Islàndia no ha prohibit l’ensenyament de la religió, la notícia surt d’un portal satíric

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Diverses publicacions compartides desenes de milers de vegades a les xarxes socials asseguren que Islàndia ha prohibit l’ensenyament de qualsevol tipus de religió als menors de 21 anys. Tanmateix, el país no ha aprovat cap mesura en aquest sentit. La majoria de les publicacions enllacen amb una informació publicada en un portal cristià l’agost del 2018, que és la traducció d’un article d’un portal satíric en anglès.

“Islàndia prohibeix l’ensenyament de TOTES les religions a menors de 21 anys. Mentrestant a Catalunya ensenyarem Islam a les escoles públiques per una llei aprovada fa 30 anys.”, diu un tuit del 14 de novembre, repiulat gairebé 100 vegades.

Captura de pantalla de l’article viral, feta el 20 de novembre de 2019

El missatge adjunta un enllaç amb la pàgina Noticia Cristiana amb el títol “Islandia prohíbe que se enseñe religión a menores de 21 años”. Segons dades de l’eina CrowdTangle, l’article ha estat compartit més de 32.000 vegades a Facebook des del 30 d’agost de 2018, quan va ser publicat. El novembre de 2019 l’article torna a circular a les xarxes en català  (1, 2, 3 ,4, 5) i també, de manera més àmplia, en castellà (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7), com si es tractés d’actualitat. El mateix text sense la imatge també apareix en una altra pàgina cristiana, que menciona Noticia Cristiana com a font.

Una recerca a Google sobre aquesta decisió a Islàndia en dates properes a la publicació de l’article no va trobar cap registre informatiu relacionat. El buscador tampoc va trobar resultats sobre la Llei d’Adoctrinament Religiós Mínim Nacional (NMRIA, en les seves sigles en anglès) de la qual parla l’article, ni d’organitzacions com Mothers Against Religion (MAR), a qui s’atribueix la iniciativa per a prohibir l’ensenyament religiós.

Un article satíric

L’únic resultat relacionat amb el que diu l’article de Noticia Cristiana és un text en anglès que es titula “Iceland Raises Age Of Religious Consent To 21” (“Islàndia augmenta l’edat de consentiment religiós als 21”), amb data del 27 d’agost de 2018, i és el mateix enllaç que el portal Noticia Cristiana menciona com a font al final del seu article.

Captura de l’article satíric que es cita com a font, feta el 20 de novembre de 2019

Tanmateix, la suposada font no és més que un article satíric, etiquetat com a tal al final del mateix i publicat en una pàgina el nom de la qual és “Laughing in disbelief. Liberté, Égalité, Absurdité” (“Rient amb incredulitat. Llibertat, Igualtat, Absurditat”). L’autor de la pàgina és Andrew Hall, que s’autodefineix com a “comediant”. L’article, però, ja va ser difós donant-lo per cert, per exemple, el setembre de 2018, en anglès.

Encara que l'ensenyament de religió a Islàndia no ha estat prohibit, els representants a l’illa de les tres principals religions monoteistes (Cristianisme, Judaisme i Islam) van manifestar el seu malestar el març del 2018 contra una proposta parlamentària per prohibir la circumcisió, considerant que atempta contra la “llibertat religiosa”. La circumcisió és un rite que consisteix en l’ablació del prepuci masculí dels nens acabats de néixer i és una tradició del Judaisme i l’Islam.

La proposta del parlament pretén evitar “danys al cos o a la salut d’un nen o d’una dona eliminant tot o part dels seus òrgans sexuals”. D’altra banda, l’article 63 de la Constitució de la República d'Islàndia reconeix la llibertat religiosa.

En resum, Islàndia no ha prohibit l’ensenyament de la religió als menors de 21 anys. L’origen de la desinformació és un article d’una pàgina cristiana que va admetre com a verídic el text en anglès d’una pàgina satírica.