
La imatge és d’una vaga general a Pamplona el 2012 i res no indica que sigui un policia de paisà
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 11 de novembre de 2019 a les 17:00
- 4 minuts de lectura
- Per Rafael MARTI, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Semblaria un CDR trencant una botiga però no, fixeu-vos amb la cartutxera amb pistola que porta a la cintura, ES UN POLICIA INFILTRAT!!”, diu una publicació a Facebook del 28 d’octubre que ha estat compartida més de 5.800 vegades. En castellà també circula la foto amb l’afirmació “Vaya con los cdr violentos ahora hasta llevan arma a un lado piolines que se os ve el plumerooo!!”. La publicació és anterior, del 22 d’octubre, i ha estat compartida 7.300 vegades.

Alguns usuaris responen indignats als comentaris: “Pues ja ho veié-ho estan fen servir la mateixa tàctica d portar infiltrats a les manis. Son les clavegueres del estat”. D’altres, però, dubten de l’origen de les imatges o que es tracti d’un policia: “No porta cap cartutxera no enredeu” o “Poli infiltrado, puede, Barcelona en octubre: pues no. Año 2014 Pamplona”.
La publicació pretén demostrar que un policia infiltrat feia actes vandàlics amb la fi de culpar els CDR (Comitès de Defensa de la República) en el marc de les recents protestes independentistes a Catalunya. Aquestes van derivar en forts aldarulls com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem espanyol que va condemnar fins 13 d’anys de presó a líders independentistes per un intent de secessió el 2017.

AFP Comprovem va fer una recerca inversa de la imatge a Google i va obtenir diversos resultats anteriors a l’octubre de 2019, data de la recent onada de protestes a Catalunya.
El primer resultat és una foto a l’entrada d’un blog de 2015. El segon és d’un altre blog, de gener de 2014. Un tercer resultat porta a un tuit del 23 d’octubre de 2012 que assegura: “Foto de un policía infiltrado en Pamplona rompiendo un escaparate durante la huelga del 26 de septiembre”.
Després de cercar aquests aldarulls a Pamplona del 26 de setembre de 2012, l’equip de verificació de l’AFP va trobar un vídeo de YouTube (minuts 01’56”-02’00”) enregistrat des d’un angle diferent, en el qual es pot distingir el mateix individu que apareix a la foto viral: la vestimenta i el logotip de la sucursal bancària que ataca (un lleó taronja, com es veu en la seqüència prèvia) coincideixen amb la foto. A una galeria d’imatges d’un fotògraf amateur sobre la mateixa vaga es pot veure la mateixa sucursal bancaria atacada.
Els fets de la imatge viral van passar al passeig de Pablo Sarasate de la ciutat de Pamplona durant les protestes per aquella vaga general del 26 de setembre de 2012.
L’anàlisi de les imatges del vídeo no permet distingir cap cartutxera o funda de pistola al costat esquerre posterior del pantaló de l’individu, on la publicació viral assegura que la porta. Tampoc hi ha cap signe d’ella a la part frontal del pantaló o al costat posterior dret.

D’altra banda, ampliant la imatge viral i aclarint les seves tonalitats, no és possible distingir cap relleu sobre el pantaló; aparentment, es tracta de l’ombra projectada per la jaqueta que l’home duu oberta: la textura de l’ombra no és opaca, sinó que segueix els plecs del pantaló.

En conclusió, no es tracta d’una foto feta durant les protestes d’octubre de 2019 a Catalunya, ni res indica que l’home en qüestió porti una arma al pantaló que l’identifiqui com a policia de paisà, com asseguren les publicacions. La imatge mostra una escena dels aldarulls que va haver-hi a Pamplona durant una vaga general el 26 de setembre de 2012.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres