El rei Felip VI no va copiar un discurs d’un llibre, va ser l’autora qui es va inspirar en un text del monarca del 2017
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 27 de març de 2020 a les 19:27
- 5 minuts de lectura
- Per AFP Espanya, Natalia SANGUINO
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“El discurs del rei està copiat de la novel·la Las Palmeres (...) El preparao !!”, diu una publicació a Facebook del 19 de març, que ha estat compartida des de llavors prop de 5.000 vegades. L’entrada adjunta la foto de la pàgina del llibre “Las Palmeras”, de Jimina Sabadú i publicat el febrer del 2020, on surt, suposadament, el text que el rei Felip VI hauria copiat en el seu discurs a la nació el passat dimecres 18 de març per la crisi del COVID-19.
L’afirmació circula, almenys, a una altra publicació a Facebook i a Twitter i, sobretot, en castellà (1, 2) . També hi ha altres publicacions (1, 2, 3, 4, 5, 6) que diuen que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va plagiar el text per un altre discurs davant el Congrés dels Diputats el 18 de març, també amb motiu de la crisi del nou coronavirus.
Al web de La Moncloa, seu de la presidència del Govern espanyol, es pot consultar íntegrament el discurs de Sánchez, que en cap moment es va expressar en termes similars als que apareixen a la pàgina assenyalada de la novel·la de Sabadú. Tampoc coincideixen les paraules escrites per Sabadú amb la declaració institucional de Sánchez el 13 de març de 2020 per anunciar l’estat d’alarma a Espanya.
En reacció als comentaris a les xarxes, l’autora de “Las Palmeras”, va explicar a un fil de Twitter què va passar: la història de la novel·la té lloc durant un brot d’origen desconegut que posa Espanya en una situació complicada. El rei es dirigeix llavors a la població a través d’un discurs pel qual Sabadú es va basar en el pronunciat pel monarca el 3 d’octubre de 2017 arrel del referèndum d’independència a Catalunya.
Com la pròpia novelista explica al fil de Twitter: “El discurs que vaig posar és pràcticament el que va fer l’octubre de 2017 després del tema de Catalunya. L’editor va treure un paràgraf pel tema de la propietat intel.lectual [...] Els discursos són molt semblants (tots) i és fàcil saber què dirà, perquè ve a explicar sempre el mateix. LA COINCIDÈNCIA és que a ‘Las palmeras’ una infecció nova provoca una desestabilització social”.
Els tres discursos del rei
El discurs de 2017 de Felip Vi acababa així:
“Son momentos difíciles, pero los superaremos. Son momentos muy complejos, pero saldremos adelante. Porque creemos en nuestro país y nos sentimos orgullosos de lo que somos. Porque nuestros principios democráticos son fuertes, son sólidos. Y lo son porque están basados en el deseo de millones y millones de españoles de convivir en paz y en libertad. Así hemos ido construyendo la España de las últimas décadas. Y así debemos seguir ese camino, con serenidad y con determinación. En ese camino, en esa España mejor que todos deseamos, estará también Cataluña.
Termino ya estas palabras, dirigidas a todo el pueblo español, para subrayar una vez más el firme compromiso de la Corona con la Constitución y con la democracia, mi entrega al entendimiento y la concordia entre españoles, y mi compromiso como Rey con la unidad y la permanencia de España.”
I aquí es pot comparar amb la imatge que Sabadú va pujar a Twitter:
En Las palmeras puse al Rey dando un discurso por el Brote. Sí. Tengo poderes. ¿Qué pasa? pic.twitter.com/hlbSc4E7i0
— Jimina (@Jimina_Sabadu) March 18, 2020
Tanmateix, tot i les comparacions, el text que el rei va llegir el 18 de març es centra principalment en l’epidèmia del nou coronavirus i s’assembla poc a les paraules del discurs fictici que s’ha fet viral.
El discurs del monarca del 18 de març de 2020 acaba així:
“Esta es una crisis temporal. Un paréntesis en nuestras vidas. Volveremos a la normalidad. Sin duda. Y lo haremos más temprano que tarde: si no bajamos la guardia, si todos unimos nuestras fuerzas y colaboramos desde nuestras respectivas responsabilidades.
Recuperaremos la normalidad de nuestra convivencia, la vida en nuestras calles, en nuestros pueblos y ciudades; la economía, los puestos de trabajo, nuestras empresas, nuestros comercios, nuestros talleres... España recuperará su pulso, su vitalidad, su fuerza.
A lo largo de los años hemos pasado por situaciones muy difíciles, muy graves; pero, como las anteriores, esta también la superaremos. Porque España es un gran país; un gran pueblo que no se rinde ante las dificultades.
Este virus no nos vencerá. Al contrario. Nos va a hacer más fuertes como sociedad; una sociedad más comprometida, más solidaria, más unida. Una sociedad en pie frente a cualquier adversidad.”
L’explicació de Sabadú
La novel·lista va parlar amb una periodista d’AFP Factual a través de missatges directes de Twitter, i va aclarir què havia passat.
Després d’un primer tuit al qual feia broma sobre el discurs del rei, “les primeres persones, que havien llegit la novel·la, o almenys sabien de què anava, ho van retuitejar”, va dir Sabadú. Davant la pregunta que li va fer un usuari sobre qui li va escriure el discurs al rei, un escriptor i periodista espanyol amb més de 54.000 seguidors, Juan Soto Ivars, va respondre que va ser Sabadú, amb el tuit mencionat d’aquesta.
La gent “ho va començar a repetir, però tant ràpid que jo ja no sé si van començar a fer-ho de broma o seriosament (jo crec que de broma) i, al mateix temps, altres persones ho van fer ja totalment seriosament”, va recordar l’autora en declaracions a AFP Factual. “Va calar entre el sector independentista català i per més que responia [a Twitter, ndlr] els era igual”, va afegir.
“Alguns van buscar el text del llibre i van veure que era de 2017. Llavors van donar per fet que el rei havia repetit el discurs. I es va fer un embolic. Pel matí la mentida havia mutat a Pedro Sánchez”, va dir.
En conclusió, el rei Felip VI no va copiar un discurs aparegut a la novel·la “Las Palmeras”. Va ser l’autora qui es va inspirar en una intervenció de 2017 del monarca per imaginar un discurs similar a la seva història. El president del Govern espanyol Pedro Sánchez tampoc no va copiar el text del llibre.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres