Els cérvols van ser gravats a un poble de l’Abruzzo, Itàlia, no al Pallars ni a La Pobla de Lillet

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Un vídeo compartit a Facebook almenys mil vegades mostra un grup de cérvols caminant pel que sembla un poble i assegura que és a la comarca del Pallars o a La Pobla de Lillet durant el confinament decretat a Espanya per la crisi de la COVID-19. El vídeo és real, però va ser enregistrat a una localitat de l’Abruzzo, al centre d’Itàlia, i existeix registre d’ell des de, almenys, maig del 2019.

“Avui al Pallars”, diu una publicació compartida al voltant de 1.000 vegades des del 7 d’abril. Les imatges mostren uns cérvols de gran tamany i cornamenta passejant per un carrer buit mentre uns veïns els graven. La afirmació també circula, almenys, a una altra publicació, i a una altra que diu que les imatges corresponen a La Pobla de Lillet, comarca del Berguedà.

El vídeo ha arribat a compartir-se més de 15.000 vegades a Facebook en castellà, assegurant que era a Ruidera (1) (Ciutat Reial) o Palencia, i també ha circulat a Twitter.

Captura de pantalla d’una de les publicacions a Facebook, feta el 17 d’abril de 2020

Alguns usuaris responen exaltats amb comentaris com “Per favor. Quina delícia. Aquest món necesita un canvi. TOT el mon [sic]. D’altres contesten que les imatges no corresponen al lloc on les publicacions diuen que es van gravar: “Sembla que la veu que se sent parla italià [sic].

Les publicacions tracten de relacionar la presència dels animals amb els carrers buits pel confinament general decretat a tota Espanya des del 14 de març, com a mesura per evitar la propagació del nou coronavirus al país. A 21 d’abril, Espanya contabilitzava més de 21.200 morts i 204.000 contagiats.

Seguint la pista que es donava en un dels comentaris, es va fer una recerca per paraules clau en Italià a Google Imatges que va conduir a diversos resultats que parlaven de cérvols als carrers a Itàlia. Una de les imatges tenia certa similitud amb les del vídeo. L’enllaç dirigeix a una notícia de juliol de 2017 d’un mitjà local italià que parla de la presència de cérvols a la localitat de Villetta Barrea. Tanmateix, cap de les imatges coincideix exactament amb les que es veuen al vídeo viral.

Una nova recerca per la localitat de Villetta Barrea va portar a un nou enllaç d’un altre mitjà local amb data del 31 de maig de 2019 que conté el vídeo original de 27 segons que es veu a les publicacions a Facebook.

A través de les referències visuals que s’observen al vídeo, com la senyal que indica la presència de cérvols o les característiques dels edificis, va ser possible ubicar el lloc de l’escena a Google Maps, en concret, al carrer principal del municipi de Villetta Barrea.

Captures de pantalla del vídeo viral (esquerra) y el mateix lloc a Google Street View (dreta), fetes el 17 d’abril de 2020

Aquesta localitat italiana és dins del Parc Nacional de l’Abruzzo, on és freqüent la presència d’aquests cérvols. De fet, no és el primer cop que es veuen aquests animals a Villetta Barrea, com mostra també aquest vídeo de 2016.

En conclusió, el vídeo no va ser enregistrat ni al Pallars, ni a La Pobla de Lillet, ni a Ruidera, ni tampoc durant la crisi del coronavirus el 2020, sinó que va tenir lloc a Villetta Barrea, Itàlia, i existeix registre del vídeo des d’almenys maig de 2019, encara que no s’ha pogut determinar la seva data exacta.