El vídeo ensenya una manifestació independentista a Madrid però del març de 2019

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Un vídeo compartit desenes de milers de vegades a les xarxes socials mostra una multitudinària manifestació independentista a Madrid i dona a entendre que es tracta d’una marxa en resposta a la sentència contra líders independentistes d’aquest mes d’octubre. El vídeo és real, però es correspon a una altra mobilització independentista que va tenir lloc a la capital espanyola el març passat.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 25 d’octubre de 2019

“Vídeo d’ahir a la nit compartiu el volen treure”, assegura una publicació a Facebook del 18 d’octubre i que ha estat compartida 24.000 vegades. La mateixa afirmació circula també a Twitter, però menys. Alguns usuaris responen coses com “gracies impressionant”, però d’altres adverteixen que el vídeo és antic: “No es d’ahir. Fake”, diu un.

La publicació mostra un vídeo de 01:58 minuts sobre una multitudinària manifestació amb banderes estelades, assegurant que va ser enregistrat a Madrid durant una protesta contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol que el 14 d’octubre va condemnar a penes de fins a 13 anys de presó a nou líders catalans per l’intent de secessió del 2017.

AFP Comprovem va fer una recerca inversa de les imatges del vídeo a través de l’eina InVid. Després de buscar un dels fotogrames amb la paraula clau “manifestació” hi apareixen desenes de resultats amb imatges que coincideixen amb elements del vídeo viral.

Els enllaços d’aquestes imatges porten a informacions de mitjans locals sobre una manifestació independentista a Madrid el 16 de març de 2019. De fet, una de les seqüències difoses per aquests mitjans sobre la manifestació és visualment similar al vídeo viral:

 

Comparació de captures de pantalla del vídeo viral (esquerra) i les d’un mitjà local, fetes el 25 d’octubre de 2019

La mobilització de març a Madrid va reunir unes 18.000 persones contra l’inici del judici a líders independentistes, la sentència del qual s’ha conegut aquest octubre.

Gent onejant banderes pro-independentistes catalanes “estelades” a la plaça Cibeles, a Madrid, el 16 de març de 2019

Algunes imatges preses pels fotògrafs de l’AFP (1, 2, 3) també coincideixen visualment amb les mostrades al vídeo viral, i detallen que la manifestació va transcórrer a la plaça Cibeles de la capital espanyola.

D’altra banda, el 16 d’octubre sí que es va fer una manifestació a Madrid com a protesta per la sentència del judici, pero va ser (1, 2) a la Puerta del Sol de la capital espanyola. Un fotògraf de l’AFP (1, 2, 3, 4) també va cobrir aquesta concentració.

En conclusió, el vídeo és d’una manifestació independentista a Madrid, però del març de 2019, i no com a resposta a la sentència del judici a líders independentistes a l’octubre.

*Un cop instal.lada l’extensió InVid al navegador Chrome, es fa clic dret sobre la imatge i el menú que es desplega ofereix llençar una recerca de la mateixa en diferents navegadors.