La foto de la seu de Vox Badajoz amb un avís sobre els horaris d’agost és un muntatge

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

“A les tardes d’agost només obrim als matins. Disculpin les molèsties”, diu un cartell en castellà suposadament penjat a la façana de la seu del partit Vox a Badajoz, Extremadura. La fotografia, que ja va circular l’any 2021 amb un missatge similar, s’ha tornat a compartir desenes de vegades a xarxes socials des del passat 30 de juny. No obstant això, la delegació del partit liderat per Santiago Abascal ja no està ubicada en aquest local i la imatge del cartell que es difon a internet des de com a mínim el 2019 té un clar to humorístic.  

La fotografia, compartida a Facebook (1, 2), mostra la façana d’una seu de Vox a Badajoz amb un suposat cartell de l’horari d’atenció al públic durant el mes d’agost. Contingut similar circula a xarxes des del 2021 i també torna a compartir-se en castellà (1, 2) des de finals de juny de 2022. 

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 4 de juliol de 2022

Una cerca inversa de la imatge a Google va conduir a un article del 15 de juny del 2020 publicat al lloc web de l’emissora de ràdio Cope a Badajoz. El text detalla que Vox va denunciar davant la policia el robatori de la seva placa de la seu provincial. 

La notícia adjunta la imatge que reprodueixen les entrades a les xarxes socials, però sense el cartell penjat amb la informació dels horaris del local:  

Comparació entre una publicació a Twitter (E) i una notícia de la cadena Cope Badajoz de la mateixa façana de la seu, però sense el cartell

L’equip de comunicació de Vox Badajoz va assenyalar a AFP Factual que aquesta imatge és un “muntatge” que “ressuscita tots els estius”. A més, la seu regional del partit que mostren les publicacions ja no s’ubica al carrer Antonio Álvarez número 6 de Badajoz. La seva nova localització és a la plaça d’Espanya número 5, pis 5, local 2, tal com van anunciar a les seves xarxes socials. 

Des del compte de Vox a Twitter també van negar la veracitat de la imatge viral. 

Una altra cerca inversa de l’avís que diu “A les tardes d’agost només obrim als matins”, va mostrar el mateix cartell en una publicació del 2019 d’un portal de notícies de les Illes Canàries. Aquesta vegada l’anunci es troba sobre un vidre i no en una paret. Des de llavors, els usuaris l’han compartit diverses ocasions en to humorístic durant les vacances d’estiu passades (1, 2).

L’equip de verificació de l’AFP ja va publicar un article sobre una modificació d’un cartell a la mateixa façana de Vox Badajoz el juny del 2021.