Les fotos del matemàtic Xavier Ros-Oton amb el llaç groc no van ser manipulades

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Centenars d’usuaris comparteixen a les xarxes socials imatges de l’entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona a Barcelona el passat 4 de novembre, assegurant que van ser manipulades per la Casa Reial espanyola per tal d’amagar el llaç groc que portava el matemàtic Xavier Ros-Oton, un dels premiats. Les fotos són vertaderes i no van ser manipulades: mostren instants diferents de l’acte durant el qual, com ha reconegut el propi guardonat, es va posar el llaç en un moment per treure-se’l posteriorment.

Captura de pantalla de la publicació a Facebook, feta el 6 de novembre de 2019

“La Casa Real esborra el llaç groc del matemàtic català Xavier Ros-Ocon, en les seves fotos”, diu una publicació a Facebook del 5 de novembre. La publicació adjunta una comparació d’algunes fotografies sobre l’acte difoses a Twitter per la Casa Reial, en algunes de les quals el matemàtic apareix sense el llaç mentre que a una altra sí el porta. La publicació ha estat compartida més de 900 vegades a la xarxa. També ha circulat a Twitter (1, 2).

Alguns comentaris dels usuaris responen indignats: “Manipuladores oficiales del reino. Que vergüenza!!! Nada que dicen y hacen es verdad”, diu una, mentre que una altra apunta: “Ridículs al màxim”. Una altra usuària, però, comenta: “Un cop feta l'entrega de premis es va treure el llaç ja que la seva finalitat era de portar-lo només en la recollida del premi”.

Les escenes corresponen a l’entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona, una institució privada presidida pel rei Felip VI “en nom de la seva filla la Princesa Leonor”. El seu objectiu principal “és el de treballar pels joves en tots aquells aspectes crítics pel seu futur”.

L’acte d’entrega dels guardons va celebrar-se a Barcelona el passat 4 de novembre envoltat per la polèmica. Catalunya ha viscut recentment forts aldarulls com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem espanyol que va condemnar a nou líders separatistes a penes de fins a 13 anys de presó per la celebració d’un referèndum de secessió el 2017 i una infructuosa declaració unilateral d’independència.

Un vídeo de la cerimònia, difós també per la pròpia Casa Reial, mostra el matemàtic Xavier Ros-Oton amb el llaç groc a la solapa. En aquesta foto difosa al web de la Casa Reial se'l pot veure igualment amb el llaç (abaix a la dreta):

Les imatges a les quals no surt amb el llaç groc, difoses assegurant que van ser manipulades, s’enregistren a un escenari diferent, al sopar posterior a l’entrega de premis. 

El propi Ros-Oton va aclarir els fets a un fil de Twitter. “El lazo me lo puse sólo durante la ceremonia y por eso hay fotografías mías con lazo y sin”, va dir.

Després de l’aclariment, un polític independentista va esborrar i després rectificar un dels seus tuits on acusava a la Casa Reial d’haver fet servir “photoshop” per tal d’esborrar el llaç groc de l’americana del guardonat.

En conclusió, la Casa Reial no va manipular les fotos de Xavier Ros-Oton a l’entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona per amagar el llaç groc, ja que en altres imatges de l’acte publicades per la mateixa institució apareix el convidat amb aquest símbol i ell mateix ha aclarit que se’l va posar en un moment donat i després se’l va treure.