L’activista Samar Badawi ha sigut alliberada el juny de 2021, segons diverses organitzacions

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una imatge de l’activista de drets humans saudita Samar Badawi ha tornat a circular el juny del 2021 a les xarxes socials amb l’afirmació que ha sigut decapitada a l’Aràbia Saudita. Aquesta alerta ja es va compartir l’any 2019 i 2018. No obstant això, no hi ha informacions sobre la seva execució i l’ONG Humans Rights Watch (HRW), entre d’altres, va anunciar el seu alliberament el 27 de juny de 2021. 

“A l’Aràbia Saudita han decapitat en pública a SAMAR BADAWI, l’activista pels drets de la dona davant del silenci ordenat i imposat pels grans lobbys de comunicació”, diu en castellà la llegenda amb la imatge que va tornar a ser compartida a les xarxes socials el juny del 2021, després que ja fos viral el 2018 i el 2019, quan centenars de milers d’usuaris van difondre la fotografia amb el missatge de la seva suposada execució. 

Al marge de les publicacions en català i en castellà, la desinformació també circula en italià, en portuguès i en anglès

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 28 de juny de 2021

Alliberada, segons diverses ONG

Samar Badawi estava detinguda des del juliol de 2018, juntament amb una desena d’activistes de drets humans empresonats des del maig del mateix any. Entre els retinguts també hi era Nassima al Sada amb una altra activista, Loujain al Hathloul, sense càrrecs ni judici fins al juny de 2019, quan van comparèixer en la seva primera sessió davant d’un tribunal, va relatar Amnistia Internacional.

“Durant els tres primers mesos de la seva detenció, com a mínim deu dels activistes, incloses diverses de les dones, van patir tortures, abusos sexuals i altres formes de maltractament, a més de romandre en règim d’incomunicació i aïllament sense accés a les seves famílies o advocats”, segons Amnistia. 

Entre les detingudes llavors també hi eren Eman al Nafjan, Aziza al Yousef, Shadan al Anezi i Nouf Abdulaziz. 

El 27 de juny de 2021, organitzacions de defensa dels drets humans, com ALQST, van informar de l’alliberament de Badawi i d’Al Sada “després que expiressin les sentències”

Adam Coogle, vicedirector d’Human Rights Watch (HRW) a la regió de l’Orient Mitjà i Àfrica del Nord, també va expressar la seva alegria per l’alliberament de Badawi i d’Al Sada. 

“Estem molt feliços després de saber que Samar Badawi i Nassima al Sada han sigut finalment alliberades després de quasi tres anys de detenció arbitrària. Mai no haurien d’haver sigut empresonades i es mereixen justícia”, va piular per la seva part el Centre Europeu per a la Democràcia i els Drets Humans, agrupació d’ONG centrades a l’Aràbia Saudita. 

El seu germà segueix a la presó 

El germà de Samar, Raif Badawi, escriptor i bloguer, va ser condemnat a 10 anys de presó i a rebre 1.000 fuetades el 2014, acusat “d’insultar” a l’islam. El febrer de 2021, la Cambra dels Comuns del Canadà va aprovar concedir-li la nacionalitat canadenca a l’escriptor, tot i que encara no l’ha obtinguda

Walid Abu al Jair, l’exmarit de Samar, advocat i activista de drets humans, també està detingut, des de 2014, acusat de crims relacionats amb terrorisme. 

“És molt difícil tenir contacte amb les persones detingudes a l’Aràbia Saudita. Amnistia [Internacional] no està autoritzada a dur a terme investigacions o missions en aquest indret”, va explicar Sainte-Marie a AFP Factual l’any 2019. 

Respecte a com ho fa Amnistia Internacional Canadà per a obtenir informació sobre la situació de Badawi, l’organització va detallar que es comuniquen amb Ensaf Haidar, esposa de Raif Badawi, que viu a Sherbrook, al Quebec, per saber si ella tenia novetats a través del seu marit.  

L’any 2010, Badawi es va fer coneguda per enfrontar-se al seu pare i al sistema de tutela masculina vigent a l’Aràbia Saudita, que sotmet a les dones a la voluntat dels homes, fet que li va suposar 7 mesos de presó.

L’any 2012, molt abans que el règim llevés la prohibició que impedia conduir a les dones, Badawi i l’activista Manal al Sherif van engegar una campanya de protesta contra aquesta situació. Aquell mateix any, Badawi fou guardonada amb el Premi Internacional a les Dones amb Coratge als Estats Units.

L’any 2016, l’activista va ser detinguda unes hores i interrogada per la policia sobre l’activitat del compte de Twitter del seu exmarit, Walid Abu al Jair, que, segons informació del mateix compte, es va mantenir actiu després de la detenció l’any 2015, gràcies a un grup d’amics. 

Traducció I adaptació