La foto de desenes de jets privats es va fer als Estats Units i no a Escòcia durant la COP26

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 9 de novembre de 2021 a les 16:04
  • 4 minuts de lectura
  • Per AFP Brasil, AFP Espanya
  • Traducció i adaptació: Adrià LABORDA
La captura de pantalla d’una piulada amb una fotografia de desenes d’avions estacionats prop d’hangars assegura que hi ha “més de 400 jets privats”, que han sigut utilitzats pels líders mundials per acudir a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26), celebrada a Glasgow, Escòcia, des del 31 d’octubre de 2021. Malgrat les crítiques als dirigents sobre el seu ús d’avions i d’automòbils durant la trobada, aquesta imatge, compartida més de 17.000 vegades, circula, com a mínim, des del 2013 i mostra en realitat l’aeroport de Nova Orleans, als Estats Units.

“Més de 400 jets privats a la #CimeraClimàtica de Glasgow per a dir-te a tu que la teva furgoneta diésel acabarà amb el planeta Terra”, diu una piulada en castellà que s’ha replicat milers de vegades e ncatalà a les xarxes socials en format de captura de pantalla.

“Colla d’hipòcrites corruptes, mentiders, etc.”, es queixa un usuari a Facebook. “Ens prenen el pèl…”, critica un altre, reproduint també la mateixa piulada viral en castellà.

Contingut similar s’ha compartit milers de vegades en castellà (1, 2), anglès (1, 2) i portuguès (1, 2).

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook feta el 9 de novembre de 2021

Del 31 d’octubre al 12 de novembre de 2021, els líders mundials del sector públic i privat es reuneixen a Glasgow, Escòcia per a debatre sobre el canvi climàtic i altres qüestions a la COP26.

Super Bowl 2013

A través d’una cerca inversa de fotos a Bing, es va trobar una publicació de 2014 a Reddit titulada “Super Bowl Parking Last Year”, és a dir, “l’aparcament de la Super Bowl de l’any passat”. La Super Bowl és un gran esdeveniment esportiu que determina al campió de la Lliga de Futbol Americà Professional dels Estats Units (NFL).

A partir d’una nova cerca de la imatge a Yandex, l’equip de verificació de l’AFP va trobar una notícia publicada el febrer del 2013 en un lloc web anomenat AINonline. La imatge està acompanyada d’una llegenda en anglès que diu: “Gairebé 700 jets executius van volar a l’aeroport Lakefront a Nova Orleans per a l’esdeveniment esportiu més gran de l’any”. La fotografia s’atribueix a David G. Spielman.

Una altra cerca amb les paraules clau “Lakefront Airport Superbowl” va mostrar com a resultat un vídeo publicat el març del 2013, en el qual es poden identificar trets similars als de la imatge viralitzada:

Image
Comparació entre una imatge viral a Twitter (E) i un vídeo a YouTube de l’aeroport de Nova Orleans realitzada el 9 de novembre de 2021

Consultat per l’AFP a través de la seva pàgina web, Spielman va confirmar que ell era l’autor de la fotografia: “La imatge és meva, va ser gravada en una pel·lícula fotogràfica (...). És la meva imatge i està protegida amb drets d’autor”.

Crítiques als líders a la COP26

Tot i que la imatge circula fora de context, existeixen crítiques similars a la premsa contra els líders que van assistir a la conferència en jets privats i avions, com el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson (1, 2); el president de França, Emmanuel Macron (1); i el primer ministre d’Israel, Naftali Bennett (1).

Altres líders, com el president dels Estats Units Joe Biden, que es va endur un seguici format per més de 20 vehicles, també foren assenyalats.

Image
Activistes climàtics amb pancartes de protesta contra la “perillosa manca d’acció dels líders” reunits a la COP26 a Glasgow, Escòcia, el 5 de novembre de 2021 ( AFP / Daniel Leal-Olivas)

Diversos mitjans de comunicació estimen que més d’un centenar de jets privats van ser utilitzats pels líders i delegacions per a arribar a la COP26 (1, 2). Altres parlen de més de 400 (1, 2).

“FlightRadar24 que rastreja vols, ha analitzat el nombre de vols no comercials als aeroports de Glasgow, Prestwick i Edimburg des del 27 d’octubre, excloent els de càrrega, regulars o locals. Va trobar que hi havia al voltant de 182 vols d’aquest tipus, que és aproximadament el doble del total dels sis dies anteriors. Això excloent alguns vols xàrter nacionals, com l’avió del president Biden, Air Force One”, va publicar BBC News.

Image
Avions de participants de la COP26 estacionats a l’aeroport d’Edimburg, Escòcia, l’1 de novembre de 2021 ( Brendan Smialowski)

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, el passat 4 de novembre va criticar els dirigents que van aterrar a Escòcia amb avions privats per a la conferència: “Prou ja d’hipocresies i modes, el que s’ha de fer és combatre la monstruosa desigualtat que existeix en aquest món [...], augmenten la producció del petroli i alhora realitzen aquestes cimeres per a protegir el medi ambient”.

“Si busquem protegir el medi ambient, el que s’ha de fer és prendre decisions, actuar, no és fer discursos”, va sentenciar el polític mexicà.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres