El vídeo que mostra uns dofins en un port es va gravar a Istanbul, Turquia

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Un vídeo que mostra uns dofins nedant dins un port esportiu s’ha compartit centenars de vegades a les xarxes socials assegurant que es va enregistrar a diferents ports de Catalunya o Mallorca. Altres publicaciones en castellà situen les imatges a diversos ports de tota Espanya. El vídeo és real, es va fer el 15 o el 16 d’abril de 2020, però es va gravar a un port de la ciutat turca d’Istanbul. L’avistament de dofins a l’estret del Bòsfor (Istanbul) ha augmentat notablement per les mesures que restringeixen l’activitat marítima.

Des del 16 d’abril, publicacions a Facebook comparteixen el vídeo assegurant que es va fer al Port de Barcelona o al passeig marítim de Palma. Les imatges també circulen a Twitter, on els usuaris diuen que l’escena va tenir lloc novament a Barcelona (1) o al Masnou (1, 2). El mateix vídeo circula en publicacions en castellà, que el situen a altres ports espanyols, des de Canàries fins a Múrcia o Palamós, arribant a ser compartit al voltant de 10.000 vegades.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 28 d’abril de 2020

Als comentaris hi ha gent que respon creient-se les imatges: “Quina xulada [sic], diu un. Tanmateix, bastants usuaris dubten que el lloc on es va fer el vídeo sigui el que diuen les publicacions: “A Barcelona no! [sic], comenta un. Un altre, assegura: “va a ser que no jejeje mig mon diu que es allà jajajaja [sic].

Les publicacions pretenen relacionar la presència de dofins en ports espanyols amb el confinament que viu tota la població a l’Estat des del 14 de març per la pandèmia del COVID-19. A 29 d’abril, al menys 24.000 persones han mort per la enfermetat a Espanya on es registraven gairebé 213.000 contagis.

Després d’obtenir els principals fotogrames del vídeo amb l’eina InVid-WeVerify*, es va fer una recerca inversa de les imatges a Google. Un dels resultats porta a un vídeo de DailyMotion que, alhora, porta a un enllaç d’una pàgina turca amb el mateix vídeo de 00:49 segons.

La notícia té data del 16 d’abril de 2020 i assegura que l’escena es va veure a la marina d’Ataköy, a Istanbul, Turquia.

Després d’analitzar novament el vídeo compartit i localitzar el port d’Ataköy a Google Maps, va ser possible establir varis paral·lelismes sobre la ubicació exacta des d’on es van enregistrar les imatges: els arbres del fons, la disposició dels iots, la presència de velers al costat dret i l’espigó amb vaixells atracats al fons indiquen que el vídeo es va gravar aquí.

Comparació d’una imatge de Google Maps (a dalt) amb captures del vídeo viral, abaix.

A més a més, una imatge de Google Street View confirma també els arbres i el lloc dels velers, així com detalls com la línea fosca sobre el casc blanc d’un dels iots que es veu en primer pla al vídeo viral.

Comparació d’una imatge de Google Street View (a dalt) amb captures del vídeo viral, abaix

El propi port esportiu va publicar a Instagram el vídeo el 16 d’abril. No hi ha registre d’aquestes imatges anteriors a aquesta data. Les dades meteorològiques de la pàgina d'intel·ligència computacional Wolfram Alpha indiquen que, el 16 d’abril, el cel va estar cobert a Istanbul, com s’aprecia al vídeo viral, però tan sols fins les 6 del matí, mentre que el 15 d’abril els núvols van tapar el cel gairebé al 100% tot el día.

Captura de pantalla de la informació sobre núvols de la pàgina Wolfram Alpha, el 15 d’abril a Istanbul

Un reportatge de l’AFP amb data 26 d’abril explica que la disminució de la pesca i del trànsit marítim a l’estret del Bòsfor, que divideix Istanbul entre el Mar de Màrmara i el Mar Negre, per les mesures contra el COVID-19 a Istanbul ha provocat una inusual presència de peixos que, alhora, han atret els dofins de la zona.

En conclusió, el vídeo no es va gravar a cap port espanyol, sinó que es va enregistrar a un port d'Istanbul entre el 15 i el 16 d’abril de 2020, en relació amb la disminució de l’activitat marítima a la ciutat.

*Un cop instal.lada l'extensió InVid al navegador Chrome, es fa clic dret sobre la imatge i el menú que es desplega ofereix llençar una cerca de la mateixa en diversos navegadors.