La il.luminació nadalenca d'aquest vídeo correspon a Màlaga el 2016, no a Barcelona

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 5 de desembre de 2019 a les 17:36
  • 4 minuts de lectura
  • Per Rafael MARTI, AFP Espanya
Una publicació compartida centenars de vegades a les xarxes socials mostra un vídeo d’un impressionant espectacle de llums de Nadal acompanyat del títol “Barcelona, l’única capital d’Espanya a nivell europeu”. Tanmateix, la gravació correspon a un enllumenat nadalenc de la ciutat espanyola de Màlaga l'any 2016.

El vídeo ha estat compartit més de 700 vegades a Facebook des del passat 29 de novembre, assegurant que va passar al carrer del Portal de l’Àngel de Barcelona. A les imatges es pot veure un sostre de volta fals composat per llums que s'estén al llarg d’un carrer, amb llunes i estels que s’encenen i apaguen al ritme de la música. El text que acompanya les imatges diu: “BARCELONA, LA UNICA CAPITAL D’ESPANYA A NIVELL EUROPEU…”.

Alguns usuaris responen impressionats: “Espectacular, quina pasada…!!!”. D’altres, però, dubten de la veracitat de les imatges: “No es cert, a la porta de l'Angel aquet any les llums son torres de la sagrada famia”, diu una, mentre que una altra assegura que és “el carrer Larios de Màlaga”.

El vídeo també circula en castellà, en publicacions (1 i 2) d’anys anteriors, assegurant que es tracten dels llums de Nadal de Barcelona.

Image
Captura de pantalla d'una publicació a Facebook, feta el 2 de desembre de 2019

Una recerca inversa a internet d’un fotograma de la gravació, extret amb l’eina InVid*, va conduir a un vídeo de YouTube del 24 de novembre del 2017 que diu en portuguès: “Il.luminació de Nadal a la ciutat de Màlaga a Espanya, al carrer Larios, al centre de la ciutat”. Les imatges coincideixen amb la seqüència difosa a Facebook.

Al cercar a Google la il.luminació nadalenca del carrer Larios de Màlaga es van obtenir resultats de nous vídeos de YouTube amb data de 2016 que coincideixen amb els motius decoratius (llunes i estels) que mostra la publicació viral, però amb una música diferent. Un altre resultat de Google assegura que són els llums de Nadal del carrer malagueny però del 2015.

¿2015, 2016 o 2017?

El periodista de La Opinión de Málaga Miguel Ferrary va explicar via telefònica l'AFP que el 2015 i el 2016 es va emprar la mateixa decoració de llunes i estels, però que el 2016 es va afegir l'espectacle amb moviment de llum i so. 

Una nota de premsa de l’Ajuntament de Màlaga amb data del 28 de novembre del 2019 assenyala que l'espectacle de llum i so es du a terme des de l’any 2016. “(...) Una iluminación de referencia internacional y con el marchamo [senyal] de ser pioneros en los espectáculos de luz y sonido, que se vienen desarrollando desde 2016”, diu la nota.

Seguint l'indici de la data, es van trobar articles d'aquest mitjà local sobre les festes de Nadal de 2016 (1 i 2) que inclouen fotos i un vídeo als quals es pot distingir la mateixa decoració al carrer Larios que apareix al vídeo viral. En aquest altre vídeo de YouTube amb data de l'11 de desembre de 2016 es veu esactament la mateixa seqüència de llums amb la música de la cançó "Show must go on" de la banda britànica Queen que mostra el vídeo viralitzat.

El 2017 el carrer malageny va tenir una decoració amb formes de catedral. El 2018 es va repetir la de l'any anterior, i el 2019 és com es veu a continuació:

Image
El carrer Larios de Màlaga i la seva decoració nadalenca a una imatge del 29 de novembre de 2019

D’altra banda, al Portal de l’Àngel de Barcelona el 2019, pot veure’s una decoració nadalenca diferent. Una imatge enregistrada per l’AFP el 29 de novembre mostra l'enllumenat de Nadal en aquest carrer principal de Barcelona, consistent en uns estels dels quals hi pengen altres motius decoratius, els quals no tenen moviment, segons va confirmar el fotògraf Josep Lago.

Image
Imatge del Portal de l’Àngel de Barcelona, feta el 29 de novembre de 2019

En conclusió, l’espectacle lumínic de Nadal que difon la publicació a Facebook no correspon a Barcelona ni a aquest any, sinó que és de Màlaga al Nadal del 2016.

*Un cop instal.lada l'extensió InVid al navegador Chrome, es fa clic dret sobre la imatge i el menú que es desplega ofereix llençar una cerca de la mateixa en diversos navegadors.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres