La foto del panell d’una benzinera a Gibraltar circula com a mínim des del 2016

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una foto que mostra els preus de diversos tipus de carburants i que suposadament es va realitzar “ahir a Gibraltar” s’ha compartit desenes de vegades a les xarxes socials el febrer del 2022, en un context d’alça dels preus de l’energia, problemes a la cadena de subministrament i nivells rècord d’inflació a Europa. No obstant això, fonts de la companyia Cepsa van assegurar a AFP Comprovem que aquestes tarifes “estan desactualitzades” i que corresponen el març de 2016, quan la imatge va començar a circular a internet.  

“Bon dia mon, una rao perque els de Gibraltar no volen ser ni Espanyols ni Britanics”, diu un usuari a Facebook que publica un mem en castellà d’una foto d’un panell de preus d’una estació de servei de la xarxa de benzineres Cepsa i una descripció en la qual es llegeix: “Només per a tenir la noció del que ens estan fent… realitzada ahir a Gibraltar”. Contingut similar s’ha difós també en castellà (1, 2, 3).

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 14 de febrer del 2022

El 2018, la foto amb el mateix text ja s’havia compartit com a actual més de 116.000 vegades a Facebook. 

Una primera cerca inversa de la foto a Google va mostrar com a resultat entrades recents a Twitter.

Una nova cerca a Tweetdeck amb les paraules “Gibraltar” i “gasolina” va conduir a una piulada d’una usuària que alertava, el 26 de juny de 2021, sobre la falsedat de l’afirmació que circulava amb la foto, ja que ella havia trobat un registre de la mateixa imatge a Facebook el 2018. Efectivament, AFP Comprovem va corroborar que la instantània apareix publicada el 8 d’abril de 2018 a la pàgina Gibraltar Español.

Però una nova cerca, aquesta vegada a Facebook, amb les mateixes paraules i restringint els resultats per any de publicació i per entrades amb fotos, va dur a un rastre anterior. 

El registre més antic identificat per l’AFP és del 31 de març de 2016, quan aquest usuari es queixava en portuguès de la diferència de preus entre els combustibles venuts a Portugal i a Gibraltar. 

Ubicació de l’estació de servei

Per a comprovar que la foto s’havia realitzat a l’enclavament britànic, l’equip de verificació de l’AFP va cercar a Google Maps les estacions de servei de Cepsa de la zona. 

A través del mode Street View de la plataforma, que permet realitzar passejos virtuals pels carrers que Google hagi fotografiat, es van trobar coincidències entre els elements que apareixen a la imatge viralitzada i a aquesta benzinera

Comparació de captures d’una publicació a Facebook i d’una vista de Google a Street View, feta el 14 de febrer de 2022

Un altre indici que permet suposar que la foto es va fer a Gibraltar és que els preus de cada tipus de combustible s’indiquen en lliures esterlines i en euros. A data de publicació d’aquest article una lliura equival a 1,19 euros.

Fonts de la companyia Cepsa, contactades per AFP Comprovem, van assegurar que les tarifes que es mostren a la imatge “estan desactualitzades” i que corresponen al mes de març de 2016, quan “el barril de petroli estava prop dels 40€”. “Ara supera els 90€”, van destacar. 

Segons el lloc ViaMichelin, especialitzat en mapes de carretera, a 14 de febrer de 2022, la majoria de les benzineres ubicades a Cadis, que fa frontera amb Gibraltar, mostren un preu al voltant dels 1,55 euros per litre de gasolina de 95 octaus sense plom. Altres portals econòmics com Expansión, que registren els preus dels derivats del petroli, assenyalen que Espanya ven gasolina 95 sp a 1,559 euros/litre, mentre que a les estacions de servei a Gibraltar, un territori britànic, ofereixen el mateix producte a 1,25 euros, un preu superior al qual s’indica a la imatge viralitzada. 

Segons les mateixes dades d’Expansión del 7 de febrer de 2022, el dièsel a Espanya es ven a 1,444 euros/litre i al Regne Unit es comercialitza a 1,301 euros/litre, unes tarifes també superiors a les referències del panell de la imatge. 

Fonts de Cepsa van confirmar que la diferència de preu entre les estacions de servei a Gibraltar i a Espanya es deu a “la càrrega impositiva”, que en el territori espanyol suposa “gairebé un 50% del preu total”, mentre que, a Gibraltar, els combustibles no estan gravats amb impostos com l’IVA o impostos especials.

Inflació a Espanya

La foto, que ja va circular en 2018 i 2021, torna a fer-ho el 2022, en un context d’alça generalitzada dels preus i amb uns nivells històrics pels carburants. Després d’assolir un rècord el desembre passat del 6,5%, la inflació a Espanya va tenir un lleuger descens el gener del 2022 fins el 6%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El país viu des de 2021 una forta pujada de l'IPC vinculada a les tensions provocades en les cadenes de producció per la reactivació de l'economia, així com pel l’augment dels preus de l'energia.

Segons les últimes dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, del passat 7 de febrer, el preu mitjà a Espanya de la gasolina 95 és 1,558 euros/litre i el del gasoil, 1,444 euros/litre (amb impostos inclosos en ambdós valors). Un any abans, el 8 de febrer de 2021, el mateix organisme va registrar que el preu mitjà a Espanya de gasolina 95 era 1,238 euros/litre i el gasoil 1,119 euros/litre.