El ministre de Consum espanyol no va piular que “Cuba és un exemple de país"

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

“Cuba és un exemple de país, els manifestants han de ser reprimits per les forces de l’ordre”, hauria piulat el ministre de Consum Alberto Garzón segons una captura de pantalla que ha sigut compartida més de 600 vegades a les xarxes socials des del passat 15 de juliol. No obstant això, no hi ha registre que Garzón s’hagi manifestat en aquests termes i la publicació, amb errors ortogràfics, excedeix el nombre de caràcters permesos a Twitter.

La suposada piulada, que va circular a Facebook en català, continua explicant en castellà: “L’estat cubà dóna tot el necessari a cada persona per viure, els comunistes som gent humil que reparteix tot al poble, el meu respecte i admiració al govern de Cuba”. El contingut també ha sigut compartit en castellà tant a Facebook (1, 2) com a Twitter (1, 2).

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 20 de juliol del 2021

En el perfil oficial del ministre de Consum no hi ha cap registre d’aquest missatge. Tampoc s’ha trobat la publicació a Wayback Machine ni a Archive.today, dues eines que permeten emmagatzemar versions de publicacions al web.

La imatge de la suposada piulada no mostra ni la quantitat de repiulades, ni d’agradaments, ni quan es va publicar.

A més, el text en castellà conté diverses faltes d’ortografia, com les paraules “pais” i “admiracion” sense accent i “nesesario” en lloc de “necesario”. Finalment, el missatge supera el límit de caràcters que permet Twitter des del 2017 (280) i la foto de perfil tampoc coincideix amb el compte oficial que té el ministre des de com a mínim el 19 de gener de 2021.

Garzón s’ha manifestat en diverses ocasions sobre les polítiques cubanes, la més recent al desembre de 2014 (1, 2, 3).

Aquest tipus de contingut es pot aconseguir fent un fotomuntatge o alterant el codi HTML, com AFP Factual ja ha explicat en altres verificacions.

Mobilitzacions a Cuba

La captura de la piulada va començar a circular coincidint amb les protestes inèdites de l’11 de juliol passat a Cuba. La pitjor crisi econòmica en 30 anys al país, agreujada per la pandèmia del coronavirus, va desencadenar una sèrie de manifestacions amb crits de “Llibertat!” i “A baix la dictadura!”.

Davant d’aquesta situació, el president cubà, Miguel Díaz-Canel, va encoratjar els seus partidaris a prendre els carrers per enfrontar “les provocacions”. Les protestes van provocar un mort, desenes de ferits i més d’un centenar de detinguts.

Arran de les protestes, Cuba ha sigut el blanc de nombroses informacions falses ja verificades per AFP Factual (1, 2, 3, 4).