El cartell demanant a les dones que es vesteixin amb “respecte” és del 2021 i no l’han fet migrants

  • Publicat el 20 de desembre de 2024 a les 18:40
  • Actualitzat el 20 de desembre de 2024 a les 18:42
  • 3 minuts de lectura
  • Per AFP Mèxic, AFP Espanya
  • Traducció i adaptació: Lluc SALVADO
A mitjans d’octubre de 2024 el Parlament alemany va votar a favor d’endurir les restriccions als sol·licitants d’asil, en el marc d’una nova política migratòria del govern d’Olaf Scholz. En aquest context, circula a les xarxes una foto d’un cartell, compartit centenars de vegades en diferents idiomes, que demana a les “dones blanques” que es vesteixin amb “respecte cap a altres cultures”. Els usuaris asseguren que el cartell l’han penjat persones migrants a la ciutat de Dortmund. En realitat, la imatge és del 2021 a Cloppenburg i el cartell va ser creat per un “YouTuber” d’extrema dreta.

“A Dortmund, Alemanya, musulmans van posar el següent cartell: ‘Integra't, dona blanca. Això ja no és només el teu país, mai ho tornarà a ser. Vesteix-te amb respecte per altres cultures i reconeix els sentiments religiosos de les minories discriminades’”, afirma un usuari a Facebook.

Missatges similars circulen a X, tot i que amb una traducció diferent a la qual s’ha publicat a Facebook, al·legant que els cartells han sigut penjats per “musulmans” a la ciutat alemanya de Dortmund.

Els missatges difosos a xarxes van acompanyats d’una foto d’un cartell enganxat al vidre d’un local amb tres il·lustracions: una d’un home amb un gorro kufi, una dona amb un hijab i una dona rossa.

Les publicacions també circulen en castellà, alemany, francès i neerlandès.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a X, feta el 19 de desembre de 2024

El govern alemany ha adoptat polítiques migratòries més estrictes, intensificades després de l’assassinat de tres persones l’agost de 2024 a mans d’un home sirià sospitós de tenir vincles amb l’Estat Islàmic.

La mesures migratòries, aprovades pel Parlament alemany el 18 d’octubre, restringeixen les ajudes a sol·licitants d’asil que hagin entrat prèviament a un altre país de la Unió Europea o que retornin temporalment al seu país d’origen. Aquestes mesures contrasten amb la política d’obertura migratòria adoptada el 2015 per l’excancellera Angela Merkel.

Cartell creat el 2021

Una cerca inversa de la imatge a Google porta a un article del mitjà alemany OM Online del 19 d’agost de 2021. El diari situa el cartell a la ciutat de Cloppenburg, no a la ciutat de Dortmund.

AFP Factual també ha comprovat que el cartell prové d’un vídeo de febrer de 2021 publicat pel compte DieVulgäreAnalyse (en català, L’Anàlisi Vulgar) a la plataforma de vídeos Bitchute. La descripció del vídeo conté un enllaç a la plantilla del pòster de la foto viral.

Image
Captura de pantalla feta el 29 de noviembre de 2024 d'una plantilla publicada a Imgur el febrer de 2021

L’autor del vídeo demanava als usuaris que distribuïssin el cartell i afegia: “és important retratar a la dona blanca com una agressora evident i als migrants musulmans com a simpatitzants i, a la vegada, que [el cartell] sigui suficientment subtil com perquè sigui realista”.

Agitador detingut per donar-se a la fuga

El canal de Bitchute el gestionava l’agitador d’extrema dreta Aron Pielka, conegut pel pseudònim Shlomo Finkelstein. Aron Pielka també compartia contingut antisemita i d’incitació a l’odi a través del seu canal de YouTube.

El desembre de 2020, el Tribunal del Districte de Colònia va condemnar Pielka a un any de llibertat condicional per “pertorbar l’ordre públic atemptant contra la dignitat, insultant i maliciosament demonitzant grups religiosos i grups pel seu origen ètnic” i per utilitzar simbologia Nazi en els seus vídeos.

En la sentència es descriu el contingut dels vídeos de Pielka, on l’agitador cremava Corans, mostrava esvàstiques i caricaturitzava a persones jueves com a inferiors.

El jutge instructor va revocar la llibertat condicional de Pielka per no pagar les multes i per fugir de les autoritats, explicava el mitjà alemany Westdeutscher Rundfunk Köln (WRD) en un article de setembre de 2024. Fins a la data de publicació d’aquest article Pielka segueix a presó.

Referències:

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres