
El vídeo d’un tractor que llança fems contra uns manifestants es va gravar al Regne Unit el 2016
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 8 de juny de 2023 a les 12:03
- 4 minuts de lectura
- Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Sembla que la propietat privada no serveix per a res. Però hi han solucions per als concerts en terrenys privats! Ha passat a La Noguera, han okupat sa finca per organitzar una festa i es pagès ha fumigat amb merda fresca. S’ha acabat el concert”, diu un usuari a xarxes socials que comparteix una gravació d’un minut i 15 segons en la qual es veu un tractor donant voltes a unes carpes i escampant fems.
Entrades a Facebook (1, 2) i articles de llocs web assenyalen que el vídeo va ser enregistrat a La Noguera (Lleida) i aplaudeixen la reacció de l’agricultor que suposadament va expulsar els “okupes” de la seva finca. Contingut similar circula també en castellà a Twitter i Facebook.

El 2023, es van celebrar diverses macrofestes il·legals a diverses localitats espanyoles, com La Peza (Granada) i La Fica (Múrcia), que van congregar a centenars de persones i van provocar malestar veïnal.
Un altre cas popular va ser el desallotjament d’una festa rave a Llinars del Vallès (Barcelona) el 2021, en plena pandèmia de covid-19, després de més de 40 hores activa. Aquesta va congregar a més de 300 persones, quan a Catalunya no estaven permeses les reunions de més de 10 persones i dos grups bombolla. Els agents policials van detenir a dues persones com a presumptes organitzadores i van ser acusades de desobediència a l’autoritat.
Protesta ecologista al Regne Unit el 2016
Un element del vídeo fa sospitar que no es va gravar a Lleida: l’agricultor condueix pel costat dret del vehicle, al contrari del que ocorre a Espanya.
Una cerca inversa dels fotogrames clau del vídeo, obtinguts amb l’eina InVid-We Verify*, va conduir a un article en anglès publicat el 27 d’abril del 2016 al Huffington Post. La peça inclou imatge del mateix tractor vermell amb un remolc verd que apareix a les publicacions virals.
El text explica que, malgrat que tenien prohibit l’accés, les actrius Emma i Sophie Thompson es van saltar una ordre judicial per protestar contra el “fracking” o fracturació hidràulica, una tècnica d’extracció de gas i petroli del subsol, a Fylde, a la regió de Lancashire (Regne Unit).
Segons l’escrit, les germanes van organitzar una paròdia del programa de televisió de rebosteria Great British Bake Off, anomenat Frack Free Bake Off, amb l’ONG ecologista Greenpeace. Durant el rodatge, un pagès va interrompre la protesta ruixant de fems als manifestants des del seu tractor. Diversos agents de policia de Lancashire es van presentar a la finca “per raons de seguretat”, però no van detenir a cap participant.
El mitjà anglès Daily Mail també va notificar l’incident, en un article que inclou una galeria d’imatge i vídeos que mostra a les germanes Thompson quan van desacatar l’ordre judicial que protegia el terreny, durant la gravació del programa de cuina, així com la reacció de l’agricultor contra els manifestants.
Una altra cerca inversa a Google va conduir a la mateixa seqüència, publicada l’11 de maig del 2016 a YouTube. “Aquests grangers van pujar al seu tractor quan van descobrir que hi havia un grup antifracking fent pastissos al seu terreny. Van conduir i van ruixar fems sobre la gespa per fer-los fora”, es llegeix a la descripció del vídeo.
Greenpeace Regne Unit també va publicar un vídeo en el seu canal de YouTube en el qual es veu el tractor des d’un altre angle escampant excrements davant de les carpes on es va rodar aquest programa de cuina.
La fracturació hidràulica a Lancashire
Després de la protesta el 2016, Emma Thompson va explicar en el portal Huffington Post que durant gairebé cinc anys la regió de Lancashire havia estat involucrada en una batalla per frenar l’expansió de la indústria del gas d’esquist. Malgrat “l’enorme oposició local”, l’empresa de fracturació hidràulica Cuadrilla va instalar les seves plataformes i va perforar diversos terrenys.
El 2019, el govern britànic va ordenar la detenció de la fracturació hidràulica després que l’activitat de l’empresa Cuadrilla Resources, l’única amb llicència per dur a terme aquest procés al país, provoqués un terratrèmol a Preston New Road, a Lancashire. Aquesta prohibició fou llevada el setembre de 2022 per la llavors primera ministra, Lizz Truss, i restablerta per Rishi Sunak quan va prendre el relleu al capdavant del govern britànic, a l’octubre del mateix any.
Mesos més tard, Cuadrilla va demanar una pròrroga de dos anys per desmantellar els seus pous de gas a Lancashire, enmig de les preocupacions de seguretat energètica. Una petició a la qual es van oposar els grups ecologistes van exigir agilitzar més el procés.
*Una vegada instal·lada l’extensió InVid-WeVerify al navegador Chrome, es fa clic dret sobre la imatge i el menú que es desplega permet fer una cerca de la mateixa en diversos cercadors.
Referències
- Article publicat per Huffington Post sobre la protesta contra el fracking
- Article d’Emma Thompson publicat a Huffington Post
- Galeria publicada per Daily Mail sobre la protesta ecologista
- Vídeo del 2016 que retrata la reacció de l’agricultor davant la protesta ecologista
- Vídeo publicat al canal de YouTube de Greenpeace Regne Unit
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres