La història darrera de la fotografia que es va viralitzar a les xarxes com d’una nena siriana
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 7 de gener de 2020 a les 16:12
- 5 minuts de lectura
- Per AFP Brasil, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Això m'ha sortit després de veure la foto que has publicat”, diu un usuari de Facebook que tot seguit escriu un poema en castellà. La seva publicació adjunta una foto on es pot veure una nena amb llàgrimes als ulls i que somriu tímidament. La imatge va acompanyada d’un text en castellà, que explica, suposadament, la història de la instantània: "'Sonríe' le pidió el fotógrafo. Y ella, esta niña siria, lo hizo… Jamás he percibido tanta tristeza (...)”. La foto ha circulat àmpliament a les xarxes socials en diversos idiomes, sobretot, en castellà a Facebook (1, 2) i a Twitter (1), en anglés (1, 2), francès i portuguès. La imatge ha estat compartida més de 100.000 vegades.
Una altra de les versions compartida centenars de vegades a Facebook assenyala que la nena de la imatge és palestina.
Però cap d’aquestes afirmacions és certa.
A través d’una recerca inversa a Google trobem la imatge a una publicació a Reddit, a la qual un usuari citava com a font a l’agència de notícies Reuters. Precisament, al web de l’agència, hi ha una selecció d’imatges que es diu “Èxode de Mosul”, entre les quals es troba la mateixa foto.
“Una nena iraquiana desplaçada, que va fugir de casa seva, plora durant una batalla entre les forces iraquianes i els militants d’Estat Islàmic, prop de Badush”, diu en anglès la llegenda de la imatge que està datada al 16 de març de 2017, sense mencionar el nom de l’autor de la foto.
També amb la recerca inversa, però al motor rus Yandex, va ser possible accedir a resultats que atribuïen el crèdit de la imatge a Ali Al-Fahdawi.
A través d’Instagram, l’equip de verificació de l’AFP es va posar en contacte amb Al-Fahdawi per obtenir més detalls sobre la fotografia.
L’autor va confirmar que la imatge es va fer el 16 de març de 2017 en el següent context: “Estava en un enfrontament amb l’exèrcit a la línia del front i aquesta nena estava fugint amb la seva família dels bombardeigs, dirigint-se cap a nosaltres, i a la foto estava plorant. Quan em va veure, vaig somriure una mica i en el seu rostre hi havia un somriure i tristesa. Va ser el moment decisiu per enregistrar la foto”.
En aquell moment, més de 150.000 persones van fugir dels combats a l’oest de Mosul i els voltants, a l’Iraq, després de l’inici de l’ofensiva de les forces iraquianes per a recuperar la ciutat, en aquell moment ocupada pel grup Estat Islàmic. Més de 98.000 persones van cercar refugi als campaments establerts prop de la ciutat.
Corroborant l’història narrada per Al-Fawdawi sobre el moment en què es va enregistrar la foto, una pàgina de Facebook que es diu “Dones de Mosul” va publicar la imatge amb la següent descripció: “La nena de Mosul o Mona Lisa de Mosul és una imatge capturada pel fotògraf de guerra iraquià Ali Fahdawi. Va guanyar milers d’espectadors a les xarxes socials. La innocent mirada de la nena va fer aturar-se el fotògraf que s’estava unint a les nostres forces en una operació per alliberar la regió de Badush”.
La publicació també afegeix: “Aquesta nena amb la seva família va escapar-se de les forces de l’EI a través d’un camí difícil i enfangat entre els turons, amb mal temps i fortes pluges. La nena va caminar descalça 40 kilòmetres durant dos dies. Quan el fotògraf va fixar la seva càmera en ella, el seu rostre mostrava una barreja d’emocions entre tristesa i por per l’EI i els bombardejos, i un somriure al mirar la primera càmera que l’apuntava”.
El fotògraf també va dir a l’AFP que va buscar a aquesta nena durant tres anys després d’haver-la fotografiat. Al seu perfil a Facebook, Al-Fahdawi va publicar el passat 4 de setembre el registre de la seva trobada.
Una de les publicacions virals menciona l’adolescent activista sueca Greta Thunberg, qui va tornar a ser el centre d’atenció després que el president del Brasil, Jair Bolsonaro, li digués “mocosa” i ser anomenada, al dia següent, “persona de l’any” per la revista Time.
El 13 de desembre, després d’haver estat contactat per l’equip de verificació de l’AFP, Al-Fahdawi va publicar al seu compte d’Instagram la imatge viralitzada explicant el seu context i criticant l’associació que es va fer entre ella i Thunberg.
Els jihadistes de l’Estat Islàmic es van fer amb amplis territoris entre Síria i l’Iraq, en els quals van proclamar el seu “califat” l’any 2014. Les Forces Democràtiques Sirianes (FDS), amb suport de la coalició internacional dirigida per Washington, van anunciar el 23 de març que havien erradicat l’EI a Síria, després d’una ofensiva de varis mesos contra el seu últim bastió a l’est.
En resum, d’acord amb el relat de l’autor de la imatge viral, Ali Al-Fahdawi, la nena que apareix a la fotografia és iraquiana, no síria, i no se li va demanar que somrigués per la càmera, ja que no hi va haver cap conversa entre ells.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres