
Aquest cartell en àrab no és una crida de la policia sueca a dones musulmanes, és un muntatge
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 14 de juny de 2023 a les 16:36
- 4 minuts de lectura
- Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Al cèntric barri de Rosengard a Malmö (Suècia), el 90% són musuImans. Al 2022 van crear el seu propi partit polític i van arrasar a les eleccions. Des d'aleshores botigues, senyals i anuncis, tot s'escriu en àrab”, diu un missatge a Twitter, compartit més de 500 vegades i que va circular també a Facebook.
La publicació adjunta una fotografia d’un cartell suposadament exposat en un carrer de la ciutat sueca de Malmö amb el logotip de la policia nacional, però amb un text en àrab.
Contingut similar també circula en castellà a Twitter, Facebook i Telegram.

El polític Ulf Kristersson va ser elegit el 17 d’octubre de 2022 primer ministre de Suècia, amb el suport del partit Demòcrates de Suècia (SD). Tot i que no forma part del govern, aquesta formació antiimmigració i nacionalista es va convertir en el segon partit més important del Parlament suec, per darrere dels socialdemòcrates, que dominen la política sueca des de la dècada de 1930.
Malmö, al sud de Suècia, va acollir a milers de migrants durant l’estiu del 2015 i destaca per la seva multiculturalitat. El barri de Rosengard, amb un 85% de població immigrant d’origen àrab, ha sigut escenari de diverses protestes islamòfobes i es va convertir en objecte de crítiques per part del partit SD com a exemple de “fracàs d’integració” al territori.
Muntatge fotogràfic
Amb l’ús de l’aplicació de Google per detectar el text dins d’una imatge i el traductor, l’equip de verificació de l’AFP va poder identificar que l’escrit en àrab diu: “Hi ha una tasca més gran. De la rutina a l’adrenalina. Et necessitem. Si ets dona i musulmana, tens prioritat. T’animem a aplicar”. El cartell animaria així a dones musulmanes a entrar a l’Acadèmia de Policia sueca.
Una cerca sobre l’anunci de reclutament de dones musulmanes amb paraules clau en anglès (“Women”, “Muslim”, “Police Academy”) a la pàgina web oficial de la policia sueca no va mostrar cap resultat. Rastrejos als perfils a Twitter de la policia nacional i de Malmö tampoc van conduir a cap registre sobre la suposada crida, tal com circula a xarxes socials.
Una cerca inversa a Google de la pancarta va donar com a resultat aquesta piulada en suec publicada el 20 de maig del 2023, el registre més antic de la imatge trobada per l’equip de verificació de l’AFP. Segons el missatge, la fotografia es va captar en el suburbi d’Huddinge, a la regió d’Estocolm, a més de 600 kilòmetres de Malmö. “Abans era millor. Com a mínim podies llegir els senyals. Però ara venen nous temps. La pregunta és: fins quan el suec serà l’idioma oficial d’aquest país”, es qüestiona l’usuari.
Als comentaris, un altre usuari es va queixar que hi havia gent que no havia entès que el cartell era una “sàtira”, i l’autor de la piulada original li va respondre que aquesta era “l’anàlisi correcta”. “El que no entenen és que la sàtira sovint es tracta d’anar un pas per davant, de vegades anys d’antelació. En uns anys, l’anunci es veurà així”, va concloure.
El gabinet de premsa de la policia sueca va dir a AFP Comprovem el 13 de juny de 2023 que el cartell viralitzar es tracta d’una “imatge falsa”, que ha tingut “poc recorregut en suec” a xarxes socials. Segons el cos policial, “la fotografia original prové d’una campanya nacional de reclutament del 2021”, disponible aquí. En aquella pancarta deia: “Pots passar de la rutina a l’adrenalina en poc temps? Accedeix a la pàgina polisen.se/blipolis. Hi ha una tasca més gran”.
La imatge viralitzada a xarxes té similituds amb la foto original que va difondre la policia el 2021, com s’observa a la següent comparació, que mostra que la segona va servir com a base per la primera:

“La pancarta original estava dirigida als ciutadans suecs de 19 a 35 anys amb l’objectiu que es presentessin a l’Acadèmia de Policia. No obstant això, no hi havia cap restricció de gènere, religiosa o ètnica per les proves i tota la informació estava escrita en suec”, va explicar el departament de premsa.
La corporació va insistir que la policia sueca “fomenta la diversitat” i “no discrimina ni dona cap mena de tracte especial a grups específics”. A més de ser ciutadans suecs, els aspirants a l’Acadèmia de Policia del país han de passar proves físiques i psicològiques, va recordar la mateixa font.
Referències
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres