El vídeo és real i és a Barcelona, però mostra uns aldarulls de 2014
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 24 de octubre de 2019 a les 16:08
- 4 minuts de lectura
- Per AFP Espanya, Rafael MARTI
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
Els missatges amb el vídeo de 56 segons circulen almenys des del 20 d’octubre passat i asseguren que l’escena va tenir lloc en una de les nits d’aldarulls a Barcelona posteriors a la sentència del Tribunal Suprem espanyol que condemna fins a 13 anys de presó a líders independentistes catalans per l’intent de secessió l’octubre de 2017.
La cadena de WhatsApp diu que els fets van passar a La Rambla, un dels principals carrers de Barcelona. A la matinada del dissabte al diumenge 20 d’octubre va haver-hi disturbis en aquest carrer, segons van presenciar uns reporters de l’AFP a Barcelona.
L’afirmació circula també a Twitter, a través d’un usuari que assegura que en un dels fotogrames del vídeo viral hi surt un suposat policia que estava a un altre lloc de la ciutat el 19 d’octubre de 2019.
A través d’un dels fotogrames del vídeo, l’AFP Comprovem va fer una recerca inversa a Google Imatges i a la plataforma russa Yandex. En aquesta, la primera de les imatges porta a una pàgina de descàrregues on es troba un vídeo pujat el 18 de gener de 2014 del portal digital espanyol Libertad Digital. La descripció que acompanya el vídeo és, en castellà: “Greus aldarulls a Barcelona després de la manifestació de suport a Gamonal”.
Des de la pàgina de descàrregues, hi ha un enllaç al vídeo original de YouTube pujat pel mitjà també el 18 de gener de 2014. El vídeo té una durada de 2:14 minuts i les imatges coincideixen amb el fragment compartit a WhatsApp entre el minut 01:09 i 02:06.
El vídeo mostra una manifestació a Barcelona la nit del 17 al 18 de gener de 2014 en solidaritat amb unes protestes a Burgos (nord d’Espanya) en defensa del barri de Gamonal. Els veïns de la ciutat castellana es van alçar contra un costós projecte urbanístic, criticant que hi havia problemes socials sense resoldre, com va explicar un article de l’AFP.
Per la seva part, Josep Lago, de l’AFP; va fotografiar la mateixa escena del vídeo viral, la nit del 17 de gener de 2014.
Per altres fotos del mateix fotògraf a altres punts de la ciutat, pot establir-se que els policies atrinxerats són membres del cos d’antiavalots de la Guàrdia Urbana de Barcelona, amb el seu característic casc blanc:
Als aldarulls d’octubre de 2019 a Barcelona, els agents d’aquest cos no van intervenir en tasques d’antiavalots, segons van constatar els propis periodistes de l’AFP que cobrien les protestes i segons van informar diversos mitjans (1, 2, 3) i un sindicat policial.
Per les referències visuals del vídeo viral i les imatges, AFP Factual va poder determinar a través de Google Maps que el lloc on es van atrinxerar els policies el gener de 2014 era la comissaria de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella a la Rambla de Barcelona.
En conclusió, les imatges d’un grup de manifestants llençant objectes a un grup de policies atrinxerats a l’entrada d’un garatge no són de les protestes a Barcelona de l’octubre de 2019, sinó d’una altra protesta a la mateixa Rambla de Barcelona el 17 de gener de 2014.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres