La foto de la família reial amb els colors de la bandera republicana és un muntatge

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 5 de novembre de 2021 a les 15:43
  • 3 minuts de lectura
  • Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Publicacions compartides més de 500 vegades a les xarxes socials des del passat 23 d’octubre mostren l’arribada a un acte públic dels reis d’Espanya juntament amb les seves dues filles formant amb els vestits la combinació dels colors de la bandera de la Segona República espanyola (vermell, groc i lila). No obstant això, aquests no eren els colors dels vestits i la imatge alterada sorgeix d’un compte de mems.

“Es que ho poden.. fàcil, fácil, facil oi?”, diu en català un mem amb dues imatges: una en la qual apareix la família reial espanyola integrada pel rei Felip VI, la reina Letizia, la princesa Leonor i la infanta Sofía, i a la part inferior la bandera republicana hissada. Aquesta comparació relaciona el color dels vestits que suposadament van lluir els membres de la família reial amb els del símbol republicà, ideologia contrària a la monarquia.

La combinació s’ha compartit desenes de vegades en català i en castellà (1, 2).    

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook realitzada el 4 novembre de 2021

El registre més antic trobat per l’equip de verificació de l’AFP d’aquesta comparació és el d’una publicació a Facebook del 26 d’octubre de 2021 amb la mateixa descripció que comparteixen els usuaris.

Una cerca inversa de la imatge superior amb els integrants de la monarquia espanyola va donar com a resultat una piulada d’un compte que acostuma a publicar muntatges i que afirma a la seva biografia en castellà: “La vida és una seqüència de mems”. Fins i tot, un altre usuari, responent al mem, va fer un altre muntatge modificant la mà de la reina perquè aparegués amb el puny dret alçat, símbol de solidaritat, en lloc de sortir saludant amb la mà oberta.

Una altra cerca inversa a Google amb paraules claus com “família reial” i “Espanya” va mostrar el compte verificat de Twitter “Casa de S.M. el Rey”.

En una de les seves imatges, publicades el 21 d’octubre de 2021, s’observa la mateixa escena, però en aquest cas els colors dels vestits que llueixen Letizia, Sofía i Leonor no coincideixen amb els colors de la comparació viral. 

Image
Comparació entre una publicació a Twitter (I) i la imatge original del compte de Twitter de “Casa S.M. el Rey”, feta el 4 de novembre de 2021

La foto va ser realitzada just abans de la cerimònia d’entrega dels Premis Princesa d’Astúries 2021, quan els membres de la família reial van presidir el XXIX Concert Premis Princesa d’Astúries a l’Auditori Palau de Congressos “Príncep Felip” d’Oviedo. Durant aquesta celebració es va homenatjar Joaquín Rodrigo pel seu vint-i-cinquè aniversari de la concessió de l’entrega del seu guardó. 

L’AFP estava present el dia de l’esdeveniment. Diversos registres fotogràfics permeten corroborar que els seus vestits no coincidien amb els colors de la bandera republicana que reprodueixen els mems virals. A més, la Casa Reial també va publicar gravacions de l’arribada dels reis al concert: 

Una cerca inversa de la imatge de la bandera republicana onejant que figura a la part inferior del mem va mostrar una foto similar publicada el 28 de desembre del 2019 en una pàgina de Facebook. 

L’AFP ja ha verificat afirmacions falses o enganyoses sobre la Casa Reial en altres ocasions (1, 2). 

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres