Aquests mapes del temps són de diferents fonts i no acrediten que el canvi climàtic no existeix

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 21 de juliol de 2022 a les 15:56
  • 5 minuts de lectura
  • Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Per qüestionar el canvi climàtic, desenes d’usuaris a xarxes socials comparteixen el juliol de 2022 dos mapes meteorològics de la península ibèrica, presentats com si s’haguessin creat en èpoques diferents. No obstant això, la comparació pren imatges de fonts diferents i indiquen dades que no són equiparables: mentre que un mostra la previsió del temps, l’altre reflecteix les temperatures màximes del país. A més, l’escalfament global i el seu origen humà estan ja confirmats per un consens científic, segons els experts i informes consultats per l’AFP.

“Quan no ens havien d’atemorir posaven sols. Ara han de dibuixar el mapa com si fos el mateix infern”, és el text que inclou la peça gràfica compartida desenes de vegades en català a Facebook. Contingut similar també es difon en castellà a Facebook, Instagram i Twitter.

Image
Captura de pantalla feta el 19 de juliol del 2022 d’una publicació a Facebook

El mapa que apareix a l’esquerra mostra la previsió del temps, que assenyala que serà un dia assolellat a la majoria del territori, exceptuant algunes zones de Galícia, les Illes Canàries, Cantàbria i el País Basc. El segon, de color vermellós, mostra les temperatures màximes d’un “dimecres”. Cap dels dos indica a quina hora van ser elaborats.

El mapa de l’esquerra té una marca d’aigua al marge inferior dret. Al logotip s’hi llegeix “El tiempo con JR”. Una cerca d’aquest nom va donar com a resultat un blog de meteorologia elaborat per un jove de 15 anys anomenat Jorge Rey, que reprodueix mapes similars als que comparteixen les publicacions virals.

Rey va assegurar a l’AFP: “És un mapa que, efectivament, jo vaig elaborar fa aproximadament més d’un any, l’estiu passat”. El jove va explicar que aquell gràfic es va utilitzar per encapçalar la informació sobre la setmana del 16 d’agost de 2021 i va ser una de les primeres previsions que va publicar per a tota Espanya, ja que fins llavors només se centrava en Castella i Lleó i Madrid.

“Que la previsió de fa un any sigui assolellada no significa que s’estigui negant el canvi climàtic, només s’indica si plourà o no en una zona del territori en un dia en concret”, va aclarir. “No és comparable una previsió que inclou uns sols o núvols amb algunes pluges a la previsió de les temperatures màximes d’un altre dia”, va dir el jove aficionat a la meteorologia.

El segon mapa també inclou una marca d’aigua a la zona superior dreta en la qual es llegeix la adreça web “eltiempo.es”. Una cerca sobre les temperatures màximes dins del lloc web va conduir a un article sobre l’onada de calor que va afectar Espanya el dimecres 13 de juliol del 2022. A la seqüència que encapçala la peça, una meteoròloga mostra, entre altres dades, la previsió de les temperatures màximes d’algunes localitats espanyoles.

Les temperatures i altres elements visuals confirmen que es tracta del mateix mapa compartit a xarxes socials:

Image
Captura de pantalla del lloc web eltiempo.es feta el 20 de juliol del 2022

Contactat per AFP Comprovem, el portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia d’Espanya (Aemet) Rubén del Campo va explicar el juliol del 2022 que aquests dos mapes no són comparables, ja que “un mapa és de temps significatiu previst (si farà sol o plourà) i l’altre mostra les temperatures màximes previstes”.

Coincidint amb les onades de calor que han afectat Europa des de l’inici de l’estiu del 2022, milers d’usuaris de diversos països (Alemanya, França i Suècia i Noruega) han intentat negar el canvi climàtic a través de comparacions de mapes meteorològics. La tècnica més habitual que acostumen a utilitzar és agafar gràfics de fonts diferents amb diversos codis visuals i acompanyar-los de missatges que fan creure que els serveis meteorològics han modificat la presentació dels mapes per fer que la situació sembli més greu que anys enrere amb les mateixes temperatures. Una altra estratègia és fer servir informació verídica o antiga treta de context per qüestionar l’existència del canvi climàtic, com ja va verificar aquí l’AFP.

2021, l’estiu més calorós de la història d’Europa

El Servei Europeu de Canvi Climàtic Copernicus (C3S) va assenyalar en el seu informe anual que l’estiu del 2021 va ser el més calorós de la història d’Europa fins avui dia, amb 1 °C per sobre de la mitjana dels últims 30 anys.

Aquest estiu calorós es va caracteritzar per diverses setmanes d’onades de calor especialment intenses, en les quals el termòmetre va assenyalar els 48,8 °C a Sicília, un rècord europeu (que encara s’ha de confirmar oficialment), o més de 47 °C a Espanya, un rècord nacional.

L’IPCC (Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic), creat el 1988, informa periòdicament l’estat de coneixements sobre el canvi climàtic.

El 4 d’abril de 2022, l’IPCC va publicar la tercera part del seu sisè informe d’avaluació (2021-2022), en el qual es va advertir de la urgència de prendre diverses mesures per limitar l’augment de les temperatures.

El juliol de 2022, Europa pateix la segona onada de calor en menys d’un mes. L’augment de la seva freqüència és, segons els científics, una conseqüència directa de la crisi climàtica, ja que les emissions de gasos d’efecte hivernacle incrementen la seva intensitat, durada i freqüència.

Les temperatures el juliol de 2022 continuen trencant rècords històrics. Per exemple, el Regne Unit va superar per primera vegada els 40 ºC, mentre que algunes localitats franceses, com Nantes i Biscarrosse, va arribar als 42 ºC.

A més, prop de la meitat del territori de la Unió Europea es troba amb alt risc de sequera per culpa de la manca de pluges. Això fa que països com França, Romania, Espanya, Portugal i Itàlia corrin el risc de veure reduïts els seus rendiments agrícoles, va advertir la Comissió Europea.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres