de 2025 qualificant a l’excomissari de “tirà d’Europa”. Un membre d’AfD va compartir un missatge similar citant a Musk, en què acusava a la UE d’haver intervingut en les eleccions a Romania i al·legava que Breton va amenaçar en intervenir a Alemanya.
L’excomissari va respondre a Musk declarant que la UE no pot anul·lar les eleccions dels estats membres. “La UE no té mecanismes per anul·lar eleccions a cap lloc de la UE”, va escriure Breton l’11 de gener. “El que es diu al vídeo és relatiu a l’aplicació de la DSA i a les seves obligacions de moderació”, va afegir l’excomisari.
A més a més, Breton va declarar a l’AFP el 24 de gener de 2025 que el missatge viral és una “notícia falsa”. “La UE no té absolutament cap mecanisme d’aquest tipus”, va assegurar.
Breton i Musk van intercanviar missatges a xarxes l’agost de 2024 en relació amb la Llei de Serveis Digitals.
Una cerca amb les paraules “eleccions”, “anul·lació”, “anul·lar” i “invalidar” al Tractat de la Unió Europea i al Tractat de Funcionament de la Unió Europea no va portar a cap resultat que recolzi les afirmacions de les entrades virals.
El professor en Dret Europeu de la Universitat Humboldt de Berlín Matthias Ruffert va assenyalar a l’AFP el 27 de gener de 2025 que la UE no té potestat per anul·lar les eleccions dels estats membres.
Una portaveu de la Comissió Europea també va confirmar a l’AFP el 24 de gener de 2025 que la UE no pot invalidar els resultats electorals.
El Tribunal Constitucional de Romania va anul·lar les eleccions, no la UE
Tot i que els missatges virals asseguren que la UE va anul·lar les eleccions a Romania, va ser el Tribunal Constitucional de Romania qui va invalidar la votació el desembre de 2024 per irregularitats en el procés electoral, com una campanya d’anuncis polítics il·lícita a través de la plataforma TikTok.
La Constitució romanesa garanteix eleccions lliures, regulades i justes. El professor Matthias Kettemann, director del Departament de Teoria Legal i Futur de la Llei de la Universitat d’Innusbruck, va declarar a l’AFP que la Constitució ha de “prevenir qualsevol interferència injustificada en el procés electoral”.
Segons Kettemann: “Degut a la campanya de desinformació identificada pel Tribunal Constitucional de Romania, en concret l’ús de comptes falsos per coordinar una campanya i els anuncis polítics a TikTok que no es van etiquetar clarament, és probable que s’infringís la DSA”.
El Tribunal Europeu de Drets Humans va rebutjar el gener de 2025 una sol·licitud de Georgescu en contra de l’anul·lació de les eleccions.
El Parlament alemany pot anul·lar les eleccions
D’altra banda, el Govern alemany va negar les afirmacions dels missatges virals en una publicació a Instagram del 21 de gener de 2025.
El Parlament alemany és qui pot invalidar les eleccions federals en cas d’incompliment de la llei o d’irregularitats en el procés electoral.
Una portaveu de la Comissió Electoral Federal d’Alemanya va declarar a l’AFP el 19 de gener de 2025: “D’acord amb la llei (Article 41), el Parlament alemany determina la validesa de les eleccions”. Segons la mateixa portaveu també hi ha “la possibilitat de tramitar una queixa sobre les eleccions al Tribunal Federal Constitucional”.
L’Article 38 de la Constitució alemanya garanteix que els diputats del Parlament alemany siguin escollits en unes “eleccions generals, directes, lliures, igualitàries i secretes”.
Kettemann va remarcar: “No obstant això, només es consideren irregularitats i incompliments de la llei [els actes] que poden canviar els resultats electorals o que posen en dubte la integritat del procés electoral”.
Referències
- Entrevista a Thierry Breton a RMC
- Resposta de Breton a Musk
- Tractat de la Unió Europea i Tractat de Funcionament de la Unió Europea
- Nota de premsa del Tribunal Constitucional de Romania
- Perfil del professor Matthias Ruffert de la Universitat Humboldt
- Perfil del professor Matthias Kettemann de la Universitat d’Innsbruck
- Article 41 de la Constitució alemanya
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres