Dels més de 600 ferits a les manifestacions fins el 20 d’octubre, 289 són policies

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Diverses publicacions a les xarxes i comunicats de diferents entitats asseguren que l’acció policial durant la setmana de protestes del 14 al 20 d’octubre de 2019 a Catalunya va deixar al voltant de 600 ferits. La informació és enganyosa perquè dins d’aquesta xifra també es contabilitzen els policies ferits, 289.

L’afirmació ha estat compartida centenars de vegades a Twitter  (1, 2, 3, 4, 5) i també a Facebook (1, 2). “Gairebé 200 detinguts, 22 empresonats i prop de 600 ferits, el balanç repressiu de sis dies de protestes a Catalunya!!”, diu, per exemple, un tuit d’un centre de drets humans.

Per la seva part, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), una entitat civil que treballa per la independència, diu: “Segons el Ministeri de Salut Català hi ha hagut ja 579 ferits per la violència policial”, en un comunicat oficial difós el 21 d’octubre, almenys, en anglès i francès.

Captura de pantalla d’un fragment del comunicat de l’ANC, feta el 24 d’octubre de 2019

Les publicacions a les xarxes socials fan referència al suposat nombre de ferits que hauria deixat l’acció policial a Catalunya els set dies de protestes després que el Tribunal Suprem espanyol condemnés fins 13 anys de presó a líders independentistes per l’intent de secessió l’octubre de 2017.

AFP Comprovem va consultar les dades oficials en relació a la xifra de ferits pels aldarulls. El Sistema d’Emergències Mèdiques de la Generalitat va fer públic un comunicat el 22 d’octubre en el qual assenyala que havia atès 593 persones com a conseqüència dels avalots.

En el comunicat, el SEM dona detalls de les atencions de cada dia i comptabilitza el nombre de policies ferits. En total, des del dilluns 14 al diumenge 20 d’octubre, aquest organisme va atendre 226 policies, dels quals 116 eren Mossos d’Esquadra i 110 agents de la Policia Nacional. En total, els manifestants ferits atesos pel SEM van ser 367.

Foto de la policia als aldarulls a Catalunya, enregistrada el 18 d’octubre de 2019

D’altra banda, el ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, va dir en roda de premsa el diumenge 20 d’octubre que el nombre de policies ferits era de 288 (153 Mossos d’Esquadra, 134 policies nacionals i un guàrdia urbà), una xifra superior a la de les atencions practicades pel SEM.

Aquesta diferència, segons va assegurar en un correu electrònic el 24 d’octubre el Ministeri de l’Interior a AFP Comprovem, es deu que no tots els policies ferits van ser atesos pel sistema públic de salut, sinó també per centres privats. A més, en aquest correu electrònic, el Ministeri va informar de l’últim balanç de policies ferits, que és de 289 (154 Mossos d’Esquadra, 134 policies nacionals i un guàrdia urbà).

En conclusió, la xifra de 600 ferits aproximats no és producte de l’actuació policial. Es tracta de la xifra total d’atencions mèdiques practicades tant a agents de la policia com a manifestants durant els set dies d’aldarulls a tota Catalunya.